Polestar: Takýto facelift sme tu ešte nemali. Je viac-menej ‘etický‘

Čo všetko sa dá vylepšiť na aute v rámci modernizácie? Polestar ukazuje úplne nové možnosti. Dal si totiž záležať na pôvode materiálov. Aby sa vyhol surovinám, ktoré pochádzajú z neetických alebo neekologických zdrojov.

05.05.2022 10:00
debata
Po necelých dvoch rokoch predaja podstúpil... Foto: Polestar
Polestar 2 - 2022 Po necelých dvoch rokoch predaja podstúpil Polestar 2 zopár retuší. Ponúka nové farby laku a nový dizajn diskov kolies.

Elektrický liftback Polestar 2, ktorý to má namierené priamo proti Tesle 3, je na trhu už približne dva roky. Jeho výrobu v Číne spustila športovo-ekologická odnož Volva v marci 2020 a prvé kusy dorazili k európskym zákazníkom v lete. Vlani síce Polestar svoje predaje v porovnaní s rokom 2020 strojnásobil, no stále hovoríme len o 29 000 regis­tráciách. Útok na Teslu sa teda zatiaľ nekoná. Automobilka sa však ešte len rozbieha. A aby Polestar 2 ostal v dobrej kondícii, uskutočňuje prvé aktualizácie.

Interiér používa nové materiály so zníženou... Foto: Polestar
Polestar 2 - 2022 Interiér používa nové materiály so zníženou uhlíkovou stopu.
polestar2 Čítajte viac Hertz: Ten elektrický Polestar vyzerá fakt dobre. Kúpime ich 65 tisíc!

Najväčším prekvapením ale je, že nie všetky súvisia s dizajnom či technikou. Polestar sa totiž rozhodol zamerať na aspekt, o ktorom sme síce zatiaľ nepočuli, ale v najbližších rokoch sa môže stať jednou z veľkých tém automobilového priemyslu. Zvlášť v súvislosti s elektromobilmi, ktoré potrebujú obrovské množstvo špecifických materiálov v batériách. A tie môžu pochádzať z neetických alebo neekologických zdrojov z Číny, Afriky či Južnej Ameriky. Hovoríme o lítiu alebo kobalte. Polestar sa preto rozhodol urobiť vo svojich materiálových tokoch veľkú čistku.

Hoci Poletar 2 pôsobí na prvý pohľad ako sedan,... Foto: Polestar
Polestar 2 - 2022 Hoci Poletar 2 pôsobí na prvý pohľad ako sedan, v skutočnosti má veľké zadné výklopné veko.

„Prehodnotili sme materiály a procesy, ktoré slúžia na výrobu Polestaru 2, a zvýšili sme ich vysledovateľnosť. Systém blockchain nám umožňuje monitorovať rizikové materiály od ich ťažby až po aplikáciu vo vozidle,“ povedal šéf Polestaru Thomas Ingelath. Tým sa automobilka vyhne využitiu surovín, ktoré by pochádzali z neetických zdrojov alebo zdrojov s negatívnym vplyvom na životné prostredie. Týka sa to aj hliníka, ktorý bude v Polestare 2 odteraz pochádzať len od výrobcov, využívajúcich obnoviteľnú energiu.

Aktualizácia softvéru zvýšila výkon... Foto: Volvo
Volvo XC40 Recharge - 2020 Aktualizácia softvéru zvýšila výkon elektromotorov a nová chémia batérií sa zasa postarala o väčšiu kapacitu a dojazd.
Polestar Precept Concept - 2020 Čítajte viac Polestar 5: Švédsky elektromobil zaútočí priamo na Teslu S

Aplikácia nízkouhlíkového hliníka v batériovom boxe alebo v nových kolesách má priniesť úsporu 2 100 kg CO2 počas fázy výroby. Aj to sa počíta. Samozrejme, prebehli aj zmeny v dizajne a technike. Navonok spoznáte vynovený Polestar 2 podľa nových farieb exteriéru – Space a Jupiter. Strieborný lak Magnesium sa stáva novým základným odtieňom. Nový je aj dizajn 19– a 20-palcových diskov kolies. V interiéri sa objavuje nová koža pochádzajúca len zo zvierat, chovaných v dobrých životných podmienkach. Majiteľov tiež poteší štandardne dodávaná clona panoramatického strešného okna.

Polestar O2 Concept - 2022 Čítajte viac Polestar O2: Koncept elektrického ‘kabria‘ používa dron

Dynamiku vylepší softvérový upgread. Výkon základnej jednomotorovej verzie stúpol zo 165 na 170 kW a dvojmotorovej z 300 na 350 kW, v prípade balíka Performance. Dojazd 474 km udáva Polestar pre základnú verziu. Má ísť o lepšiu hodnotu, pretože Polestar 2 teraz ťaží z nových batérií s vyššou energetickou hustotou. Kapacita verzie Standard Range sa zvýšila zo 64 na 69 kWh. Polestar 2 bude zároveň lepšie narábať s energiou. Jeho optimalizované tepelné čerpadlo pracuje v rozsahu od –7 až po 25 stupňov Celzia. Časy na nabíjacích staniciach zas skráti podpora nabíjania výkonom 130 kW.

Polestar 2 - 2022
Polestar 2 - 2022
+29Polestar 2 - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #elektromobily #Polestar #Polestar 2
Články podľa značiek