Audi Q6: SUV pre siedmich je dlhšie ako Q7. No nie je to Audi!

V nomenklatúre SUV ingolstadtskej značky chýbalo už len označenie Q6. Teraz je realitou a patrí praktickému 7-miestnemu modelu. Ako však asi tušíte, určené je čínskym zákazníkom. Jeho korene sú menej vznešené.

27.07.2022 10:00
debata
Čínske gény prezrádza Q6 dizajnom inšpirovaným... Foto: Audi
Audi Q6 - 2022 Čínske gény prezrádza Q6 dizajnom inšpirovaným čínskou mytológiou. Napríklad výplet masky pripomína šupiny bájneho tvora Čchi-lin.

Audi predstavuje ďalšie nové SUV. A nehovoríme o elektromobile. Zostavu klasických športovo-úžitkových áut doplní Audi Q6. Ako naznačuje nomenklatúra, zaradí sa medzi známe Q5 a Q7. Párna číslica by mala označovať emotívne SUV-kupé, ale nie je to tak. Q6 je tak trochu z „iného cesta“. Džkou 5 099 mm prerastie aj svojich vznešenejších súrodencov. Lenže rázvor náprav 2 980 mm, o ktorý sa postarala modulárna platforma MQB Evo, ho drží pri zemi. A tá prezrádza aj to, že základom Q6 je čínske SUV VW Teramont. Hlavnou zbraňou Q6 má byť jeho praktickosť a modularita. Kabína totiž ponúkne tri rady sedadiel. A to buď v usporiadaní 2 + 2 + 2 alebo 2 + 3 + 2. Máme tu teda naozaj veľké 7-miestne SUV.

Čínske Audi Q6 bude vôbec najväčším SUV... Foto: Audi
Audi Q6 - 2022 Čínske Audi Q6 bude vôbec najväčším SUV nemeckej automobilky. Na dĺžku meria až 5 099 mm. To je viac ako Q7 a Q8. Môže za to platforma MQB evo prevzatá z VW Teramont.
Audi - digitálne svetlá DMG Čítajte viac Audi: Vlajková loď dostala zázračné svetlá. Majú 1,3 milióna zrkadiel

Okrem typických znakov Audi, ktorými sa dizajnéri snažili zakryť skutočný pôvod, sa novinka „líška“ čínskym zákazníkom aj ich „zbraňami“. Dizajn je totiž inšpirovaný tvorom Čchi-lin z čínskej mytológie. Toto zviera má jeden alebo viac rohov, zeleno-modrú šupinatú kožu, telo koňa alebo jeleňa a dračiu hlavu s medveďou šijou. Nechýba ani možnosť dvojfarebného lakovania s kontrastnou čiernou strechou. Q6 môže jazdiť na 19– až 21-palcových diskoch. Interiér využíva najnovší infotainment s 12,3-palcovým digitálnym kokpitom a 10,1-palcovou obrazovkou. Tretí, 8,6-palcový, displej, najmä pre funkcie klimatizácie, našiel miesto v stredovej konzole. No a digitálnu šou dopĺňa head-up displej.

Nové Q6 bude najpraktickejším SUV Audi. Ponúkne... Foto: Audi
Audi Q6 - 2022 Nové Q6 bude najpraktickejším SUV Audi. Ponúkne tri rady sedadiel pre šesť alebo sedem cestujúcich.
Audi A6 Avant e-tron Concept - 2022 Čítajte viac Audi A6 Avant e-tron: Tento koncept pôjde do výroby. Na jedno nabitie dá 700 km

Čínski zákazníci dostanú na výber tri benzínové motorizácie. Základ tvorí Q6 40 TFSI so 4-valcom 2,0 TFSI (195 kW), nad ktorým stojí jeho výkonnejšia verzia Q6 45 TFSI (220 kW). Na vrchole hierarchie sa usadí úplne nové 6-valcové Q6 50 TFSI s motorom 2,5 TFSI, ktorý v Európe zatiaľ nepoznáme. Mohutné SUV s ním zrýchli na stovku približne za 7,5 sekundy. Na rozdiel od Teramontu bude štandardom pohon oboch náprav quattro a automatická prevodovka. Luxus zabezpečí príplatkové adaptívne odpruženie. K dispozícii je tiež záplava asistenčných systémov, vrátane inteligentného parkovacieho asistenta. Výroba bude prebiehať v Číne v spolupráci s automobilkou SAIC Motor.

Audi Q6 - 2022
Audi Q6 - 2022
+5Audi Q6 - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Audi #Audi Q6
Články podľa značiek