Infiniti mieri nižšie

Infiniti, luxusná odnož Nissanu, má v pláne zabojovať po prvý raz v nižšej strednej triede.

31.05.2011 10:46
Infiniti Etherea Foto:
Infiniti Etherea
debata

Prémiových kompaktov pomaly pribúda a tak bude mať Infiniti mnohých prémiových konkurentov, najmä Lexus CT 200h, ale aj BMW 1, Audi A3 či Alfa Romeo Giulietta. Aby sa však zbytočne neškriepilo o miesto s dobrými hráčmi, prichádza Infiniti s celkom odlišným konceptom.

Infiniti chce nových zákazníkov. Foto: Infiniti
Infiniti Etherea Infiniti chce nových zákazníkov.

Naznačilo to ženevskou štúdiou Etherea. Tú môžeme považovať za verný predobraz najmenšieho Infiniti všetkých čias, ktoré sa dostane vo svojej sériovej podobe na výrobné linky najneskôr v roku 2013. Dĺžkou 4,4 metra, ako aj predným náhonom zapadá síce do zvyklostí nižšej strednej triedy, no o jej dizajne to určite neplatí. Etherea provokuje kombináciou línií SUV, MPV a športových kupé, pritom si však zachováva potrebnú eleganciu i kompaktnosť. Päť dverí z nej robí praktické auto, no aby ste si ju náhodou nepomýlili s klasickým hatchbackom či liftbackom, zadný pár dverí sa otvára protismerne. Najnápaditejším dizajnérskym kúskom je zvlnený zadný stĺpik.

Interiér ponúka štyri samostatné sedadlá a je doň skvelý prístup, keďže tu chýba stredový stĺpik. Dizajn palubnej dosky je inšpirovaný vlnami. Obklady evokujú japonský pergamen a čalúnenie zas tradičné kimono. Prístrojový panel s ústredným otáčkomerom vyzerá ako rozčerená vodná hladina.

Krivky štúdie sa údajne dostanú do sériovej... Foto: Infiniti
Infiniti Etherea Krivky štúdie sa údajne dostanú do sériovej výroby.

Ako inak, pod kapotou je hybridná technika kombinujúca preplňovaný 2,5-litrový 4-valec (180 kW) a elektromotor s prevodovkou CVT. Pri nízkych rýchlostiach je Etherea schopná aj prevádzky v čisto elektrickom režime. Bližšie technické a prevádzkové parametre Infiniti zatiaľ nezverejnilo. Isté je len to, že Etherea je postavená na novej podvozkovej platforme s nezávislým zavesením všetkých štyroch kolies.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Články podľa značiek