Honda Civic Type-R: Premiéra v nedohľadne, rekord vo vrecku!

Ani jedenástu generáciu Civicu neminie ostrá verzia Type-R. A akú lepšiu reklamu by si mohla priať ako rekord na domácom okruhu v japonskej Suzuke. Má ho vo vrecku, a to aj napriek tomu, že premiéra sa ešte len chystá a automobilka o nej nič neprezradila.

11.04.2022 18:00
debata
Nový Civic Type-R je zatiaľ prekrytý... Foto: Honda
Honda Civic Type-R - 2022 prototyp Suzuka Nový Civic Type-R je zatiaľ prekrytý kamuflážou, no aj tak je vidieť, že ponúkne opäť ultimatívny aerodynamický paket. Ak sa naplnia neoficiálne informácie, mohol by po prvý raz prekonať výkonom 400-koňovú hranicu.

Jedenásta generácia Civicu je už približne rok na trhu v USA so 4-valcami 2,0 i-VTEC (116 kW) a preplňovaným 1,5 i-VTEC Turbo (132 kW). Za Atlantikom pribudla aj verzia Civic Si, ktorého preplňovaný agregát je naladený na 147 kW a do Európy zas dorazí čoskoro v hybridnej verzii 2,0 i-MMD e:HEV naladenej na 135 kW.

No priaznivci značky sa už nevedia dočkať čerešničky na torte v podobe ostrej verzie Civic Type-R. Tá sa už skutočne rodí. Je sa na čo tešiť. Novinka si totiž opäť brúsi zuby na svojich konkurentov a rada by získala späť titul najrýchlejšej predokolky. Technikom sa to asi darí, pretože na okruhu v japonskej Suzuke už Type-R stihla získať rekord s časom 2 minúty a 23,123 sekundy. Teda ešte pred oficiálnou premiérou.

Okruh v Suzuke s dĺžkou 5,8 kilometra zvládol... Foto: Honda
Honda Civic Type-R - 2022 prototyp Suzuka Okruh v Suzuke s dĺžkou 5,8 kilometra zvládol predprodukčný prototyp za 2 minúty a 23,123 sekundy

Zatiaľ teda v podobe predsériového prototypu, ktorý svoj finálny dizajn ukrýva pod kamuflážou. I tak ide o lepší výsledok, ako dosiahla ultimatívna verzia Civicu Type-R Limited Edition predošlej generácie, ktorá zajazdila Suzuku za 2 minúty a 23,993 sekundy. Zároveň tým porazila Renault Mégane RS Trophy-R. Technika je zatiaľ tajomstvom. Špekuluje sa však o evolúcii súčasného preplňovaného 4-valca 2,0 i-VTEC Turbo.

Honda HR-V - 2022 USA Čítajte viac Honda HR-V: Civic ako crossover? Bude, ale len pre USA

Ten má momentálne 228 kW, teda 306 koní, ale nie je vylúčené, že vďaka elektrickej výpomoci, o ktorej sa šušká, by mohol výkon prekročiť magickú hranicu 400 koní, čo znamená 298 kW. Z videa vidieť, že Typer R vznikne z 5-dverovej verzie a opäť dostane veľké prítlačné krídlo. Ale tiež to, že nezanevrie na manuálnu prevodovku. To je nepochybne dobrá správa. Tou zlou je, že nový Civic Type-R bude pravdepodobne posledným so spaľovacím motorom.

Honda Civic eHEV - 2022 Čítajte viac Honda Civic: Európska verzia odhalila najväčšie tajomstvo. Je pod kapotou

Či sa dostane do Európy je zatiaľ neisté. Honda by mohla Type-R priviesť len v prípade, ak by sa jej podarilo ustrážiť nasadením elektromobilov svoj európsky emisný kôš. Inak nemá so svojou vysokou spotrebou šancu.

Honda Civic Type-R - 2022 prototyp Suzuka
Honda Civic Type-R - 2022 prototyp Suzuka
+4Honda Civic Type-R - 2022 prototyp Suzuka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda Civic #Honda Civic Type-R
Články podľa značiek