BMW X1/iX1: Tretia generácia bude aj čisto elektrická. Diesel však stále má!

Nová generácia SUV X1 prináša väčší formát, drsnejší vzhľad, rozsiahlu konektivitu a po prvýkrát aj plug-in hybridnú a čisto elektrickú technológiu. Na naftu ale nezabudla.

03.06.2022 09:00
debata
Tretia generácia iX má síce opäť naprieč... Foto: BMW
BMW X1 - 2022 Tretia generácia iX má síce opäť naprieč uložené motory a prioritný predný náhon, ale proporčne si veľmi polepšila. A masívnymi tvarmi či „hranatými“ blatníkmi“ sa snaží ešte viac umocniť DNA SUV.

BMW predstavilo súčasnú druhú generáciu X1 v roku 2015. Bola to obrovská zmena, pretože najmenšie SUV, či ako tvrdí Mníchov SAV, presedlalo na platformu UKL, spoločnú s Mini a jeho Countrymanom. Nie všetkým to bolo po vôli, pretože motory sa otočili naprieč a prioritným náhonom sa stal ten predný. X1 razom stratilo prémiový punc a technickú individualitu. So zadokolkami sa museli X-jednotky definitívne rozlúčiť. Zmena „lejautu“ bola zjavná aj z dizajnu, pretože X1 prišla o dlhú prednú kapotu a krátky predný previs. Teraz je na rade tretia generácia, a hoci koncepcia ostáva, na proporciách BMW poriadne zapracovalo.

Väčšie, drsnejšie, praktickejšie

Novinka má na dĺžku 4 500, na šírku 1 845 a na výšku 1 642 mm. To znamená, že je o 53 mm dlhšia, o 24 širšia a o 44 mm vyššia. Rázvor náprav získal ďalších 22 mm, takže sa ustálil na hodnote 2 692 mm a pomohlo aj zväčšenie rozchodu o 31 mm. Celkovo pôsobí nové X1 robustnejšie a jeho kabína je posunutá viac vzad. O príslušnosti k športovo-úžitkovým autám niet najmenších pochybností. Dizajnéri naordinovali X1 naozaj masívne ľadvinky, agresívne otvory v nárazníku. Nové, užšie svetlá majú už v základe LED technológiu. Za príplatok si môžete dopriať svetlá Matrix LED.

Novinka je 53 mm dlhšia a o 44 mm vyššia.... Foto: BMW
BMW X1 - 2022 Novinka je 53 mm dlhšia a o 44 mm vyššia. Rázvor náprav sa natiahol o 22 mm, na konečných 2 692.
BMW M2 - 2022 Čítajte viac BMW M2: Nová generácia najpredávanejšieho ‘emka‘ je za rohom

Zboku zaujme masívny pontón, „hranaté“ výrezy blatníkov a jemne zvažujúca sa strecha, ktorá dodáva X1 športový akcent. Vzadu dominujú veľké delené svetlá s typickou grafikou L. Dizajn bude možné osviežiť paketmi xLine a M Sport. Kým prvý posilňuje „off-roadový“ imidž X1, napríklad nápadnou ochranou spodných partií karosérie, druhá dodáva dynamický akcent, napríklad zväčšenými sacími otvormi. M Sport aj xLine používajú väčšie 18-palcové disky kolies, ale dopriať si môžete aj dvadsiatky.

Elektrická verzia iX je aerodynamicky... Foto: BMW
BMW iX1 - 2022 Elektrická verzia iX je aerodynamicky optimalizovaná a používa špecifické modré akcenty.
BMW iX1 - 2022
BMW iX1 - 2022
+29BMW iX1 - 2022

Napriek robustnému vzhľadu sa BMW podarilo ustrážiť koeficient aerodynamického odporu vzduchu na veľmi slušnej hodnote Cx 0,26! Napríklad aj použitím zapustených kľučiek dverí či pomocou predĺženého strešného spojlera. Zákazníci budú mať na výber z desiatich metalických farieb a celkom nové matné odtiene Frozen z ponuky divízie BMW Individual. V každom prípade je novinka dizajnovo vydarenejšia ako jej predchodkyňa. Zákazníci sa navyše môžu tešiť na priestrannejší interiér, kde je viac miesta v oblasti ramien a lakťov, ale aj na nohy zadných cestujúcich.

Do kabíny dorazil najnovší infotainment so... Foto: BMW
BMW X1 - 2022 Do kabíny dorazil najnovší infotainment so zakriveným displejom. To redukuje počet mechanických ovládačov a umožňuje nové funkcie ako pokročilé hlasové ovládanie alebo aktualizáciu softvéru.
BMW X1 - 2022
BMW X1 - 2022
+40BMW X1 - 2022

Zväčšenie formátu sa prejavilo v kufri. Už v základe je to 540 litrov, o 35 viac v porovnaní s minulosťou. Verzie so spaľovacím motorom sa môžu pochváliť vychytávkou v podobe posuvnej zadnej lavice. Delené zadné operadlá v pomere 40 : 20 : 40 sú ale spoločné pre všetky modifikácie vrátane premiérového čisto elektrického BMW iX1. Po ich sklopení narastie využiteľný objem na 1 600 litrov, čo je prírastok až o 50 litrov. A potom sú to nové odkladacie priestory pod „levitujúcou“ stredovou konzolou. Zlepšila sa aj výbava. V sérii sú nové, komfortnejšie sedadlá, kožený volant, dvojzónová klimatizácia, stredový airbag aj štyri USB porty.

