VW ID. Aero: Toto je Passat budúcnosti! Premiéru má v Číne

V Číne odhalil Volkswagen svoj ďalší elektromobil. Zatiaľ v podobe konceptu ID. Aero. Sériová verzia, ktorá príde aj do Európy v priebehu budúceho roka, sa však veľmi líšiť nebude.

29.06.2022 10:00
debata
Dizajn ID. Aero nie je prekvapením. Má rovnaký... Foto: Volkswagen
Koncept Volkswagen ID.Aero - 2022 Dizajn ID. Aero nie je prekvapením. Má rovnaký štylistický rukopis ako ID.4 a ID.5, len s proporciami aerodynamicky poňatého sedanu.

Elektrická platforma MEB je neuveriteľne univerzálna. Je na nej možné postaviť auto prakticky akejkoľvek kategórie. Volkswagen to už ukázal na svojom hatchbacku ID.3, SUV ID.4, SUV-kupé ID.5, veľkom čínskom SUV ID.6 pre siedmich cestujúcich a v neposlednom rade na dodávke ID. Buzz. A teraz je na rade sedan ID.7. Ten sa práve predstavuje v podobe konceptu ID.Aero v Číne. Miesto premiéry nebolo iste zvolené náhodne. Práve v ríši stredu sú sedany strednej triedy, kam ID.Aero patrí, stále nesmierne populárne. A navyše, predpokladá sa, že už v roku 2030 bude každé druhé nové auto registrované v Číne čistým elektromobilom. Volkswagen tu rozhodne nechce chýbať.

VW ID.7- skice 2022 Čítajte viac VW ID.7: Toto sú prvé skice nástupcu Passata! Zatiaľ sa volá Aero

Európania však neostanú bokom. Už v budúcom roku sa totiž nový sedan objaví aj na starom kontinente. ID.Aero tak vo svojej podstate ukazuje budúcnosť Passatu, ktorý už dávno nie je tým, čím býval. Dostane síce ešte ďalšiu generáciu, no vyrábať sa bude po boku novej Škody Superb len s karosériou kombi. Takže s ID.Aero, alebo ak chcete, s ID.7, si prekážať nebudú. Dizajn Aera veľmi neprekvapí. Už aj preto, že pred týmto konceptom sme tu mali štúdiu ID. Vizzion z roku 2018. Novinka len pokračuje v uhladených a mäkkých líniách ID.5, len s proporciami blízkymi sedanu. Predpokladáme, že až na pár vychytávok sa pozeráme takmer na sériový model. Naozaj na ňom nie je nič extra futuristické.

Kopulovitú kabínu zvýrazňuje čierna strecha,... Foto: Volkswagen
Koncept Volkswagen ID.Aero - 2022 Kopulovitú kabínu zvýrazňuje čierna strecha, kontrastujúca s belasým odtieňom laku Light Blue Metalic.

ID. Aero dostalo svetlá Matrix LED spojené svetelnou lištou a svietiacim logom. V spodnej časti nárazníka sú sacie otvory na prívod vzduchu ku klimatizácii či batériám. Kopulovitá kabína sa vznáša nad pomerne masívnym pontónom, ktorý odľahčujú obrie 22-palcové disky s turbínovým dizajnom, či svietiace dotykové plochy vo funkcii kľučiek. Prúdenie vzduchu uľahčuje decentná odtrhová hrana zadnej kapoty. Aj zadné svetlá sú prepojené. Štúdia je lakovaná belasou farbou Light Blue Metalic, ktorá za vhodných svetelných podmienok dostáva zlatistý lesk. Kontrastuje s ňou čierna strecha. Do interiéru nás zatiaľ Volkswagen nepustil, ale možno predpokladať, že vďaka veľkému rázvoru ponúkne enormný priestor.

VW Amarok - 2022 Čítajte viac VW Amarok: 'Ranger' pre Európu potvrdil motor V6 O technike tiež nepadlo ani slovo. No vzhľadom na architektúru MEB možno predpokladať ponuku verzií so zadným náhonom aj pohonom oboch náprav. Využiteľná kapacita batérií by mala byť najmenej 78 kWh. Automobilka však hovorí o dojazde až 600 km, takže nie je vylúčené, že pre ID.7 bude určený aj väčší batériový paket. Každopádne bude ID.7 ťažiť z lepšej aerodynamiky v porovnaní s doterajšími elektrickými SUV značky. Výroba sériového sedanu odštartuje v budúcom roku v Číne a následne, tiež v roku 2023, v nemeckom závode v Emdene. K prvým európskym zákazníkom by sa mohlo Aero dostať na začiatku roka 2024. Nie je vylúčené, že neskôr pribudne praktické kombi, ktoré naznačila v roku 2019 štúdia ID. Space Vizzion.
Koncept Volkswagen ID.Aero - 2022
Koncept Volkswagen ID.Aero - 2022
+6Koncept Volkswagen ID.Aero - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Concept #koncept #VW #VW ID.Aero #VW ID.
Články podľa značiek