Kia EV6 GT: Táto elektrická beštia šprintuje na stovku za 3,5 sekundy!

Kia odhalila parametre najvýkonnejšej verzie svojho revolučného elektromobilu EV6. Šokuje dynamikou, no zároveň nezabúda na komfort.

08.04.2022 10:00
debata (4)
EV6 GT je nielen najsilnejšou verziou tohto... Foto: Kia
Kia EV6 GT - 2022 EV6 GT je nielen najsilnejšou verziou tohto elektrického crossoveru, ale vôbec najvýkonnejšou Kiou všetkých čias. A je to na nej vidieť. GT má agresívnejšie nárazníky, čierne pozadie reflektorov a až 21-palcové disky kolies.

Aktuálne európske auto roka 2022 Kia EV6 dobre poznáme. Napokon, predáva sa od minulého roka. Čerešnička na torte, verzia GT však dorazí k zákazníkom až v septembri. No už teraz o nej Kia prezradila všetky informácie. A sú fascinujúce, pretože EV6 GT bude najvýkonnejšou a najrýchlejšou Kiou všetkých čias. Brutálnu dynamiku dáva najavo neprehliadnuteľným tuningom. Má agresívnejšie tvarovaný nárazník a čierne pozadie adaptívnych LED reflektorov s dynamickými smerovými svetlami. Z profilu zaujmú 21-palcové disky kolies ukrývajúce neónové brzdové strmene. Prúdenie vzduchu uľahčuje predĺžený zadný spojler a o potrebný prítlak sa zas stará väčší difúzor.

Aerodynamický tuning neobišiel ani zadnú časť... Foto: Kia
Kia EV6 GT - 2022 Aerodynamický tuning neobišiel ani zadnú časť so zväčšeným difúzorom a s predĺženým strešným spojlerom.
Kia EV6 GT - 2022
Kia EV6 GT - 2022
+20Kia EV6 GT - 2022

V interiéri čakajú na posádku anatomické, semišom čalúnené sedadlá. Športovú atmosféru dotvára čierny strop a neónové dekorácie. Volant je obšitý perforovanou kožou. Okrem klasických ovládačov na ňom nájde vodič dve nové tlačidlá – jedno na výber jazdných režimov a druhé na okamžitú aktiváciu nového ostrého módu GT Drive. Infotainment má špecifickú grafiku dvoch 12,3-palcových zakrivených displejov pod spoločným krycím sklom. Popri tom všetkom však ostáva EV6 stále praktickým a priestranným crossoverom s obrovským rázvorom náprav 2 900 mm a kufrom s objemom 480 litrov. Po sklopení sedadiel narastie až na 1 260 litrov. Okrem toho je tu druhý malý 20-litrový batožinový priestor pod prednou kapotou.

Interiér s anatomickými sedadlami a so...
Kia EV6 GT - 2022 Interiér s anatomickými sedadlami a so špecifickým volantom s tlačidlami na voľbu jazdných režimov je zušľachtený neónovými dekoráciami.
Kia EV6 GT - 2022
Kia EV6 GT - 2022
+18Kia EV6 GT - 2022

O pohon sa stará vskutku brutálna elektrická technológia. Predný elektromotor poskytuje 160 a zadný 270 kW. Takže tu máme celovo 430 kilowattov, respektíve 585 koní, a tiež mohutných 740 Nm krútiaceho momentu, ktorý je k dispozícii prakticky od nulových otáčok. S prenosom hnacej sily na asfalt pomáha zadný elektronický samosvorný diferenciál e-LSD. Potom neprekvapí, že na stovku šprintuje EV6 GT za 3,5 sekundy. Maximálnu rýchlosť posunula Kia až na 260 km/h, čo je na elektromobil naozaj extrém. O skrotenie tejto elektrickej beštie sa starajú štvorpiestikové strmene, ktoré sa zakusujú do ventilovaných kotúčov s priemerom 380, respektíve 360 mm. Aby si vodič užil plnú dynamiku, je EV6 GT vybavená novým jazdným módom GT Drive.

O pohon sa stará dvojica elektromotorov so... Foto: Kia
Kia EV6 - 2021 O pohon sa stará dvojica elektromotorov so spoločným výkonom 430 kW a krútiacim momentom 740 Nm. Vďaka tomu zdolá EV6 stovku za 3,5 sekundy. To sme už takmer vo svete hyperšportov.
Kia Niro - 2022 Čítajte viac Kia Niro: Konečne vieme všetko. Aj o elektrickej verzii

Tento mód nastaví všetky systémy vozidla do režimu športovej jazdy. Týka sa to aj podvozka s adaptívnymi tlmičmi s plynulou reguláciou tuhosti pruženia. Tento systém sa zároveň stará o redukciu náklonov karosérie v zákrutách, ale aj pri prudkej akcelerácii alebo počas prudkého brzdenia. Prepracované boli ďalšie komponenty zavesenia kolies. Kia však sľubuje, že v bežných módoch ako Eco a Normal je EV6 GT stále komfortným crossoverom. Strašiakom by nemal byť ani dojazd. Batéria s kapacitou 77,4 kWh zabezpečuje normovaný dojazd 424 km. Nabíjanie je vďaka 800 V architektúre extrémne rýchle. Na supernabíjačkách s výkonom 350 kW má trvať dobitie z 10 na 80 percent len 18 minút.

Prístup k 320 000 nabíjacím bodom v celej Európe zabezpečí jednoduchá aplikácia Kia Charge. Novinku možno objednať už dnes. K prvým zákazníkom sa však dostane až na jeseň.

Kia EV9 Concept - 2021 Čítajte viac Kia EV9: Veľké elektrické SUV zamieri na linky už o rok

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #elektromobily #Kia EV6 #Kia EV6 GT
Články podľa značiek