SsangYong Torres: Nové drsné SUV naftu nepotrebuje. Dorazí aj k nám

Kórejská automobilka SsangYong predstavuje nové SUV Torres. Postaví sa medzi súčasné Korando a Rexton. Napriek drsným tvarom príde do Európy v čisto elektrickej verzii.

16.06.2022 10:00
debata (2)
SsangYong Torres má byť veľmi schopným SUV v... Foto: SsangYong
SsangYong Torres - 2022 SsangYong Torres má byť veľmi schopným SUV v teréne. Aj preto láka drsnými tvarmi. Dizajnom prednej časti ale tak trochu pripomína Jeep a Mitsubishi.

So SsangYongom to ešte pred pár mesiacmi nevyzeralo práve ružovo. Hoci v posledných rokoch spustil pod krídlami indického koncernu Mahindra & Mahindra veľkú ofenzívu, keď predstavil modely Rexton, Korando, Tivoli a Musso, hrozil mu bankrot. Už na prelome rokov 2020 a 2021 bol nútený požiadať o dočasnú ochranu pred veriteľmi. Situácia sa vyostrila, keď indický majiteľ oznámil, že ruší plánovanú 400-miliónovú investíciu do automobilky a plánuje predať svoj 75 % podiel. Ten sa nakoniec rozhodlo kúpiť kórejské konzorcium pozostávajúce z výrobcu autobusov Edison Motors a investičných skupín KCGI (Kórea Corporate Governance Improvement) a Keystone Private Equity.

Hyundai-Tucson N Line-2021-1600-04 Čítajte viac SUV naďalej valcujú trh. Toto je 15 najpredávanejších v tomto roku na Slovensku!

SsangYong má tak budúcnosť zabezpečenú a naozaj nestráca čas. Dôkazom je premiéra ďalšieho nového SUV Torres. Jeho názov sme sa dozvedeli už pred časom. A je výstižný, pretože Torres je národný park v Patagónii, známy náročným terénom, štítmi, ľadovcami či búrlivými vodnými tokmi. A práve v takýchto podmienkach sa má Torres cítiť najlepšie. Podľa automobilky má odkazovať na prvú generáciu Mussa a zároveň na druhú generáciu Koranda. Lenže na jeho krivkách nájdete skôr inšpiráciu inými, konkurenčnými modelmi. Tak napríklad prednou maskou s vertikálnymi otvormi evokuje nové Jeepy, pri pohľade na predný nárazník si zasa spomeniete na štýl Dynamic Schield z niektorých Mitsubishi.

Interiér prezrádza, že Torres bude naozaj... Foto: SsangYong
SsangYong Torres - 2022 Interiér prezrádza, že Torres bude naozaj moderným SUV. Palubná doska používa až tri displeje. Jeden je určený len funkciám klimatizácie.

Vzadu má Torres svetlá akoby „odkukané“ z Range Roveru a falošný kryt rezervy z Nissanu Patrol. No a kufríky, ktoré je možné nainštalovať na zadné široké stĺpiky, zasa poznáme z nového Defenderu. Dôležité ale je, že celé spolu to funguje celkom dobre, takže Torres si rozhodne s konkurenciou nepomýlite. Napriek drsným tvarom bude Torres moderným autom. Stačí nazrieť do kabíny vybavenej virtuálnym kokpitom aj veľkou 12,3-palcovou obrazovkou infotainmentu. Na stredovej konzole je ďalší samostatný displej s uhlopriečkou osem palcov pre ovládanie funkcií klimatizácie. Chýbať nemajú vyhrievané ventilované sedadlá, ambientné osvetlenie či výkonné audio.

Nápad s prídavnými „kufríkmi“ na zadných... Foto: SsangYong
SsangYong Torres - 2022 Nápad s prídavnými „kufríkmi“ na zadných stĺpikoch odkukal Torres od Land Roveru Defender.

SsangYong tiež sľubuje záplavu asistenčných systémov a sedem airbagov. Posádka si môže pritom so sebou zbaliť veľmi slušných 703 litrov batožiny. Po sklopení zadných operadiel Torres ponúkne celkový využiteľný objemom 1 662 litrov. Pod kapotou sa má na domácom trhu objaviť preplňovaný benzínový motor, pravdepodobne 1,5 T-GDI, a to s pohonom predných kolies alebo pohonom oboch náprav. K dispozícii bude manuálna aj automatická prevodovka. Presné parametre zatiaľ nepoznáme. Nás Európanov však príliš zaujímať nemusia, pretože na starý kontinent i tak Torres zamieri výlučne v elektrickej verzii.

Ssang Yong Čítajte viac SsangYong sa zachránil pred krachom. Nový majiteľ bude zrejme z Kórey

Bohužiaľ, aj tu je výkon či kapacita batérií zatiaľ tajomstvom. Dozvieme sa ich koncom budúceho roka, keď má Torres naplánovaný štart európskej kariéry. Nebude ale úplne prvým elektromobilom značky, pretože už začiatkom roka SsangYong predstavil elektrické Korando s výkonom 125 kW a batériou s kapacitou 61,5 kWh. Torres pôjde pravdepodobne ešte o čosi vyššie. A tiež nebude poslednou novinkou SsangYongu v najližších mesiacoch. Ten totiž chystá ešte drsnejší off-road, ktorý vyvíja pod kódovým označením X200. Kórejskí zákazníci si už môžu SsangYong Torres objednávať. Na domácom trhu stojí základná verzia 26,9 miliónov wonov, čo je približne 20 000 eur.

SsangYong Torres - 2022
SsangYong Torres - 2022
+16SsangYong Torres - 2022

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #elektromobily #SsangYong #SsangYong Torres
Články podľa značiek