Lincoln Star: Elektrický ‘Navigator‘ ukazuje budúcnosť. Techniku ale tají

Prémiová divízia Fordu v elektrifikácii zaspala. To sa však zakrátko zmení. Chystá plne elektrické SUV. Prvou ochutnávkou je koncept Star. Nie je vylúčené, že sériová verzia by mohla zavítať aj do Európy.

27.04.2022 10:00
debata (1)
Krásne elektrické SUV si zakladá na hladkých... Foto: Lincoln Star
Lincoln Star Concept - 2022 Krásne elektrické SUV si zakladá na hladkých aerodynamických líniách a obrovskej presklenej ploche. Transparentná sú dokonca aj predná kapota a maska.

Niekdajší výrobca hyperluxusných limuzín v posledných rokoch totálne „prekopal“ svoju ponuku. Na linkách má jediný sedan Zephyr, aj to iba pre čínsky trh. Portfólio Lincolnu tak tvorí na domácom americkom trhu štvorica SUV – Navigator, Aviator, Nautilus a Corsair. Navyše, prémiová značka Fordu totálne zaspala elektrifikáciu. To sa však zakrátko zmení. Do roku 2025 plánuje Lincoln uviesť na trh hneď tri batériové elektromobily. A asi sa je na čo tešiť. Naznačuje to koncept Star, ktorý sa síce nechystá na montážne linky, ale predznamenáva podobu očakávaných ekologických noviniek.

Lincoln Aviator Shinola Concept - 2021 Čítajte viac Lincoln Aviator Shinola: Dizajnová štúdia zamieri do Pebble Beach

Star Concept je luxusným elektrickým SUV, tvarovaný podľa nového štylistického jazyka Quiet Flight. Má hladké aerodynamické plochy a klesajúcu líniu strechy. Futuristický nádych dáva Staru priehľadná predná kapota z elektrochro­matického skla. Motor tu však nehľadajte. Ten je schovaný v podlahe, takže koncept disponuje batožinovým priestorom aj vpredu. A aby sa uľahčilo nakladanie aj jeho výsuvnou podlahou. Povrch skla môže byť priehľadný alebo je možné náklad skryť pred zvedavými pohľadmi zatmavením. Dominancia skla pokračuje aj na kabíne s panoramatickou strechou a bezrámovou konštrukciou okien dverí.

Zaujímavým prvkom sú stĺpiky zdobené kovovou... Foto: Lincoln Star
Lincoln Star Concept - 2022 Zaujímavým prvkom sú stĺpiky zdobené kovovou štruktúrou. Pôsobia ako šperk.

Ako sa na koncept patrí, skeletu chýba stredový stĺpik. Zadný pár „samovražedných“ dverí sa otvára protismerne. Dizajn okorenila zvláštna povrchová štruktúra predných a zadných stĺpikov, ktorú tvorí kovová mriežka. Interiér disponuje enormným priestorom. Určený je zatiaľ len štyrom cestujúcim. Predné sedadlá sú otočné a tie zadné pôsobia ako luxusná sofa. Umožňujú nastavenie do relaxačnej polohy. Futuristickú atmosféru navodzuje plávajúca stredová konzola a palubná doska v tvare krídla s obrovským displejom. Zasúvací volant je jasným avízom prítomnosti autonómneho riadenia. V režime autopilota sa teda skryje. Vo dverách nechýbajú chladené schránky na nápoje či nabíjačky smartfónov.

Interiér, do ktorého sa vstupuje cez dva páry... Foto: Lincoln Star
Lincoln Star Concept - 2022 Interiér, do ktorého sa vstupuje cez dva páry krídlových dverí bez stredového stĺpika, je inšpirovaný bytovým dizajnom.

Použité ekologické materiály sú inšpirované nábytkovým dizajnom. Dominujú tu skôr textílie ako koža. A nechýba ani množstvo módnych kryštalických prvkov či štruktúr. Ambientné osvetlenie, ktoré nájdeme dokonca na podlahe, je súčasťou systému Lincoln Embrace. Ten umožňuje vytvárať aj pomocou zvukov, vôní a obrazu rôzne nálady a to podľa dennej doby. Na ráno je určený mód Coastal Morning s vôňou morskej hmly, oceánskymi zvukmi a hrejivým svetlom evokujúcim žiaru slnka. Má navodiť atmosféru rannej prechádzky po pláži. Mindful Vitality pre aktívnu časť dňa povzbudzuje posádku dynamickým zvukom, abstraktnou grafikou displejov či kvetinovou vôňou.

Vychytávkou Staru je aj predný kufor s výsuvnou... Foto: Lincoln Star
Lincoln Star Concept - 2022 Vychytávkou Staru je aj predný kufor s výsuvnou podlahou. Podobné je to vzadu, kde nechýba výsuvná relaxačná lavička.

Na cestu z práce je určený mód Evening Chill evokujúci súmrak pomocou upokojujúceho nočného soundtraku, kombinovaného s videom nočnej oblohy a „evergreenovou“ vôňou. Režimy vychádzajú z klasického cirkadiánneho cyklu. Prístup do zadného kufra uľahčuje dvojdielne elektricky ovládané veko. Bohužiaľ, o technike Lincoln nič neprezradil. Ťažiť by však mohol z technológie elektrického pikapu Ford F-150 Lightning, ktorý disponuje dvojicou elektromotorov s výkonom až 420 kW, akcelerovať na stovku zvládne za 4,5 sekundy a na jedno nabitie prejde takmer 500 km. Aerodynamickejší a ľahší Lincoln by na tom mohol byť ešte lepšie.

rivian-r1t Čítajte viac Ford sa rozišiel s Rivianom. Spoločný elektromobil nebude

Star je zatiaľ len snovým konceptom, ukazujúcim potenciál značky pre budúcnosť. Veľa času na prerod do série už však nemá. Nepochybne sa bude musieť vzdať väčšiny futuristických prvkov, neprijateľných pre montážne linky. Ako to dopadne, by sme mali vidieť približne za rok. Stávka na SUV Lincolnu zatiaľ vychádza. Vlani totiž predal najviac vozidiel od roku 2000, a to napriek všetkým logistickým problémom a problémom s pandémiou. Nové elektrické SUV – či hneď niekoľko – by mu nepochybne pomohlo, i keď príde v porovnaní s konkurenciou s poriadnym časovým sklzom. Nie je vylúčené, že s novými elektromobilmi by mohla značka zavítať aj do Európy.

Lincoln Star Concept - 2022
Lincoln Star Concept - 2022
+19Lincoln Star Concept - 2022

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #SUV #Lincoln #Lincol Star
Články podľa značiek