Mercedes-AMG EQE 43/53: Elektrická strela dá stovku za 3,3 s!

Podľa vzoru luxusného EQS AMG prichádza ostrá divízia s jeho menším súrodencom. Dynamikou za ním rozhodne nezaostáva. Najvýkonnejšia verzia 53 s balíkom AMG Dynamic Plus má 505 kW a rovných 1 000 Nm!

17.02.2022 09:00
debata
Elektrický sedan EQE AMG dostal po plastike v... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-Benz EQE 43 AMG - 2022 Elektrický sedan EQE AMG dostal po plastike v Affalterbachu čiernu masku s vertikálnymi lamelami, digitálne svetlá aj špecifický nárazník s čiernym splitterom.

Mercedes-AMG predstavuje svoj druhý čisto elektrický produkt. Jeho základom je mladší zo stuttgartských elektrických sedanov EQE, ktorý má už sám o sebe veľmi slušnú dynamiku. No v Affalterbachu ho posunuli do celkom novej dimenzie. Vidieť to na prvý pohľad. EQE AMG sa hlási o slovo čiernou lesklou maskou s vertikálnymi lamelami. Špecifické sú aj nárazníky s čiernymi splittermi. Lesklá čerň neminula ani prahy, zrkadlá či objemnejší zadný difúzor. Aerodynamiku zlepšuje čierny zadný spojler. V sérii sú svetlá Digital Lights a minimálne 20-palcové disky kolies.

Mercedes-Benz-SL 63 AMG - 2022 Čítajte viac Mercedes-AMG SL: Veľký návrat ku koreňom. Zatiaľ bez elektriny

Technika absolvovala doslova hĺbkovú revíziu. K dispozícii budú dve verzie – EQE 43 AMG a EQE 53 AMG, obe s pohonom oboch náprav 4Matic, teda s dvojicou elektromotorov s permanentným budením. Tie ale nie sú identické s bežným EQE. Nejde len o výkon. Zvlášť zadný elektromotor podstúpil množstvo úprav. Má 6-fázovú konštrukciu, špecifický menič a úplne nový tepelný manažment. Jeho hriadeľ je napríklad chladený kvapalinou. Chladená je tiež jednostupňová prevodovka. Aj vďaka tomu si môže motor dovoliť vyššie otáčky, a najmä ostrému EQE dáva možnosť mnohonásobnej plnej akcelerácie.

Zozadu spoznáte EQE AMG vďaka väčšiemu difúzoru... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-Benz EQE 53 AMG - 2022 Zozadu spoznáte EQE AMG vďaka väčšiemu difúzoru a čiernemu spojleru na kapote.

Verzia EQE 43 AMG má 350 kW a 858 Nm. Stovku zvládne za 4,2 sekundy a jej rýchlosť je obmedzená na 210 km/h. EQE 53 AMG generuje až 460 kW a 950 Nm, takže šprint na stovku skráti na 3,5 sekundy. Maximálka stúpne na 220 km/h. Stále ale ešte nie sme na konci. Zákazníci, ktorí si zvolia paket AMG Dynamic Plus, môžu počítať s výkonom 505 kW a krútiacim momentom rovných 1 000 Nm. To znamená, že stovku budú mať na tachometri za 3,3 sekundy a na nemeckej diaľnici môžu uháňať rýchlosťou 240 km/h.

Mercedes-Benz EQE 43 AMG - 2022
Mercedes-Benz EQE 43 AMG - 2022
+26Mercedes-Benz EQE 43 AMG - 2022

Motory čerpajú energiu z li-on akumulátora, ktorý sa skladá z desiatich modulov a 360 článkov. Jeho využiteľná kapacita je 90,6 kWh, o čosi menej ako EQS. Podľa normy WLTP by sa mal dojazd pohybovať od 444 do 518 kW. Samozrejme, za ideálnych podmienok. Podpora nabíjania s výkonom 170 kW umožňuje predĺžiť akčný rádius o 180 km len za 15 minút. To aj vďaka tepelnému manažmentu, ktorý dokáže batériu pripraviť na nabíjanie vopred. Stačí do navigácie zadať miesto, kde nabíjanie plánujete. Palubná nabíjačka je pripravená na domáci wallbox s výkonom 11 kW a za príplatok 22 kW.

