Porsche Macan T: Verzia ‘Touring’ odkazuje na minulosť. Šesťvalec však nemá

Nemecká automobilka nedá sa na svoje športové modely dopustiť, no doba praje viac SUV, a tak sa novej verzie dočkal práve model Macan. S ikonickým modelom 911 ho však bude spájať už aj verzia Touring.

21.02.2022 10:00
Porsche Macan T Foto:
Porsche Macan T sa zaradí medzi základnú verziu a Macan S.
debata

Porsche Macan je úspešným modelom automobilky zo Zuffenhausenu. Ide o druhé SUV značky, ktoré nadviazalo na úspech modelu Cayenne. Kompaktnejšie rozmery ho priam predurčili na každodenné použitie. Samozrejme, nechýbali ani športové verzie S, GTS a Turbo.

Porsche Macan T 2022
Porsche Macan T 2022
+4Porsche Macan T 2022

Medzičasom z ponuky vypadla verzia Turbo, no do ponuky pribudne nová nesúca označenie „T“. Ide o odkaz na verziu Touring, ktorá sa po prvý raz objavila v 60. rokoch v súvislosti s modelom 911. Postupom času vznikol aj Touring z modelu 718, a tak je Macan tretím v poradí, ktorý sa spomínaného variantu dočkal. Zároveň ide o prvé štvordverové Porsche s písmenom T v názve.

Zvonku verziu T prezrádzajú dvadsaťpalcové... Foto: Porsche
Porsche Macan T Zvonku verziu T prezrádzajú dvadsaťpalcové disky kolies z Macanu S, športové koncovky výfukového potrubia a načierno lakované časti karosérie.

Pokiaľ ide o miesto v hierarchii, zaradí sa medzi základnú verziu a Macan S. To znamená, že pod jeho kapotou bude pracovať dvojlitrový zážihový preplňovaný štvorvalec s výkonom 195 kW (265 k) a krútiacim momentom 400 Nm. Výkon bude prenášať na všetky štyri kolesá sedemstupňová automatická dvojspojková prevodovka PDK.

Z 0 na 100 km/h zrýchli za 6,2 sekundy a maximálna rýchlosť je 232 km/h. Na pomery Porsche nejde o nejako oslnivé parametre, no ukrutná dynamika nie je výsadou verzií Touring. Ich cieľom je poskytnúť pravý zážitok z jazdy vďaka exkluzívnej výbave a precíznym jazdným vlastnostiam. Práve k tomu dopomáha aj štvorvalcový motor, ktorý je oproti šesťvalcu o 58,8 kilogra­mu ľahší.

V kabíne bude posádku rozmaznávať kožené... Foto: Porsche
Porsche Macan T V kabíne bude posádku rozmaznávať kožené čalúnenie elektricky nastaviteľných športových sedadiel.

Okrem toho má Macan T o 15 mm zníženú svetlú výšku a tuhšie naladenie podvozku. Za príplatok je k dispozícii systém adaptívnych tlmičov (PASM) a dokonca aj vzduchový podvozok, ktorý dokáže znížiť svetlú výšku karosérie o ďalších 10 mm. V ponuke aj systém vektorovania krútiaceho momentu Porsche Torque Vectoring Plus.

7106336 Čítajte aj Porsche Macan: Facelift v znamení decentných zmien, GTS nahradí verziu Turbo

V kabíne bude posádku rozmaznávať kožené čalúnenie elektricky nastaviteľných športových sedadiel. Centrom interiéru je 10,9-palcová dotyková obrazovka mutlimediálneho systému. Zvonku verziu T prezrádzajú dvadsaťpalcové disky kolies z Macanu S, športové koncovky výfukového potrubia a načierno lakované časti karosérie, konkrétne predná maska, spätné zrkadlá a bočné lišty na dverách.

V Nemecku sa Porsche Macan T dostane k prvým zákazníkom v apríli tohto roka. Základná cena je 69 462 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #SUV #Porsche Macan #Touring #Porsche Macan T
Články podľa značiek