BMW M3 Touring: Sen fanúšikov je na dosah. Tvorcovia aj čosi odhalili

Praktická verzia brutálneho BMW M3 nedostala nikdy šancu na výrobu. Príde až so siedmou generáciou trojky. Prečo to trvalo tak dlho?

16.03.2022 18:00
debata
Tvorcovia BMW M3 Touring odhalili zadnú časť... Foto: BMW
BMW M3 Touring - 2022 Tvorcovia BMW M3 Touring odhalili zadnú časť pripravovanej novinky. V histórii BMW 3 pôjde o prvé ostré sériové kombi.

Fanúšikovia ostrých BMW volajú už roky po ikonickom BMW M3 s praktickou karosériou kombi. No ich prosby ostali dve desaťročia nevypočuté. BMW síce v roku 2000 postavilo prototyp M3 Touring na báze generácie (E46), no tento koncept sa na linky nikdy nedostal. Ten, kto zatúžil po skutočne výkonnom kombi z dielne BMW M GmbH, musel siahnuť v jeho histórii po väčšom BMW M5 Touring druhej generácie z roku 1992 alebo po štvrtej generácii z roku 2007, prípadne voliť alternatívu v podobe Alpine B3 Touring. No a ďalšou možnosťou bolo zamieriť do predajní Audi, kde s rýchlymi kombi nemali nikdy problém.

BMW - opustená predajňa BMW v Tarragone Čítajte viac Roky opustená predajňa BMW ukrýva skvosty. Ale v stave na zaplakanie

Až teraz, po predlhých rokoch od premiéry konceptu, sa M3 Touring stane realitou. Predstaví sa ešte tento rok a jeho úloha je jasná – podkúriť Audi RS4. Prečo to ale trvalo tak dlho? Presne to vysvetľujú Hans Rahn a Dirk Häcker, ktorí majú v BMW na starosti stavbu prototypov a vývoj. Obaja sa zhodli na tom, že pochovanie konceptu z roku 2000 bola veľká škoda. Malo to ale svoj dôvod. BMW M3 generácie E46 vzniklo totiž výlučne z kupé a kabrioletu trojkového radu, ktoré sa dosť líšili od sedanu a vtedajšieho kombi. Vývoj M3 Touring by si tak vyžiadal vysoké náklady. Nešlo by teda o jednoduchú transformáciu.

BMW testovalo M3 Touring na referenčnom... Foto: BMW
BMW M3 Touring - 2021 BMW testovalo M3 Touring na referenčnom nemeckom okruhu Nürburgring. Má byť preto rovnako vzrušujúce ako sedan.

Už len umiestniť typické odvetrávacie otvory v kratších blatníkoch než malo kupé, by bolo problematické a odlišné zadné blatníky či ďalšie komponenty by prestavbu len a len predražili. A hoci nasledujúca generácia F80 už mala v ponuke sedan M3, na kombi stále neprišlo. Ľady sa zlomili až s tou aktuálnou, s kódovým označením G80. Kupé a kabriolet sa „presťahovali“ pod modelový rad 4 vrátane M4 a zo sedanu vznikol opäť ostrý derivát M3. Práve ten bude základom roky očakávaného vysokovýkonného kombi M3 Touring. Táto prestavba už nebude zďaleka taká nákladná.

A takto vyzeral krásny koncept M3 Touring v... Foto: BMW
BMW M3 Concept - 2010 A takto vyzeral krásny koncept M3 Touring v roku 2010. Do výroby ale nikdy nezamieril.

Je sa na čo tešiť. Veď pod kapotou má pracovať dvakrát preplňovaný radový 6-valec 3,0 TwinPower Turbo s dvojkomorovou olejovou vaňou a prídavnými chladičmi oleja, naladený na 353 kW a vo verzii Competition až na 375 kW. Takže aj kombi by malo v kombinácii s 8-stupňovou prevodovkou M Steptronic a pohonom oboch náprav xDrive s driftovacím módom zrýchľovať na stovku približne za štyri sekundy. Maximálna rýchlosť by mohla kulminovať údajom 290 km/h. Otázkou ostáva len to, či M3 Touring dostane aj manuálnu „skriňu“, po ktorej mnohí priaznivci rýchlej jazdy doslova bažia.

BMW M3 Competition (2021) Čítajte viac Test: BMW M3 Competition - vyše 500 koní a ‘stovka‘ pod štyri sekundy! Za volantom to bude i tak nepochybne „nirvána“. Už aj preto, že BMW M GmbH testuje svoju novinku na referenčnom nemeckom okruhu Nürburgring. Obrázky kamuflovaných prototypov automobilka zverejnila už dávnejšie. A teraz si môžeme urobiť aj bližšiu predstavu o dizajne, pretože Hans Rahn a Dirk Häcker, zdvihli plachtu na zo zadnej časti predsériového M3 Touring, ktorá bude jedinou odlišnou. Máme tu mohutný difúzor a štyri čierne koncovky výfukov. Výklopné veko zas zdobí decentný čierny spojler. Tvorcovia tiež sľubujú, že urobili všetko pre to, aby bola novinka pravoverným M3. Sen rýchlych otcov je teda takmer na svete.
BMW M3 Touring - 2022
BMW M3 Touring - 2022
+8BMW M3 Touring - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW M3 #BMW M3 Touring
Články podľa značiek