Svetová premiéra: Úplne nové BMW radu 7 sme videli medzi prvými!

Nové BMW radu 7 je doslova nabité špičkovými technológiami a v najsilnejšej verzii bude mať 660 koní.

20.04.2022 14:00
debata (2)
Auto príde na trh už len s predĺženým rázvorom. Foto: Pravda, Martin Domček
Nové BMW 7 a BMW i7 (2022) Auto príde na trh už len s predĺženým rázvorom.

Nová, v poradí už siedma, generácia vlajkovej lode BMW, teda model radu 7, je skutočne revolučná a nepochybne bude z hľadiska dizajnu kontroverzná. My sme ju mali možnosť v mníchovskom Olympijskom parku vidieť vo svetovej premiére medzi prvými novinármi naživo.

Nové BMW i7 má aj veľké podsvietené... Foto: Pravda, Martin Domček
Nové BMW 7 a BMW i7 (2022) Nové BMW i7 má aj veľké podsvietené "obličky".

Veľkú pozornosť určite vzbudia obrovské podsvietené „obličky“ v spojení s ultraúzkymi delenými prednými laserovými svetlami, pričom denné svetlomety budú aj v luxusnej krištáľovej verzii Iconic Glow. Ďalšou dôležitou zmenou je, že nová „sedmička“ 7 prichádza výhradne s dlhým rázvorom (3 215 mm), ktorý vďaka medzigeneračnému nárastu o 5 milimetrov zväčšuje priestor vzadu. Celková dĺžka narástla o 130 mm na 5 391 milimetrov, s 1 950 milimetrami je o 48 milimetrov širšie ako jeho predchodca a zároveň aj o 51 milimetrov vyššie (1 544 milimetrov).

Nové BMW 7 a BMW i7 (2022)
Nové BMW 7 a BMW i7 (2022)
+9Nové BMW 7 a BMW i7 (2022)

Nové BMW radu 7 je doslova nabité najmodernejšími technológiami a pripravené aj na autonómnu jazdu bez držania volantu. Podrobnejšie sa im, rovnako ako aj motorom, budeme venovať v samostatnom článku v najbližších dňoch. Teraz len spomenieme, že vlajková loď bavorskej automobilky prichádza s benzínovými, naftovými a aj plug-in hybridnými motormi s dojazdom vyše 80 kilometrov. Plug-in hybridy prídu na európsky trh budúci rok na jar, rovnako ako aj naftový šesťvalec BMW 740d xDrive s výkonom 220 kW.

"Autokino" pre cestujúcich... Foto: Pravda, Martin Domček
Nové BMW 7 a BMW i7 (2022) "Autokino" pre cestujúcich vzadu.

V Európe sa totiž ako prvé predstaví nové BMW radu 7 v novembri najprv v čisto elektrickej verzii ako BMW i7 xDrive60 s výkonom 400 kW a maximálnym krútiacim momentom 745 Nm. So 100 kWh batériou sľubuje dojazd (podľa WLTP) 590 až 625 kilometrov. Maximálku bude mať 240 km/h a na stovku dokáže zrýchliť za 4,7 sekundy. Aj budúcou vlajkovou loďou bude elektromobil s označením i7 M70 xDrive, ktorého výkon by mal byť až 660 koní. Na trh by mal byť uvedený v zatiaľ nešpecifikovanom čase v priebehu budúceho roku.

Len pre zaujímavosť – auto bude mať špecifický zvuk, vytvorený v spolupráci so svetoznámym skladateľom Hansom Zimmerom. Ten sa bude meniť v závislosti od zvoleného jazdného módu.

Nové BMW 7 a BMW i7 (2022)
Nové BMW 7 a BMW i7 (2022)
+12Nové BMW 7 a BMW i7 (2022)

Asi najväčšiu pozornosť budí v interiéri „autokino“ pre cestujúcich vzadu, teda obrovská širokouhlá obrazovka BMW Theatre Screen s rozlíšením 8K a uhlopriečkou 31,3 palca, ktorá bude schopná premietať filmy aj v „kinoformátoch“, konkrétne 16:9, 21:9 a 32:9. Ďalšou zaujímavosťou je interaktívne ambientné posvietenie. To vás napríklad upozorní na prichádzajúci hovor alebo nové správy. Z hľadiska zvuku bude high-endovou výbavou systém Bowers and Wilkins Diamond Surround s 32 reproduktormi a výkonom 1685 wattov.

Vodič má pred sebou veľký zakrivený displej,... Foto: Pravda, Martin Domček
Nové BMW 7 a BMW i7 (2022) Vodič má pred sebou veľký zakrivený displej, ktorý v skutočnosti skrýva dva menšie s uhlopriečkami 12,3 a 14,9 palca.

V opierkach zadných sedadiel budú aj mikrofóny, ktoré v spolupráci s reproduktormi vytvoria pre cestujúceho „privátnu zónu na telefonovanie“. Samozrejme, nechýba ani VIP sedadlo vzadu vpravo, ktoré možno zmeniť aj na „ležadlo“. Auto bude mať aj automatické dvere, ktoré je možné ovládať priamo cez displeje, umiestnené vzadu vo dverových lakťových opierkach. Môžete napríklad zadať príkaz na automatické otvorenie všetkých dverí. Auto zároveň môže mať najväčšiu presklenú strechu, tá navyše môže byť podsvietená rôznymi vzormi.

Luxusná limuzína bude k dispozícii aj v... Foto: Pravda, Martin Domček
Nové BMW 7 a BMW i7 (2022) Luxusná limuzína bude k dispozícii aj v dvojfarebnom prevedení.

A aby sme nezabudli ani na vodiča – ten má po novom pred sebou digitálny zakrivený „dvoj-displej“, ktorý obsahuje aj 12,3-palcovú digitálnu prístrojovú dosku a 14,9– palcový displej infotainmentu. Ako opciu budete k autu môcť dostať aj digitálny kľúč „Digital Key Plus“, ktorý umožní odomykať a zamykať vozidlo prostredníctvom mobilu, zatiaľ to pôjde ale len cez iPhone. V aute bude možné využívať aj virtuálnu eSIM kartu s podporou 5G .

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #svetová premiéra #BMW radu 7 #BMW i7
Články podľa značiek