Kufor ponúka 540 litrov, o 35 viac ako v... Foto: BMW
BMW X1 - 2022 Kufor ponúka 540 litrov, o 35 viac ako v minulosti. Verzie so spaľovacím motorom majú aj posuvný zadný rad sedadiel.
BMW 3-Series -2022 Čítajte viac BMW 3: Vynovený bestseller preberá prvky i4 aj divízie M

Konektivita je vôbec silnou stránkou nového iX, pretože prichádza s 8. generáciou operačného systému BMW Operating System so zakriveným displejom BMW Curved Display, ktorý ukrýva virtuálny kokpit s uhlopriečkou 10,25 a infotainment Live Cockpit Plus s uhlopriečkou 10,7 palca. Prináša sériovú cloudovú navigáciu BMW Maps, cúvaciu kameru, možnosť aktualizácie softvéru vzduchom, pokročilé hlasové ovládanie, diaľkový prístup k údajom vozidla, digitálny kľúč aj služby osobného asistenta Intelligent Personal Assistnat. Za príplatok dostanete head-up displej s rozšírenou realitou alebo interiérovú kameru, ktorá môže robiť snímky interiéru a posielať ich na mobil užívateľa.

Benzín, nafta aj elektrina

Najväčšou novinkou v ponuke bude elektrická verzia iX1, ktorá vychádza z piatej generácie pohonu iDrive. Premiéru bude mať v podobe iX1 xDrive 30 s dvojicou elektromotorov a teda aj pohonom oboch náprav. Systémový výkon 230 kW a krútiaci moment 494 Nm zabezpečí atraktívne zrýchlenie z 0 na 100 km/h len za 5,7 sekundy. Podlahová batéria s kapacitou 64,7 kWh má zabezpečiť dojazd podľa normy WLTP od 413 do 438 km. Podpora nabíjania výkonom 130 kW, ktorá využíva technológiu vlajkovej lode BMW i7, má zabezpečiť nabitie z 10 na 80 % len za 29 minút. Už 10 minút na rýchlonabíjačke by malo predĺžiť dojazd o 120 km. Dobrou správou ale je, že X1 nezanevrelo ani na benzínové a naftové motory.

Elektrická verzia iX xDrive30 je vyzbrojená... Foto: BMW
BMW iX1 - 2022 Elektrická verzia iX xDrive30 je vyzbrojená dvojicou elektromotorov s výkonom 230 kW a batériou s kapacitou 64,7 kWh.
BMW XM - 2022 Čítajte viac BMW XM: Mníchov už testuje brutálne SUV. Zatiaľ v ‘maskáčoch‘

Základom sú verzie sDrive18i (115 kW) s trojvalcom 1,5 TwinPower Turbo a 4-valcová naftová sDrive18d (110 kW), obe s pohonom prednej nápravy. Nad nimi stoja mild-hybridné verzie xDrive23i (160 kW) a xDrive23d (155 kW) so 14 kW štartér generátorom v 7-stupňovej dvojspojkovej prevodovke Steptronic a pohonom oboch náprav. Manuál už v X1 nedostanete. Neskôr dorazia plug-in hybridné 3-valce xDrive25e (100 kW) a xDrive30e (110 kW), ktoré spolupracujú s elektromotorom s výkonom 80, respektíve 110 kW. Tým sa systémový výkon vyšplhá na 180 a 240 kW. Kapacitu batérie nepoznáme, ale v elektrickom móde by mala stačiť približne na 80 km.

Nový podvozok prinesie vyššiu stabilitu vďaka väčšiemu rázvoru náprav aj rozchodu kolies. A bude tiež komfortnejší, pretože predná jednokĺbová náprava dostala po prvýkrát nové tlmiče, ktorých účinok je závislý od zdvihu. Zadné kolesá zas vedie trojprvkové nezávislé zavesenie. Priplatiť si je možné za adaptívny M podvozok znížený o 15 mm, ktorý sa dodáva aj so športovým riadením. Paletu asistenčných systémov obohatili napríklad autonómne brzdy reagujúce aj na cyklistov či pokročilý asistent cúvania, alebo zobrazenie okolia vozidla. Novinka by sa mala dostať k zákazníkom v priebehu leta. Vyrábať sa bude v Regensburgu, vrátane elektrickej verzie iX, plánovanej na november.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW X1 #BMW iX1
Články podľa značiek