eStream: Airstream predstavil prvý obytný príves len pre elektromobily

Výrobca legendárnych prívesov ukázal aerodynamicky optimalizovaný príves, pomáhajúci elektromobilu znižovať spotrebu pri ťahaní.

23.02.2022 18:00
debata (2)
eStream - príves navrhnutý pre elektromobily je... Foto: Airstream
Airstream eStream eStream - príves navrhnutý pre elektromobily je aerodynamicky upravený a má aj solárnu strechu.

Výrobca legendárnych luxusných automobilových prívesov Airstream začal pracovať na koncepte prvého prívesu, optimalizovaného pre ťahanie za elektromobilom len pred necelým rokom a v týchto dňoch už koncept predstavil v plnej paráde. Klientov, kupujúcich si luxusné elektrické SUV totiž pribúda a tí sa začali pýtať, či pre nich existujú aj nejaké špeciálne prívesy.

Prívesy Airstream sú samozrejme ťahané za inými vozidlami, nie sú samohybné ako obytné autá, no tento 6,7 metra dlhý koncept predsa len elektrický motor má. Konkrétne dva uložené v kolesách, ktoré spolupracujú s ťahajúcim vozidlom a pomáhajú predlžovať jeho dojazd.

Vďaka nim je eStream aj samohybný, čiže možno ho ovládať zvonku a napríklad vmanévrovať do horšie prístupných miest v kempe aj bez toho, aby musel byť pripojený k vozidlu. Energiu berie príves nielen z bežnej siete a zo zosilnených zásuviek, ale využíva aj svoju veľkú solárnu strechu.

Tá je mimochodom aerodynamicky upravená, na streche nie je totiž nič, čo by zhoršovalo obtekanie vzduchu, vďaka čomu sa podarilo znížiť jeho aerodynamický odpor o 20 percent. Zároveň je príves o 20 centimetrov užší, čo pomáha vylepšiť prúdenie vzduchu okolo neho.

Zatiaľ ide len o koncept, no Airstream už zverejnil svoj zámer ponúknuť prívesy optimalizované pre elektromobily od sériového predaja čo najskôr.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #príves #Airstream #Thor Industries #príves pre elektromobily
Články podľa značiek