Land Rover Defender 130: Novinku z Nitry predstavia zajtra

Nová verzia Land Roveru Defender s prívlastkom 130 odvezie až osem pasažierov. A vyžiada si aj viac ľudí vo výrobnom závode v Nitre. Počet zamestnancov narastie na 4 500.

30.05.2022 18:00
debata
Prvá oficiálna snímka Defenderu 130 je síce... Foto: Land Rover
Land Rover Defender - 2022 Prvá oficiálna snímka Defenderu 130 je síce efektná, ale „oblak“ piesku zakrýva to najdôležitejšie - predĺženú zadnú časť.

Nový Land Rover Defender má za sebou takmer tri roky kariéry. A extrémne úspešné. Hoci skupina Jaguar Land Rover bojuje s poklesom predaja, aj vinou čipovej krízy a pandémie, Defender sa vlani vyšvihol na jej druhý najpredávanejší model. K zákazníkom na celom svete putovalo 63 134 kusov, len o 164 menej v porovnaní s Range Roverom Evoque, ktorý je z pohľadu registrácií na'dalej bestsellerom. Vzhľadom na vysoké marže tohto drahého SUV či skôr off-roadu je ale práve Defender doslova záchrancom automobilky. A čo je skvelé, vyrába sa na Slovensku v nitrianskom závode automobilky JLR. Výroba sa pritom zakrátko rozšíri. Prečo?

Land Rover Defender V8 - 2021 Čítajte viac Land Rover Defender V8: Ikona prichádza v brutálnej verzii

Zajtra, 31. mája, totiž Land Rover predstaví novú verziu Defendera. Po 3-dverovom 90, 5-dverovom 110 a úžitkovom Defenederi Hard Top prichádza síce s oneskorením, ale predsa, na rad verzia 130. Tá bude zo všetkých najväčšia a vo svojej kabíne ponúkne až osem miest na sedenie v konfigurácii 2 + 3 + 3. Z tohto pohľadu nebude mať konkurentov, pretože iné prémiové SUV majú maximálne sedem miest, vrátane Mercedesu-Benz triedy G. Novinka bude mať na dĺžku podľa neoficiálnych informácií 5 100, na šírku 1 915 a na výšku 1 999 mm. Na Defender 110 tak získa ďalších užitočných 82 mm. Rázvor náprav by mal ostať na pôvodných a stále veľkorysých 3 022 milimetroch.

Land Rover Defender 110 D200 (2022) Čítajte viac Test: Land Rover Defender - suverén na ceste aj v teréne

Ponuka motorov by mala kopírovať Defender 130, čo znamená prítomnosť 6-valcových aj 8-valcových motorov, vrátane plug-in hybridných verzií. Dobrou správou pre Slovensko je, že nábeh produkcie novinky si vyžiada viac zamestnancov v nitrianskom výrobnom závode Jaguar Land Rover Slovensko. „Rastúci dopyt po našich produktoch a rozšírenie modelov, ktoré tu budeme vyrábať, vedú k posilneniu nášho tímu. Plánujeme ho zvýšiť o ďalších 700 zamestnancov a od septembra by sme tak spustili trojzmennú prevádzku závodu,“ uviedol v tlačovej správe Russell Leslie, výkonný riaditeľ slovenského závodu.

Land Rover Defender 110 D240 First Edition - test 2020 Čítajte viac Test: Land Rover Defender 110 – v teréne predátor, na asfalte Range Rover

Celkovo by tak na jeseň v nitrianskej fabrike malo pracovať 4 500 ľudí. Hlavná pozornosť sa pri nových pozíciách má sústrediť na miesta vo výrobných prevádzkach, nové pracovné príležitosti vzniknú na všetkých úrovniach, od operátorov, cez profesijných expertov až po administratívne a inžinierske pozície. S predajom novinky nebude Land Rover otáľať. Ešte v deň premiéry, teda v utorok 31. mája, si bude možné Defender 130 objednať. Automobilka zverejní oficiálne ceny aj finálne technické špecifikácie. Na Slovensku v súčasnosti štartuje Defender 90 na 63 359 a Defender 110 na 66 781 eurách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Land Rover #Land Rover Defender #JRL
Články podľa značiek