Genesis GV60: Luxusný ‘Ioniq‘ sa blíži. Dostane krištáľovú guľu!

Genesis nám ukázal svoj kompaktný elektrický crossover už vlani, no až teraz odkrýva všetky karty. Je to logické. Predaj odštartuje v júni.

20.05.2022 10:00
debata
Elektrický Genesis GV60 vychádza zo svojich... Foto: Genesis
Genesis GV60 - 2022 Elektrický Genesis GV60 vychádza zo svojich menej vznešených súrodencov – Hyundaia Ioniq 5 a Kie EV6. Má však plne autonómny dizajn s typickými prvkami Genesisu, napríklad horizontálne delenými svetlami.

Po Hyundaii Ioniq 5 a Kii EV6 bolo len otázkou času, kedy koncern Hyundai predstaví kompaktný elektrický crossover aj pod značkou Genesis. Stalo sa tak vlani v lete. A keďže príchod na trh sa blíži, oznámil všetky parametre. Nový Genesis GV60 doplní doterajšiu európsku ponuku, ktorá obsahuje dva sedany G70 a G80, ako aj dve SUV GV70 a GV80. Ako naznačuje číselné označenie, v nomenklatúre Genesisu sa postaví o stupienok nižšie. Automobilka však nehovorí o menej prémiovej ponuke, ale o tom, že nižšie číslo znamená viac športovej DNA. A tá bude bezemisná. GV 60 ale nie je prvým elektromobilom luxusnej kórejskej značky. Tým sa stal za Atlantikom krásny sedan G80 Electrified. Rozdiel ale spočíva v tom, že GV60 bolo od začiatku vyvíjané len ako elektromobil.

Tento prémiový crossover útočí na emócie... Foto: Genesis
Genesis GV60 - 2022 Tento prémiový crossover útočí na emócie siluetou kupé. Čistotu línií podporujú digitálne spätné zrkadlá a výsuvné kľučky.
Genesis GV60 - 2022
Genesis GV60 - 2022
+23Genesis GV60 - 2022

Asi tušíte, že atraktívny crossover má spoločnú 800 V platformu E-GMP (Electric-Global Modular Platform), známu z dvojice nových elektromobilov Hyundai Ioniq 5 a Kia EV6. Aj v tomto prípade si dal však koncern záležať, aby nedošlo k zámene. Unifikovaná technológia je totiž „zabalená“ do autonómneho dizajnu, ktorý ničím nepripomína jej súrodencov. K značke sa hlási typickými delenými reflektormi, samozrejme, s LED technológiou. Čistotu štýlu „Athletic Elegance“ zvýrazňuje monolitná predná kapota, ktorá siaha až k oblúkom blatníkov, digitálne spätné zrkadlá či zapustené kľučky. Vynovené logo je o 80 % užšie ako to používané na iných modeloch. Profil oživuje konkávny motív v zadnom stĺpiku. Čierny spojler nadväzuje na tvar okna a obsahuje svetelnú lištu.

Aj vzadu nájdeme delené svetlá. Nie sú však... Foto: Genesis
Genesis GV60 - 2022 Aj vzadu nájdeme delené svetlá. Nie sú však prepojené diódovou lištou. Tá našla miesto v spojleri.
Genesis G70 Shooting Brake - 2021 Čítajte viac Genesis G70 Shooting Brake: Štýlové kombi pre Európu dostane aj diesel!

Napriek kompaktnému vzhľadu nebude GV60 žiaden drobček. Na dĺžku má totiž 4 515, na šírku 1 890 a na výšku 1 580 mm. A k tomu pridáva veľkorysý rázvor 2 900 mm. Kolesá môžu mať priemer od 19 až do 21 palcov. Ako vidieť, Genesis si dal záležať aj na výbere výrazných farieb. Vzdialenosť náprav veští obrovský vnútorný priestor na úrovni modelov strednej triedy. Palubná doska a stredová konzola dostali futuristický „plávajúci“ dizajn. Vodič má pred sebou dva veľké displeje s uhlopriečkou 12 palcov, prekryté spoločným sklom. Sympatické je, že Genesis zachoval samostatný panel klimatizácie. Najväčšou „bombou“ je však takzvaná „Crystal Sphere“, čo je krištáľová guľa na stredovej konzole s ambientným osvetlením.

Kabína kombinuje dva 12-palcové displeje, no... Foto: Genesis
Genesis GV60 - 2022 Kabína kombinuje dva 12-palcové displeje, no jej centrom je krištáľová guľa na stredovej konzole. Po aktivácii sa zmení na ovládač jazdných režimov.
Genesis GV60 - 2022
Genesis GV60 - 2022
+15Genesis GV60 - 2022

Ide o ústredný prvok interiéru. Po „naštartovaní“ sa guľa otočí a zmení na volič jazdných režimov. Nechýba ani head-up displej. Infotainment prináša možnosť aktualizácie softvéru vzduchom, diaľkové ovládanie niektorých funkcií či prístup k informáciám o nabíjaní a k údajom palubného počítača. Elektronickou vychytávkou je odomykanie vozidla pomocou identifikácie tváre. Stačí sa pozrieť do kamery na stĺpiku B. Auto sa nielen otvorí, ale dôjde aj k personalizácii nastavenia vozidla, keďže systém rozpozná, kto auto používa. Samozrejmosťou je kompletná paleta asistenčných systémov na úrovni SAE2. Pripravené je aj množstvo komfortných prvkov, vrátane vyhrievaného volantu či aparatúry Bang & OIufsen so 17 reproduktormi. Interiér využíva v prevažnej miere vegánske materiály, ktoré ladia s ekologickou povahou GV60.

Základom Genesisu GV60 je 800 V batériová... Foto: Hyundai Kia
Hyundai Kia - elektrická platforma E-GMP Základom Genesisu GV60 je 800 V batériová platforma E-GMP, ktorá umožňuje extrémne rýchle nabíjanie výkonom až 350 kW.

Na úvod sa predstavia tri výkonové verzie, všetky s batériami s využiteľnou kapacitou 77,4 kWh. Základom je GV60 Standard RWD, ktorý posiela k zadným kolesám cez samosvorný diferenciál 168 kW a krútiaci moment 365 Nm. Verzia Sport s pohonom oboch náprav pridáva druhý elektromotor (74 kW) na prednej náprave, čím sa systémový výkon vyšplhal na 234 kW a krútiaci moment na 605 Nm. Na vrchol sa však postaví skutočný „trhač asfaltu“ – verzia GV60 Performance AWD. Tá skombinuje dva elektromotory s výkonom 180 kW, ktoré sú schopné generovať systémový výkon 320 kW a 700 Nm krútiaceho momentu. Vďaka funkcii BoostMode môže však na 10 sekúnd vzrásť až na 360 kW.

Genesis-GV70-2021-1280-02 Čítajte viac Genesis GV70: Kórejské prémiové SUV si brúsi zuby na Európu

Dojazd zatiaľ nepoznáme, ale krátke zastávky na nabíjacích staniciach zabezpečí podpora nabíjania výkonom až 350 kW. Z 10 na 80 % to má GV60 trvať len neuveriteľných 18 minút. Nad svojich súrodencov s logami Kie a Hyundaia sa kompaktný elektzrický Genesis postaví komfortom jazdy, pretože využije adaptívny podvozok, ktorý bude využívať dáta z kamery skenujúcej povrch vozovky. Predné kolesá budú zavesené na vzperách McPherson a vzadu na viacprvkových závesoch. Na trh by sa mala horúca novinka Genesisu dostať v priebehu leta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Genesis #Genesis GV60
Články podľa značiek