Mitsubishi Colt sa vráti po 10 rokoch. Bude ‘prezlečeným‘ Cliom

Colt skončil svoju európsku kariéru v roku 2014. Spolupráca s Renaultom ho má však vzkriesiť. Stať by sa tak malo do roka. Ako naznačuje prvá snímka, očakávať môžeme aj hybridnú verziu.

07.04.2022 18:00
debata
V tme zahalená sériová novinka nezaprie blízku... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi Colt - 2023 V tme zahalená sériová novinka nezaprie blízku príbuznosť s Renaultom Clio. Nápis na prednom blatníku veští príchod hybridnej verzie.

Ešte pred rokom to vyzeralo, že tri diamanty nadobro „vycúvajú“ z Európy. A pozrime sa, vlani dorazil modernizovaný plug-in hybridný Eclipe Cross a tri diamanty tiež oznámili jarný príchod novej generácie SUV ASX. Do partie však pribudne ešte ďalší model. Bude ním nový Colt, ktorý svoju európsku kariéru skončil v roku 2014. Vtedy ešte ako súrodenec Smartu ForFour. O jeho comeback sa postará tak ako v prípade ASX, sesterský Renault. Colt bude totiž blízkym príbuzným Renaultu Clio a Nissanu Micra. Využije ich aliančnú platformu CMF-B. A dokonca využije aj aliančné výrobné kapacity, pretože bude schádzať z liniek tureckého závodu v Burse.

Mitsubishi ASX - 2022 Čítajte viac Mitsubishi ASX: Japonský ‘Captur‘ je za rohom. Príde však o 4x4!

A keďže premiéra sa blíži, Mitsubishi odhalilo prvú snímku. Novinka je na nej síce „utopená v tme“, ale ani tak nezatají príbuznosť s francúzskym súrodencom. Zdá sa, že skelet bude rovnaký, čo ušetrí náklady. Napokon, Mitsubishi ani nie je v kondícii, ktorá by mu umožňovala investície do celkom nových projektov. O príslušnosť k značke sa však postará dizajn prednej časti s dobre známym štylizovaným motívom Dynamic schield, na ktorom sa budú podieľať diódové svetlá aj dekorácie. Nápis Hybrid EV zas naznačuje, že v ponuke bude verzia s alternatívnym pohonom. Očakáva sa technológia známa z Clia E-Tech 140.

Mitsubishi Space Star ed. Sport (2021) Čítajte viac Test: Mitsubishi Space Star Sport - tri valce a päť výfukov

Pod kapotou by tak mal pracovať atmosférický 4-valec 1,6 CSe (67 kW) spojený s elektromotorom (36 kW) a multimódovou prevodovkou s dvoma prevodovými stupňami pre elektromotor a štyrmi pre spaľovací motor. Zvláštnosťou systému je absencia spojky. Systémový výkon hybridu by mohol mať 103 kW. Novinka by sa mala dostať k prvým zákazníkom začiatkom budúceho roka, zhodou okolností 60 rokov po tom, čo sa objavilo prvé Mitsubishi Colt 600. V ponuke troch diamantov sa zaradí medzi malý Spacestar a nové ASX, ktoré bude zas „preznačkovaným“ Renaultom Captur.

Mitsubishi Outlander PHEV - 2022 Čítajte viac Mitsubishi Outlander PHEV: Tajomný plug-in hybrid má výkon vyšší o 40 %

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Mitsubishi #Renault Clio #Mitsubishi Colt
Články podľa značiek