Smart #1: Veľký reštart začína s SUV. Zatiaľ v Číne

Smart štartuje novú kapitolu. Bude sčasti čínska, elektrická a tiež „prašná“. Smart totiž predstavil elektrické SUV #1 vyrábané v ríši stredu. Je sériovou verziou vlaňajšieho rovnomenného konceptu zo septembrovej motoršou IAA v Mníchove.

11.04.2022 10:00
debata
Smart # 1 je najväčším Smartom všetkých čias a... Foto: Smart
Smart 1 - 2022 Smart # 1 je najväčším Smartom všetkých čias a tiež prvým SUV značky. Dizajn s filozofiou Sensual Producty má hravý charakter.

Smart stvoril Daimler v roku 1997. Odvážny projekt mestského mikroauta však nikdy nenaplnil očakávania koncernu. Platilo to pre prvú aj druhú generáciu. Nepomohol ani vstup medzi kupé a roadstery, ani vstup medzi subkompaktné hatchbacky s pomocou Mitsubishi. Preto v roku 2013 spojil Smart sily s Renaultom. Tretia generácia sa už rodila po boku Twinga. No ani to predajnú bilanciu nezlepšilo. Spokojný nebol ani Renault. A tak musel Daimler o pár rokov opäť riešiť, čo s touto stratovou odnožou koncernu. Najmä ak musela automobilka masívne investovať do elektromobility a šetriť kvôli pokutám za prekračovanie emisií NOx jej naftových motorov.

Smart Concept No.1 - 2021 Čítajte viac Smart Concept #1: Budúcnosť je elektrická, čínska a tiež prašná

Spásu našiel Daimler nakoniec v Číne. O projekt prejavila záujem čínska automobilka Geely, mimochodom, jeden z najväčších akcionárov Daimleru. V roku 2019 založili partneri spoločný podnik Smart Automobile a budúcnosť výrobcu mestských áut „presťahovali“ do Číny. Práve tu začína Smart novú kapitolu histórie. A tá bude nepochybne zaujímavá. Naznačila to už nedávna štúdia Smart Concept #1 predstavená začiatkom septembra na IAA Mobility v Mníchove. Prekvapila najmä tým, že poprela pôvodnú tradíciu Smartu. Išlo totiž o 5-dverové elektrické SUV. Vzhľadom na extrémnu popularitu tejto kategórie ide však o logický krok. Dnes tu máme jeho výsledok – sériový Smart #1.

Novinka je dlhá 4 270 mm, takže tu máme... Foto: Smart
Smart 1 - 2022 Novinka je dlhá 4 270 mm, takže tu máme priameho konkurenta pre Mini Countryman.
Smart 1 - 2022
Smart 1 - 2022
+9Smart 1 - 2022

A aby Smart zdôraznil európske korene, odhalenie prebehlo v Berlíne. Novinka oblých tvarov rozmermi prerastá všetkých svojich predchodcov. Na dĺžku má totiž 4 270, na šírku 1 820 a na výšku 1 640 mm. „Dospelácke“ sú aj disky kolies s priemerom 19 palcov. Takže tu máme skutočné SUV kompaktnej triedy, ktoré nie je ďaleko napríklad od Škody Karoq alebo Mini Countrymanu. Obe Smart prerastá rázvorom náprav s hodnotou 2 750 mm. Zaujímavým prvkom dizajnu „Sensual Producty“ sú prepojené predné svetlá, oddelená kontrastná strecha, ktorá sa v zadnej časti „ponára“ do stĺpikov, bohato modelované prahy či zadné svetlá, opäť spojené diódovou lištou.

Smart -  výroba Hambach Čítajte viac Daimler sa zbavuje fabriky v Hambachu. Smarty nahradí off-road Grenadier!

Z priestranného interiéru, do ktorého sa vstupuje pomocou výsuvných kľučiek dverí, sála rozsiahla digitalizácia. Palubná doska je vybavená virtuálnym kokpitom s uhlopriečkou 9,2 palca aj veľkou 12,8-palcovou obrazovkou infotainmentu s hravou grafikou. Neustále pripojenie k internetu zabezpečuje, že až 75 % riadiacich jednotiek vo vozidle môže byť softvérovo aktualizovaných na diaľku. Parametre sa tak budú časom zlepšovať. Očakávať môžeme hlasové ovládanie s umelou inteligenciou MBUX aj kompletný balík asistenčných systémov. A možno aj vyššiu úroveň autonómneho riadenia, najmä v Číne, ktorá má v tomto smere liberálnejšiu legislatívu.

Interiér si zakladá na rozsiahlej... Foto: Smart
Smart 1 - 2022 Interiér si zakladá na rozsiahlej digitalizácii. Palubná doska nesie dva displeje s uhlopriečkami 9,2 a 12,8 palca. Veľký rázvor je prísľubom priestrannej kabíny. A to má Smart #1 až dva kufre.
Smart 1 - 2022
Smart 1 - 2022
+24Smart 1 - 2022

Podlaha ukrýva NMC batériu (nikel-kobalt-horčík) s kapacitou 66 kWh. Tá napája zadný elektromotor s výkonom 200 kW a krútiacim momentom 343 Nm, čo je prísľubom skvelej dynamiky s maximálkou 180 km/h. To napriek tomu, že Smart #1 má vážiť až 1 800 kg. Zdá sa, že Geely vyvinulo s Daimlerom naozaj celkom novú platformu, pretože kompaktné elektrické modely EQ od Mercedesu-Benz majú predný náhon, napríklad EQA a EQB. Predpokladaný dojazd na jedno nabitie je 420 až 440 km. Podpora nabíjania výkonom 150 kW znamená, že akumulátor by sa mal nabiť z 10 na 80 % za menej ako 30 minút. Z domáceho wallboxu je Smart #1 schopný prijať striedavý prúd s výkonom 22 kW, takže energiu doplní asi za 3,5 hodiny.

Citroën AMI - 2020 Čítajte viac Citroën AMI: Francúzsky ‘Smart‘ jazdí na batérie. A bez vodičáku

Smart zatiaľ neprezradil, kedy uvedie novinku na trh. V každom prípade to bude najprv v Číne, ktorá bude jeho rodiskom, aj z dôvodu zníženia nákladov. Európa je však, samozrejme, tiež v pláne. „Svetová premiéra v Berlíne predstavuje ďalší míľnik neuveriteľnej obnovy značky Smart. Nový Smart #1 je prvým z novej rodiny plne elektrických modelov. Vstupujeme ním do novej fázy, ktorá je ďalej podporovaná našou obchodnou stratégiou pre Európu a Čínu. Tím, ktorý pracuje medzi Európou a Čínou, robí fantastické pokroky a sme si istí, že globálny trh prijme našu jedinečnú ideu prémiového a elektrického zážitku z mestskej mobility," povedal Tong Xiangbei, šéf Smartu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Smart #Smart #1
Články podľa značiek