Cadillac Lyriq: Elektrická budúcnosť už štartuje. Možno bude aj európska

Cadillac sa čoskoro stane čisto elektrickou značkou. Jeho vstupenkou do budúcnosti je nový crossover Lyriq. Úvodná séria sa po otvorení objednávok rozchytala za 10 minút.

18.05.2022 10:00
debata (1)
Lyriq sa rodil na čistom hárku papiera. S... Foto: Cadillac
Cadillac Lyriq - 2022 Lyriq sa rodil na čistom hárku papiera. S tradíciou Cadillacu ho spája len motív prednej masky, tentoraz zaslepenej a s krištáľovým efektom. Predné svetlá majú nezvyčajnú vertikálnu pozíciu.

Nie je tajomstvom, že vlajková loď koncernu GM plánuje extrémne rýchly prechod k elektromobilom. Všetky nové modely Cadillacu, ktoré predstaví, budú výlučne batériové. Zároveň mieni do roku 2030 vyradiť z ponuky autá so spaľovacími motormi, o päť rokov skôr, ako ostatné koncernové značky. Vstupenkou do elektrickej budúcnosti sa stane nový Lyriq. Prvý model postavený na elektrickej platforme Ultium. Ako velí móda, Lyriq zamieri do triedy populárnych crossoverov. Bolo to asi správne rozhodnutie, pretože Cadillacu stačilo iba 10 minút na to, aby vypredal celú úvodnú edíciu. To ešte zákazníci pritom Lyriq poznali len ako koncept z roku 2020.

Chevrolet Bolt - požiar Čítajte viac GM chce späť do Európy? Jeho šéfka sa už teší. To azda nie!

Teraz tu máme sériovú verziu a dobrou správou je, že v porovnaní s konceptom sa Lyriq príliš nezmenil. Novým dominantným prvkom je krištáľová maska s kontrastným vzorom a uvítacou svetelnou sekvenciou. Je o to širšia, že Lyriq má svetlá situované vertikálne. Z profilu zaujme klasickými proporciami s krátkym predným a dlhým zadným previsom, ale aj elegantným panoramatickým zadným oknom, ktoré lemujú svetlá vybiehajúce pozdĺž stĺpikov až k streche. Aerodynamiku zlepšujú výsuvné kľučky dverí. Zákazníci si budú môcť vybrať svetlý lak Satin Steel Metallic alebo čierny Stellar Black Metallic a tiež disky kolies s priemerom od 20 do 22 palcov.

Interiér je vybavený 33-palcovým zakriveným... Foto: Cadillac
Cadillac Lyriq - 2022 Interiér je vybavený 33-palcovým zakriveným displejom infotainmentu. Luxusnú atmosféru dotvárajú špičkové materiály a ich remeselné spracovanie.

Aj v kabíne prináša Lyriq celkom nový dizajn. Palubná doska je vybavená zakriveným displejom s uhlopriečkou až 33 palcov. Je domovom virtuálneho kokpitu aj infotainmentu. Luxus demonštruje audiosústava AKG s 19 reproduktormi, vrátane meničov zabudovaných do opierok hláv. Veľkú pozornosť venovali dizajnéri výberu materiálov. Napríklad drevu so zložitou mriežkou vytvorenou pomocou lasera. O komfort sa postará aj systém aktívneho potláčania hluku či autopilot Super Cruiser na úrovni SAE3. Samozrejmosťou je digitálny kľúč a diaľkový prístup k vozidlu či diaľkové ovládanie niektorých funkcií.

Cadillac InnerSpace Concept - 2022 Čítajte viac Cadillac InnerSpace: Toto je vízia luxusu pre ďalšie desaťročia

Platforma Ultium, známu z elektrického GMC Hummer EV, je vybavená batériou s kapacitou 100 kWh, ktorá sa skladá z dvanástich modulov. Verzia so zadným náhonom bude disponovať elektromotorom s výkonom 353 kW a krútiacim momentom 440 Nm. Zásoba energie má stačiť podľa realistickej americkej normy EPA na 500 km. Lyriq bude podporovať nabíjanie jednosmerným prúdom s výkonom 190 kW, čo znamená, že za 10 minút dobijete energiu na ďalších 120 km jazdy. Výhodou je aj 19,2 kW palubná nabíjačka. Hodinu nabíjania striedavým prúdom predĺži potom dojazd o viac ako 80 km.

Lyriq je typickým crossoverom, ktorý to... Foto: Cadillac
Cadillac Lyriq - 2022 Lyriq je typickým crossoverom, ktorý to nepreháňa s výškou podvozka ani celkovou výškou. To je výhoda z hľadiska elegancie aj aerodynamiky.

Až neskôr dorazí elektrická „štvorkolka“ Lyriq AWD. Jej parametre zatiaľ nepoznáme. Novinku bude Cadillac vyrábať v závode GM Spring Hill v Tennessee, do ktorého koncern investoval dve miliardy dolárov. Ďalšie 2,3 miliardy poputujú do závodu Spring Hill Ultium Cells LLC, ktorý je spoločným podnikom GM a LG Energy Solution. Prvé exempláre Lyriqu dorazia k zákazníkom začiatkom budúceho roka. Aj preto sa automobilka zatiaľ neponáhľa so zverejnením finálnych parametrov. Zato poznáme cenu. Verzia s jedným elektromotorom odštartuje na 62 990 dolároch. Nie je vylúčené, že Lyriq sa objaví aj v Európe, kde chce koncern GM reštartovať svoju kariéru.

Cadillac Lyriq - 2022
Cadillac Lyriq - 2022
+28Cadillac Lyriq - 2022

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cadillac #Cadillac Lyriq
Články podľa značiek