BMW 3: Vynovený bestseller preberá prvky i4 aj divízie M

Štyri roky po predstavení prichádza Mníchov s komplexnou modernizáciou najpredávanejšieho radu 3. Pod kapotou si našťastie zachováva 6-valce, ktoré už konkurent zo Stuttgartu nemá. Rozsiahla digitalizácia zas priniesla trojke infotainment z i4.

19.05.2022 10:00
debata
Vynovená trojka si zakladá na športovej DNA. Má... Foto: BMW
BMW 3-Series -2022 Vynovená trojka si zakladá na športovej DNA. Má ešte širšie ľadvinky s dvojitým rebrovaním, ostrejšie nárazníky so zväčšenými sacími otvormi a užšie svetlá, z ktorých zmizol typický „zub“.

BMW radu 3 je už celých 45 rokov bestsellerom mníchovskej automobilky. To napriek boomu SUV a crossoverov. A hoci aj ten čaká elektrická budúcnosť, BMW nezanevrelo na jeho súčasnú, siedmu generáciu. Po štyroch rokoch prichádza s rozsiahlou modernizáciou. Zasiahla nielen exteriér a priestor pod kapotou, ale najmä kabínu, kde sa objavuje najnovšia generácia infotainmentu z elektrických modelov iX a i4. Zvonka sa dizajnéri zamerali najmä na posilnenie športového charakteru. Vynovená trojka sa tak môže pochváliť ešte ostrejšími tvarmi nárazníkov a zväčšenými otvormi pre prívod chladiaceho vzduchu. Spojené ľadvinky majú dvojité čierne rebrovanie. Na tie nadväzujú nové štíhlejšie full-LED svetlá. Tie adaptívne dostali modré akcenty.

BMW 3-Series -2022
BMW 3-Series -2022
+20BMW 3-Series -2022

Vynovená je aj grafika zadných svetiel. Priemer výfukov, vykúkajúcich z nárazníka, narástol na 90 alebo až 100 mm. S benzínom a naftou to teda trojka zatiaľ nevzdala. Ešte ostrejší vzhľad je možné dosiahnuť športovým paketom M Sport, a tiež úplne novým M Sport Pro, ktorý rozširuje tuning o reflektory s matným pozadím, ľadvinky so sieťovým výpletom či o červené strmene bŕzd, teda typické prvky BMW M3. Vynovená ponuka kolies obsahuje disky s priemerom od 17 do 19 palcov. Paleta lakov sa zas rozrástla o nové odtiene Skyscraper Grey, M Brooklyn Grey, Frozen Pure a modrú metalízu Frozen Tanzanite. Okrem toho dostanú zákazníci na výber aj 150 extra lakov divízie BMW Individual.

Modernizácia sa dotkla aj kombi Touring. Tiež... Foto: BMW
BMW 3-Series Touring - 2022 Modernizácia sa dotkla aj kombi Touring. Tiež môže byť „vytunené“ novým paketom M Sport Pro s červenými strmeňmi bŕzd, matným pozadím svetiel a so zväčšenými koncovkami výfukov.
BMW i3 - Čína Čítajte viac BMW vyvíja ‘Neue Klasse‘. Prvým zástupcom bude elektrická trojka

Najväčšie zmeny však nastali v kabíne, kde sa trojka jednoznačne inšpirovala elektrickým kupé i4. Palubnej doske totiž dominuje voľne stojaca zakrivená obrazovka BMW Curved Display. Obsahuje dva displeje s uhlopriečkou 12,3 a 14,9 palca. Spolu s nimi prichádza aj najnovšia verzia infotainmentu BMW Operating System 8, ktorý podporuje siete 5G. To znamená nové možnosti, napríklad aktualizáciu softvéru vzduchom či pokročilé hlasové ovládanie. Nový je tiež stredový tunel s malým joystickom prevodovky doplneným štandardne dodávanými krídelkami na volante pre manuálne radenie. V sérii pribudla trojzónová klimatizácia, elektrochromatické spätné zrkadlo či navigácia BMW Maps.

Palubná doska sa zmenila na nepoznanie. Pôvodný... Foto: BMW
BMW 3-Series -2022 Palubná doska sa zmenila na nepoznanie. Pôvodný virtuálny kokpit a samostatný infotainment nahradil zakrivený displej s dvojicou obrazoviek.
BMW 7 - 2022 Čítajte viac BMW 7: Nová generácia provokuje. Najprv príde elektrické i7

Pod kapotou je na výber z nesmierne širokej palety motorov. Základom sú 4-valce 2,0 TwinPower Turbo 318i (115 kW), 320i (135 kW), 330i (180 kW) a dieselové 318d (110 kW) a 320d (140 kW). Nad nimi stoja 6-valce 3,0 TwinPower Turbo pre verzie M340i (275 kW), 330d (210 kW) a M340d (250 kW). Väčšina motorov je spojená s mild-hybridným 48 V okruhom. Najvýkonnejší benzínový 4-valec pre 330i má po novom integrované výfukové zvody. Nechýbajú ani dva plug-in hybridy 320e (150 kW) a 330e (215 kW), ktoré spája 4-valcový motor, elektromotor s výkonom 80 kW a batéria s kapacitou 12,8 kWh. Všetky agregáty sú spriahnuté výlučne s 8-stupňovou automatickou prevodovkou Steptronic, prípadne Steptronic Sport s funkciou Launch Control.

BMW 3-Series Touring - 2022
BMW 3-Series Touring - 2022
+25BMW 3-Series Touring - 2022

Pohon oboch náprav xDrive je buď za príplatok alebo ako súčasť výkonnejších verzií. Asistenčné systémy na úrovni SAE 2 obohatil asistent pre návrat do jazdného prúdu, indikátor zákazu predbiehania, detekcia semaforov, obmedzovač rýchlosti na základe údajov z navigácie alebo dopravných značiek a rozšírený parkovací asistent Plus, ktorý je schopný zapamätať si najčastejšie parkovacie manévre. Výrobu novinky vrátane kombi Touring, ktorý preberie všetky inovácie sedanu, odštartuje BMW v júni. Nielen v domácom závode v Mníchove, ale aj v mexickom závode San Luis Potosí a v čínskom podniku Tiexi (Šen-jangu). To len dokladuje globálny charakter radu 3, ktorý je úspešný na celom svete.

BMW XM - 2022 Čítajte viac BMW XM: Mníchov už testuje brutálne SUV. Zatiaľ v ‘maskáčoch‘

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #facelift #BMW 3 #BMW 3 Touring
Články podľa značiek