Škoda Afriq: Študenti zmenil Kamiq na rely špeciál. Má techniku Octavie!

V poradí ôsmy študentský projekt škodováckej akadémie možno nevyzerá tak futuristicky ako predošlé, ale vyžiadal si najviac práce. Stojí za tým úprava techniky. Afriq má totiž pod kapotou „plnotučný“ dvojliter 2,0 TSI a pohon oboch náprav. Čosi také by ste v sériovom Kamiqu hľadali márne.

24.05.2022 18:00
debata
Základom študentskej Škody Afriq je crossover... Foto: Škoda-Auto
Škoda Afriq - koncept 2022 Základom študentskej Škody Afriq je crossover Kamiq. Veľa z neho ale neostalo. Tím mladých vývojárov ho totiž zmenil na rely špeciál. Nechýbajú ani originálne doplnky z Fabie Rally2 evo.

Už ôsmy rok za sebou sa fabrická akadémia automobilky (AZUBI) podieľala na vzniku koncepčnej Škody. Či skôr naopak, Škoda sa podieľala na práci študentov. Tento rok si vzali učni do parády crossover Kamiq, aby ho pretvorili na špeciál pre súťaže rely. Tak trochu podľa vzoru megaúspešnej Fabie Rally2 evo. Výsledkom je Škoda Afriq, asi najnáročnejší projekt zo všetkých, ktoré v akadémii vznikli. Ešte nikdy sa totiž nesiahalo na techniku tak ako teraz. Aby bol Afriq skutočne drsným špeciálom, dostal motor 2,0 TSI s výkonom 140 kW a krútiacim momentom 320 Nm, ktorý pochádza z väčšej Octavie. Upravená bola tiež výfuková sústava s centrálne vyvedenou koncovkou.

VIDEO: Pozrite si ako vyzerá Škoda Afriq.

Video
Úpravy sa dotkli celej karosérie. Má širšie... Foto: Škoda-Auto
Škoda Afriq - koncept 2022 Úpravy sa dotkli celej karosérie. Má širšie blatníky aj väčšiu dĺžku. Zadné dvere sú kvôli pevnosti zavarené.
Škoda Slavia Concept - 2020 Čítajte viac Škoda Slavia: Zo Scaly je spider. Spomína na špeciál 1100 OHC

Ani na karosérii neostal kameň na kameni. Študentský špeciál je vďaka aerodynamickým úpravám približne o 100 mm dlhší. A vďaka rozšíreným blatníkom aj širší. Väčšiu výšku majú zasa na svedomí úpravy podvozku, vrátane nových 15-palcových kolies OZ Racing, ktoré sú obuté do špeciálnych pneumatík s vysokým profilom. Karoséria s dĺžkou 4 362, šírkou 1 793 a výškou 1 410 mm bola navyše vystužená vnútorným bezpečnostným rámom. Pevnosti padli za obeť aj zadné dvere, ktoré študenti privarili ku skeletu. Zo sveta motošportu pochádzajú rýchloupínacie poistky na kapote a zadnom veku, svetlená LED rampa, ventilačná klapka na streche či prítlačné krídlo z karbónu.

Interiér sa zbavil všetkého nepotrebného.... Foto: Škoda-Auto
Škoda Afriq - koncept 2022 Interiér sa zbavil všetkého nepotrebného. Palubná doska, volant či škrupinové sedadlá pochádzajú priamo z Fabie Rally2 evo.
Škoda Mountiaq - študentský projekt 2019 Čítajte viac Škoda Mountiaq: Kodiaq pikap? Vďaka študentom je realitou

Na skutočné Škody v súťažiach rely odkazuje Afriq zeleno-bielym sfarbením. Napriek tomu, že výkonnejší agregát, štvorkolka a výstuhy čosi vážia, Afriq je v porovnaní so sériovým Kamiqom až o 100 kg ľahší. Šetrilo sa, kde sa dá. Interiér je zbavený všetkého, čo nie je potrebné. Palubnú dosku, škrupinové sedadlá, volant, prístrojovú dosku alebo 6-bodové bezpečnostné pásy si Afriq požičal priamo z Fabie Rally2 evo. Nechýba ani hasiaci prístroj a špeciálna out-doorová navigácia s počítadlom kilometrov. Pre záznam z jazdy používa Afriq dve kamery a dva mikrofóny. No asi najväčšou vychytávkou je systém na výrobu vody zo vzduchu od izraelskej spoločnosti Watergen.

Najväčšou vychytávkou je zariadenie na výrobu... Foto: Škoda-Auto
Škoda Afriq - koncept 2022 Najväčšou vychytávkou je zariadenie na výrobu vody zo vzduchu izraelskej spoločnosti Watergen. Za deň získa a vyčistí až 20 litrov.
IMG 8090b Čítajte viac Škoda Sunroq: ‘Karoq kabriolet’ je hotový. Študenti si zaslúžia jednotku Chladenú a filtrovanú vodu, ktorá vzniká kondenzáciou a následne je čistená filtrami a UV žiarením, má potom posádka k dispozícii priamo cez kohútik pod palubnou doskou aj s držiakom nápojov. Watergen dokáže vyrobiť až 20 litrov pitnej vody za deň v závislosti od vlhkosti vzduchu. Asi neprekvapí, že Afriq si vyžiadal doteraz rekordných 2 000 hodín prác. Do projektu bolo zapojených 25 študentov vrátane dvoch dievčat. Celý tím úzko spolupracoval so zástupcami divízie Škoda Motorsport, s oddelením vývoja aj dizajnovým oddelením českej automobilky. Našťastie, študenti mali dosť času, pretože pre pandémiu koronavírusu sa celý projekt omeškal o rok. Pôvodne mal byť Afriq predstavený už v júni 2021.
Škoda Afriq - koncept 2022
Škoda Afriq - koncept 2022
+27Škoda Afriq - koncept 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Concept #koncept #Škoda-Auto #Škoda Kamiq #Azubi #Škoda Afriq
Články podľa značiek