Honda ZR-V: Japonci predstavili nový crossover. Má namierené aj do Európy

Japonská automobilka pokračuje v rozširovaní elektrifikovaného portfólia. Najnovším prírastkom je crossover ZR-V, ktorý využije známy pohon e:HEV.

21.07.2022 09:00
Honda ZR-V 1 Foto:
Honda ZR-V určená pre japonský trh vychádza z americkej verzie modelu HR-V.
debata

Honda sa snaží nasledovať najhorúcejšie automobilové trendy, ktorými sú SUV a crossovery a elektrifikácia. Už o niekoľko rokov chce mať elektrifikovaný každý model. Zároveň je svetovou značkou, a tak musí ponuku prispôsobovať jednotlivým regiónom sveta. Momentálne sa automobilka zamerala na rozšírenie portfólia crossoverov, a preto predstavila model ZR-V.

Honda ZR-V
Honda ZR-V
+2Honda ZR-V

Zaujímavosťou je, že nejde o novinku v pravom slova zmysle. Honda ZR-V určená pre japonský trh vychádza z americkej verzie modelu HR-V. V Európe síce Hondu HR-V poznáme, no ide o model postavený na odlišnej platforme, ktorý má s americkou verziou spoločné len meno. A keďže ZR-V bude globálnym modelom s hybridným pohonom e:HEV, na budúci rok bude k dispozícii aj v Európe. V hierarchii značky sa zaradí medzi spomínanú európsku HR-V a väčšiu CR-V.

Vzadu sa nachádzajú dve koncovky výfukového... Foto: Honda
Honda ZR-V 3 Vzadu sa nachádzajú dve koncovky výfukového potrubia.

Vizuálne sa ZR-V líši od americkej HR-V odlišnou maskou chladiča. Plástovú mriežku nahradili vertikálne lamely. Odlišné sú aj nárazníky, pričom vzadu nájdeme dve koncovky výfukového potrubia. V interiéri jasne badať trend z jedenástej generácie Civicu, a to digitálny prístrojový štít, infotainment umiestnený na palubnej doske a netradične integrované výduchy kúrenia a klimatizácie. Hlavným rozdielom v kabíne oproti americkej Honde HR-V je absencia voliča automatickej prevodovky, ktorý nahradili tlačidlá.

V interiéri jasne badať trend z jedenástej... Foto: Honda
Honda ZR-V 4 V interiéri jasne badať trend z jedenástej generácie Civicu.

Najpodstatnejšou zmenou je však pohonná jednotka. Namiesto benzínového dvojlitrového štvorvalca dostala Honda ZR-V hybridný pohon e:HEV z modelu Civic, ktorý využíva na pohon primárne elektromotor a spaľovací agregát pracujúci v Atkinsonovm cykle plní zvyčajne úlohu generátora elektrickej energie. Na výber by mal byť aj pohon oboch náprav.

Honda Prologue - skica 2022 Čítajte aj Honda Prologue: Druhým elektromobilom bude SUV. Pomôže GM

Podrobné technické parametre zatiaľ nepoznáme, no do budúceho roka má automobilka na ich zverejnenie ešte čas. Vzhľadom na príbuznosť so Civicom môžeme očakávať výkon 135 kW (181 k) a krútiaci moment 315 Nm.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #hybrid #crossover #Honda HR-V #Honda ZR-V
Články podľa značiek