Najvýkonnejšou verziou je EQE 53 AMG s dvojicou... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-Benz EQE 53 AMG - 2022 Najvýkonnejšou verziou je EQE 53 AMG s dvojicou elektromotorov, ktorá ponúka s balíkom AMG Dynamic Plus výkon až 505 kW.

AMG zapracovalo aj na podvozku. Ten má upravené pneumatické odpruženie, tuhšie stabilizátory a tiež tuhšie puzdrá ramien. Tlmiče sú vybavené dvojicou špeciálnych ventilov, ktoré regulujú tlmiacu silu individuálne pri odskoku aj kompresii. Brzdová sústava využíva predné kotúče s priemerom 415 mm a 6-piestikové strmene. Vzadu majú brzdy priemer 378 mm. Veľmi sa ale „zapotiť“ nemusia, napriek obrovskej hmotnosti, pretože EQE AMG dosahuje rekuperačný výkon až 260 kW. Vodič má pritom na výber tri úrovne. Takže väčšina spomalení ide na konto regenerácie.

Mercedes-Benz EQE 53 AMG - 2022
Mercedes-Benz EQE 53 AMG - 2022
+23Mercedes-Benz EQE 53 AMG - 2022

Ak po nej zatúžite, AMG vám dodá ešte výkonnejšiu keramickú brzdovú sústavu s priemerom 440 mm a funkciou i-Booster, ktorá maximalizuje účinok rekuperácie aj klasických bŕzd. Súčasťou ale musia byť väčšie 21-palcové disky. Na ceste držia EQE AMG pneumatiky Michelin Pilot Sport EV vyvinuté špeciálne pre vysokovýkonné elektromobily. Stabilita je podporená riadením zadných kolies v uhle 3,6 stupňa. O dokonalú trakciu sa zas stará plne variabilný pohon oboch náprav. Vďaka systému Dynamic Ride Control sa môže EQE AMG meniť z luxusnej diaľničného „parníka“ takmer na okruhový špeciál.

Interiéru dominujú športové doplnky – od... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-Benz EQE 53 AMG - 2022 Interiéru dominujú športové doplnky – od splošteného koženého volantu až po anatomické sedadlá s integrovanými opierkami hláv, ktoré sú čalúnené umelou kožou Artic. Špecifická je grafika prístrojov.

K dispozícii sú režimy Slippery pre klzké povrchy, komfortný Comfort, Sport, Sport+ a ostrý Race. Podľa zvoleného módu upravuje EQE AMG výkon motorov, účinok bŕzd a riadenia či reakcie podvozka, vrátane jeho svetlej výšky, ktorá môže klesnúť k asfaltu o 15 mm. Plný výkon je dostupný výhradne v režimoch Sport+ a Race. V režimoch Sport a Comfort putuje ku kolesám maximálne 90 % potenciálu motorov a v móde Slippery dokonca len 50. Bonusom je však predĺženie dojazdu o 15 až 20 %.

Mercedes-Maybach S - 2021 Čítajte viac Maybach, AMG a trieda G vytvoria novú skupinu. Ide aj o emisie?

Emócie za volantom posilňuje akustický systém AMG Sound Experience so špeciálne vyvinutými zvukmi, ktoré generuje basový aktuátor a audiosústava. Na výber sú zvuky Authentic a Performance, a to v troch intenzitách – vyvážená, športová a výkonná. Samozrejme, systém je možné deaktivovať. Okrem toho disponuje kabína EQE AMG špecifickou grafikou displejov, sedadlami AMG s umelou kožou Artico s červeným prešívaním, so splošteným športovým volantom, špecifickými kobercami AMG, ako aj nápismi AMG na prahoch. Za príplatok dostanete namiesto dvoch obrazoviek obriu Hyperscreen. Ceny zatiaľ nepoznáme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-AMG #Mercedes-Benz EQE
Články podľa značiek