Nissan Leaf: Modernizácia prináša dizajnové retuše a nové technológie

Svojho času jeden z najúspešnejších elektromobilov planéty absolvoval po piatich rokoch modernizáciu. Kapacity batérií a dojazdu sa však nedotkla.

25.02.2022 09:30
debata
Modernizovaný Leaf prináša najmä nové farby... Foto: Nissan
Nissan Leaf - 2022 Modernizovaný Leaf prináša najmä nové farby karosérie a až päť dvojfarebných kombinácií s kontrastnou čiernou strechou.

Nissan predstavil Leaf v roku 2011 a hneď s ním získal titul Svetového auto roka 2011. Spolu s Teslou patril k priekopníkom elektromobility. V roku 2017 nasledovala druhá generácia, ktorá vyliečila mnoho detských chorôb tej prvej, a o dva roky neskôr prišla na svet verzia e+ s kapacitou batérií zvýšenou až na 62 kWh. Hoci Leaf vplyvom nastupujúcej konkurencie prišiel o svoje výsostné postavenie, patrí počtom viac ako 577 000 vyrobených kusov stále k najúspešnejším batériovým elektromobilom.

V kabíne sa nič nemenilo, no zlepšené sú... Foto: Nissan
Nissan Leaf - 2022 V kabíne sa nič nemenilo, no zlepšené sú asistenčné systémy.

Nie je tajomstvom, že jeho nasledujúca generácia by sa mala prikloniť k triede crossoverov, no kým sa tak stane, predstavuje Nissan modernizovanú podobu. Zmeny sa dotkli najmä dizajnu a bezpečnostných technológií. Najväčšou vizuálnou zmenou sú nové 16– a 17-palcové disky s lesklým čiernym povrchom. Bohatšia je aj paleta farieb karosérie. Pribudli odtiene Universal Blue a Magnetic Blue, známe z nového Qashqaia a Ariye. Stále ostáva možnosť dvojfarebného lakovania s kontrastnou čiernou strechou.

Novinkou sú tiež 16- a 17-palcové disky s... Foto: Nissan
Nissan Leaf - 2022 Novinkou sú tiež 16- a 17-palcové disky s lesklým čiernym povrchom.

Technika pohonu sa nemení. Leaf bude naďalej v ponuke s dvoma paketmi batérií. Základný Leaf disponuje výkonom 110 kW a kapacitou 40 kWh, čo mu umožňuje normovaný dojazd 270 km. Leaf e+ s výkonom 160 kW má 62 kWh batérie a dojazd predĺžený na 385 km. Zlepšené však boli asistenčné systémy balíka ProPilot. Leaf teraz dokáže automaticky zastaviť, sám sa rozbehnúť a udržiavať bezpečnú vzdialenosť od vpredu idúcich vozidiel. Ostala mu aj funkcia e-Pedal, ktorá umožňuje regulovať rýchlosť len akceleračným pedálom.

Nissan Surf-Out Concept - 2021 Čítajte viac Nissan predstavil štyri EV koncepty. Od kabrioletu až po pikap! Praktické je diaľkové ovládanie rôznych funkcií, napríklad klimatizácie, cez aplikáciu Nissan Connect aj konektivita s domácim zariadením Amazon Alexa. Vynovený Leaf sa dostane k zákazníkom už v apríli. Je to ale len začiatok veľkej elektrickej ofenzívy Nissanu. Po novej Ariyi plánuje totiž uviesť do roku 2030 na trh 23 elektrifiko­vaných modelov, z čoho 15 bude čisto elektrických.
Nissan Leaf - 2022
Nissan Leaf - 2022
+25Nissan Leaf - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #facelift #Nissan Leaf
Články podľa značiek