Dacia Duster bude krajšia. Príde však o LPG a diesel 4x4

Vynovený Duster nám Dacia predstavila len vlani a už sú tu ďalšie zmeny. Súvisia s novou vizuálnou identitou. A tá sa dotkla nielen exteriéru, ale aj kabíny. Bohužiaľ, z ponuky vypadla naftová verzia s pohonom oboch náprav aj verzia spaľujúca LPG.

21.06.2022 09:00
debata (1)
Nová vizuálna identita priniesla Dusteru novú... Foto: Dacia
Dacia - nová vizuálna identita 2022 Nová vizuálna identita priniesla Dusteru novú masku s novým logom a chrómovými segmentmi vytvárajúcimi dve horizontálne línie.

Druhá generácia Dusteru, predstavená v roku 2018, má doslova búrlivý život. Prišla totiž v čase veľkých zmien. Duster sa napríklad musel už po roku vyrovnať s novou emisnou normou Euro 6d Temp a navyše prísnejšou metodikou merania spotreby WLTP. Zatiaľ všetkým nástrahám odolal, i keď prišiel o najpopulárnejší motor 1,6 SCe. Nahradil ho 3-valec 1,0 TCe, ktorý ste si už ale nemohli dopriať s pohonom oboch náprav. Našťastie, diesel 1,5 dCi pod kapotou ostal a navyše pribudol vrcholový agregát 1,3 TCe.

Dacia - nová vizuálna identita 2022 Čítajte viac Staré Dacie končia! Modely štartujú s novým logom

Ďalšie zmeny sa odohrali vlani. Duster prešiel modernizáciou, ktorá mu priniesla vynovenú masku, svetlá s výraznejšou „ypsilonovou“ grafikou zo Sandera, nový oranžový lak, optimalizovanú aerodynamiku a v interiéri napríklad aj nový infotainment s voľne stojacou 8-palcovou obrazovkou. Zákazníkov tiež potešil lepšou konektivitou, automatickým zapínaním svetiel či posuvnou lakťovou opierkou. Pod prednú kapotu sa zasa vrátila 6-stupňová dvojspojková prevodovka EDC v kombinácii s motorom 1,3 TCe a predným náhonom.

Paletu farieb karosérie rozšíril zemitý odtieň... Foto: Dacia
Dacia - nová vizuálna identita 2022 Paletu farieb karosérie rozšíril zemitý odtieň Lichen Khaki. Nápis Duster na zadnom veku nahradil nápis Dacia s novým fontom písma.

O to viac prekvapuje, že len rok po týchto zmenách podstupuje Duster ďalšiu revíziu. A nie je zanedbateľná. Dizajnové zmeny súvisia najmä s novou vizuálnou identitou Dacie, ktorú síce automobilka predstavila už vlani, ale len vo virtuálnom priestore. Na autá ju aplikuje až teraz a hneď na všetky modely, Duster nevynímajúc. Vynovené rumunské SUV tak spoznáte vďaka novému logu so štylizovanými písmenami D a C evokujúcimi reťaz. V súvislosti s ním zmizlo z masky osem chrómových segmentov. Nahradili ich menšie, vytvárajúce dve linky. Nový emblém sa objavuje aj na kolesách. No a štylistické zmeny uzatvára zemitý odtieň laku Lichen Khaki či nápis Dacia na zadnom veku.

Dacia Logan Shooting Brake - ilustrácia 2022 Čítajte viac Dacia Logan: Čo by ste povedali na rumunský Shooting Brake?

Zmeny ale neobišli ani interiér. Okrem volantu s nápisom Dacia namiesto loga, tiež v súlade s novou vizuálnou identitou, má Duster vynovenú palubnú dosku, kde pôvodne kruhové prieduchy ventilácie nahradili elegantnejšie pozdĺžne. A to krajné ako aj stredové. V podstate nejde o úplnú novinku. V tejto podobe sa totiž Duster vyrábal vo verziách označených s logom Renaultu napríklad v Rusku, Indii alebo v Brazílii. Identickú palubnú dosku mal aj ruský Renault Arkana. Okrem toho sa budú môcť zákazníci tešiť z bohatšej výbavy. Po prvýkrát má Duster k didpozícii napríklad elektricky sklopné spätné zrkadlá.

Palubná doska zamenila kruhové otvory... Foto: Dacia
Dacia - nová vizuálna identita 2022 Palubná doska zamenila kruhové otvory klimatizácie za pozdĺžne, tak ako v Dusteroch s logom Renaultu predávaných mimo Európy.

Horšia správa sa týka priestoru pod kapotou. Motory 1,0 TCe (67 kW), 1,3 TCe (96 kW, 110 kW) aj diesel 1,5 dCi síce ostávajú, ale z ponuky vypadla naftová verzia s pohonom oboch náprav. Jedinou možnosťou, ako si v Dusteri dopriať štvorkolku, sa tak stáva silnejší Duster 1,3 TCe 4×4 (110 kW) s manuálnou prevodovkou. S touto motorizáciou ponúka Duster naďalej aj dvojspojkový automat EDC, ale v tomto prípade len s pohonom predných kolies. Ešte smutnejšou správou je, že z cenníka vypadla verzia LPG. Spaľovanie propán-butánu bolo možné v kombinácii s 3-valcom 1,0 TCe, ktorý mal dokonca výkon zvýšený na 74 kW. Takže okrem nových prvkov vynovený Duster zároveň čo-to stráca.

Dacia Bigster Concept - 2021 Čítajte viac Dacia Duster: Tretia generácia bude ‘chudobnejšia‘. Príde o diesel aj o 4 x 4

Oficiálne sa modernizovaný Duster predstaví na septembrovom parížskom autosalóne. Objednávky však Dacia otvorila už 16. júna. S modernizáciou však prichádza aj ďalšie zdražovanie. Kým ešte vlani stála základná verzia 1,0 TCe 4×2 Essentila 10 790 eur, teraz je to 14 290 eur, teda o 3 500 eur viac. Podobne je to s naftovou verziou 1,5 dCi 4×2, ktorá zdražela o 1 200 eur na 17 490 eur v úrovni vybavenia Expression. No a jediná štvorkolka 1,3 TCe 4×4 nabrala na cene 1 440 eur. Stojí 20 980 euro.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster
Články podľa značiek