Ford Mustang California Special: Oslava slobody má V8, plátennú strechu a manuál!

Špeciálna edícia Mustangu s prívlastkom California Special odkazuje na rok 1968. Práve vtedy sa zrodila verzia inšpirovaná ostrým Shelby GT s „rýchlymi“ pruhmi po bokoch a zadným spojlerom.

15.03.2022 10:00
debata (1)
Mustang California Special má čiernu masku s... Foto: Ford
Ford Mustang California Special - 2022 Mustang California Special má čiernu masku s plástovým výpletom, väčší predný rozdeľovač aj neodmysliteľné „rýchle“ pruhy.

Písal sa rok 1968 a Mustang mal za sebou už štyri roky excelentnej kariéry. Tento lacný kabriolet s moderným dizajnom a 8-valcom pod kapotou dokázal doslova poblázniť Ameriku. Z Mustangu sa stal životný štýl, čo vyústilo do vzniku rôznych klubov a samozrejme, množstva úprav. Jeden z nezávislých tuningov, inšpirovaný ostrým Mustangom Shelby GT z roku 1967, sa zapáčil samotnému Fordu. A tak sa zrodil Mustang California Special. Popularita tejto edície neutíchala ani v priebehu desaťročí, a tak sa opäť objavuje na scéne. Samozrejme, na základoch aktuálnej, šiestej generácie.

Ford Everest - 2022 Čítajte viac Ford Everest: Luxusný ‘Ranger‘ dostal diesel V6. Utiahne 3,5 tony

Tá sa predstavila v roku 2013, ale len v USA. Trvalo dva roky, kým Mustang dorazil do Európy a ďalšie dva, kým dostal facelift a napríklad aj nový 10-stupňový automat. Aktuálnu edíciu by sme tak pomaly mohli brať ako rozlúčkovú, keďže na trhu je ostatný „pony car“ predlhých osem rokov. Stojí však za to. Mustang California Special bude totiž dostupný len ako kabriolet a len s motorom V8. Emócie sú teda zaručené. Z originálu si požičiava množstvo prvkov, ale s modernejšou interpretáciou. Predná maska s plástovým výpletom je lakovaná matným odtieňom Ebony Black. Žiari na nej červená plaketa GT/CS.

Vzadu nechýbajú štyri koncovky výfukov, ktoré... Foto: Ford
Ford Mustang California Special - 2022 Vzadu nechýbajú štyri koncovky výfukov, ktoré možno utíšiť režimom Good Neighbour, ani dekoratívne palivové veko.
Ford Mustang California Special - 2022
Ford Mustang California Special - 2022
+12Ford Mustang California Special - 2022

S tou sa stretávame aj na pretekárskych bočných pruhoch. Je tu ale tiež nápis California Special, lenže ten vidieť len za slnečného počasia. Tak ako na origináli, má aj novinka niekoľko aerodynamických prvkov, napríklad zväčšený „splitter“ či difúzor. Nechýba štvorica funkčných koncoviek výfukov. Medzi zadnými svetlami zas nájdeme imitáciu veka palivovej nádrže. To pravé je totiž na ľavom zadnom blatníku. Exkluzivitu dotvárajú špecifické 19-palcové disky kolies s úpravou Carbonised Grey. Ale malé tajomstvo sa skrýva aj pod kapotou – nápisy California Special na tlmičových vežiach.

Ford Ranger Raptor - 2023 Čítajte viac Ford Ranger Raptor: Surová sila z USA dorazí aj do Európy

Zákazníci si budú môcť vybrať z deviatich lakov karosérie vrátane charakteristických odtieňov Grabber Blue a Cyber Orange, ktoré kontrastujú s výlučne čiernou plátennou strechou. Na vysunutie a zasunutie potrebuje iba osem sekúnd. Duch slobody šesťdesiatych rokov prenikol aj do kabíny, kde sa objavuje sivé čalúnenie Miko z polyesteru s červeným prešívaním. Sedadlá a koberčeky zdobí reliéfne logo GT/CS. Palubná doska má povrchovú úpravu Carbon Hex, opäť s nápisom edície. V sérii sú vyhrievané a ventilované sedadlá, digitálny kokpit, najnovší infotainment Sync 3 s hlasovým ovládaním a plejáda asistenčných systémov.

Interiér je zušľachtený „koženými“ sedadlami s... Foto: Ford
Ford Mustang California Special - 2022 Interiér je zušľachtený „koženými“ sedadlami s kontrastným červeným prešívaním, logami GT/CS aj pseudokarbónovou úpravou povrchu palubnej dosky.
Ford Mustang California Special - 2022
Ford Mustang California Special - 2022
+4Ford Mustang California Special - 2022

Pod kapotou Ford naozaj nešetril. Tie pravé americké vibrácie a zvuk zabezpečuje atmosférický motor 5,0 V8 s výkonom 330 kW a mohutným krútiacim momentom 529 Nm. Navyše si môžu zákazníci užiť manuálnu prevodovku s technológiou harmonizácie otáčok rev-matching. No pre priaznivcov automatov je tu naďalej 10-stupňová prevodovka. V prvom prípade šprintuje Mustang California Special na stovku za 4,8 sekundy a v druhom dokonca ešte o tri desatinky sekundy rýchlejšie. A k tomu všetkému pribalil Ford v sérii samosvorný diferenciál a príplatkové magnetoreologické tlmiče MagneRide.

Ford Čítajte viac Potvrdené! Ford pre elektromobily vytvorí samostatnú značku

Tie rozširujú možnosti nastavenia charakteru vozidla o tuhosť pruženia. Mustang Mach California Special má päť jazdných módov – Normal, Sport, okruhový Race, Snow/wet a diskrétny Good Neighbour (dobrý sused), ktorý obmedzí hlučnosť výfukov, napríklad v obytných zónach. Dobrou správou je, že napriek prísnym emisným limitom sa tento voľnomyšlienkársky 8-valcový kabriolet objaví aj v európskej ponuke. Dokonca poznáme cenu. Štartuje na 57 990 eurách. California Special dopĺňa rodinu európskych mustangov, ktorá už obsahuje klasické verzie GT, ale aj Mustang Mach 1 a Mach-E GT.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Mustang
Články podľa značiek