Mercedes-Benz T: ‘Luxusné Kangoo‘ dostane diesel aj elektromotor

Po predstavení úžitkového Citanu prichádza jeho luxusná verzia s novým označením T. S Renaultom Kangoo, ktoré je jeho základom, si ho nepomýlite. Sympatické je, že novinka ponúka až dva dieselové motory a že sa vyhla 3-valcom.

28.04.2022 09:00
debata
Trieda T síce vychádza z Renaultu Kangoo, no má... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz T-Class -2022 Trieda T síce vychádza z Renaultu Kangoo, no má úplne novú prednú časť. V porovnaní s úžitkovým Citanom zas pridáva luxusnejší vzhľad. Najmä vďaka chrómovej maske, novému nárazníku a väčším podielom lakovaných plastov.

Spolupráca s Mercedesu-Benzu a Renaultu už nie je taká rozsiahla ako v minulosti, no v oblasti malých „úžitkáčov“ pokračuje ďalej. Dôkazom sú nové dvojčatá Kangoo a Citan. A nielen to, na scénu totiž prichádza nová trieda T. Malý van s prémiovým nádychom bude určený pre rodiny alebo športových nadšencov. S Kangoo si praktickú novinku rozhodne nepomýlite. Má úplne novú prednú časť, ktorá pôsobí homogénnejšie, a veľkou maskou s trojicou chrómových lamiel, veľkým logom či tvarom nárazníka sa jasne hlási do rodiny stuttgatských „osobákov“. Vzadu je zmien pomenej, líši sa len grafika svetiel.

Vzadu sú rozdiely s Kangoo minimálne. Obmedzili... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz T-Class -2022 Vzadu sú rozdiely s Kangoo minimálne. Obmedzili sa na odlišnú grafiku svetiel. Prístup do kufra zabezpečuje veľké výklopné veko. V ponuke budú aj krídlové dvere.
Mercedes-Benz T-Class -2022
Mercedes-Benz T-Class -2022
+15Mercedes-Benz T-Class -2022

V porovnaní s Citanom disponuje trieda T väčšími 17-palcovými diskami kolies, lakovanými kľučkami dverí a zrkadlami, ako aj veľkým výklopným zadným vekom. Kompaktný van je dlhý 4 498, široký 1 859 a vysoký 1 811 mm. Praktická kabína ponúka päť miest na sedenie a kufor s objemom viac ako 770 litrov. Nakladacia hrana je vo výške len 614 mm. Prístup k zadným sedadlám uľahčuje pár posuvných zadných dverí, ktoré vytvárajú vstupný otvor široký 614 a vysoký 1 059 mm. Po sklopení nedelených operadiel vzniká takmer rovná ložná plocha. V tejto konfigurácii by mal mať využiteľný objem až 3 500 litrov.

Dizajn palubnej dosky, infotainment MBUX so... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz T-Class -2022 Dizajn palubnej dosky, infotainment MBUX so 7-palcovou obrazovkou a kvalitné materiály, napríklad aj tie z elektrických modelov EQ, vytvárajú na palube stuttgartskú atmosféru.
Mercedes-Benz T-Class -2022
Mercedes-Benz T-Class -2022
+11Mercedes-Benz T-Class -2022

So sklopným predným sedadlom by mohla trieda T prepraviť predmety dlhé 2,7 metra. Aspoň podľa parametrov sesterského Kangoo, keďže Mercedes-Benz vôbec nespomína úžitkové parametre. Dokonca ani delené zadné sedadlá, ktoré Kangoo má. Vieme ale, že pre deti sú pripravené tri úchyty Isofix. Jeden na sedadle spolujazdca a dva na krajoch lavice. Luxusný charakter má navodiť úplne nová palubná doska a infotainment MBUX prevzatý z osobných modelov značky. Je vybavený umelou inteligenciou, pokročilým hlasovým ovládaním „Hey, Mercedes“, umožňuje využitie rôznych aplikácií, cloudovej navigácie či diaľkové ovládanie niektorých funkcií prostredníctvom smartfónov.

Zadné nedelené operadlá možno sklopiť. Potom... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz T-Class -2022 Zadné nedelené operadlá možno sklopiť. Potom ponúkne trieda T takmer vodorovnú ložnú plochu a úžitkový objem približne 3 500 litrov. Ideálne pre rodiny či športovcov.
Mercedes-Benz Citan - 2022 Čítajte viac Mercedes-Benz Citan: Nemecké Kangoo je tu. Má až tri diesely, ale na rozlúčku

Aj volant s touchpadmi je prevzatý z osobných Mercedesov-Benzov. Prístrojový panel s dvoma klasickými „budíkmi“ je vyzbrojený 5,5-palcovým TFT displejom. Na úrovni sú tiež použité materiály ako umelá koža Artico, neoprén Neotex, známy z elektrických modelov EQ či dekorácie z klavírnej černe. Prieduchy sériovo dodávanej klimatizácie majú „turbínový“ dizajn. Obe predné sedadlá sú výškovo nastaviteľné. Bezpečnostný balík obsahuje v základe sedem airbagov, asistent rozjazdu, asistent proti bočnému vetru, udržiavanie v jazdnom prúde, monitorovanie únavy vodiča či autonómne brzdy. Za príplatok získate adaptívny tempomat, vysokovýkonné LED svetlá či parkovací asistent Parktronic.

Pod kapotou bude na výber z dvoch dieslov „1,5... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz T-Class -2022 Pod kapotou bude na výber z dvoch dieslov „1,5 dCi“ a dvoch benzínových motorov „1,33 TCe“ z dielne Renaultu. Neskôr dorazí čisto elektrická verzia EQT.
Mercedes-Benz EQT Concept - 2021 Čítajte viac Mercedes-Benz EQT Concept: Viac než len ‘nemecké Kangoo‘

Pod kapotou budú pracovať výlučne 4-valcové agregáty. Najväčší záujem sa očakáva na strane dieselovej ponuky. K dispozícii budú verzie T 160d (70 kW, 260 Nm) a T 180d (85 kW, 270 Nm). Obe spája motor známy ako 1,5 dCi. Okrem 6-stupňovej manuálnej prevodovky môžu byť vybavené 7-stupňovými dvojspojkovými prevodovkami. Zaujímavosťou silnejšieho diesla je, že krátkodobo, napríklad pri predbiehaní, dokáže produkovať až 89 kW a 295 Nm. Benzínové verzie T 160 (75 kW, 200 Nm) a T 180 (96 kW, 240 Nm) poháňa preplňovaný motor 1,33 TCe. Neskôr sa trieda T predstaví aj v predĺženej verzii a tiež čisto elektrickej verzii EQT, ktorá sa ukázala zatiaľ len v podobe konceptu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Renault #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz T #Renault Kangoo #Mercedes-Benz Citan
Články podľa značiek