Na čo si dať pozor pri pneumatikách pre karavany? Áno, sú aj také!

Po uvoľnení epidemiologických opatrení vyrazili motoristi na dlhé dovolenkové „štreky“. A niektorí s karavanom. Pre veľkú časť z nich je to prvá veľká cesta od roku 2019, teda od vypuknutia pandémie. Continental radí, ako vybrať správnu pneumatiku.

28.07.2022 06:00
debata
Obutie pre karavany sa navonok príliš nelíši od... Foto: Continental
Continental Conti VanContact TM Camper - pneu pre karavany Obutie pre karavany sa navonok príliš nelíši od pneumatík pre dodávky. Konštrukciou však zásadne.

Obytné autá majú veľa špecifík a tie sa týkajú aj pneumatík. Ich správny výber pritom môže zásadným spôsobom zvýšiť bezpečnosť cestovania. Ako ukázal nedávny prieskum Continentalu, bezpečnosť považujú za kľúčový parameter pneumatík aj samotní motoristi. V tomto duchu sa vyjadrilo až 60 % z nich. Lenže pneumatika pre karavan má oveľa viac práce ako tá bežná. Obytné vozidlá sú totiž výrazne ťažšie. Napríklad už len kvôli zásobe vody, ktorú zvyknú so sebou voziť.

Geely Homtruck - ekologický kamión Čítajte viac Geely Homtruck: Číňania predstavili kamión budúcnosti

Obutie karavanu by preto malo mať robustnejšiu konštrukciu, aby zvládlo väčšie zaťaženie, navyše často nerovnomerne rozložené. To je pre obytné autá s nábytkom a množstvom priestoru pre batožinu typické. Plášte, špeciálne určené pre obytné vozidlá, sú pripravené aj na situáciu, keď tieto „domy na kolesách“ zostávajú väčšinu roka úplne odstavené. Sú odolnejšie voči takzvanému flatspottingu, teda vytváraniu deformovaných plôch na pneumatike v dôsledku dlhého státia.

Špeciálne pneumatiky pre karavany spoznáte... Foto: Continental
Continental Conti VanContact TM Camper - pneu pre karavany Špeciálne pneumatiky pre karavany spoznáte vďaka označeniu CP (Camping). Zväčša ide zároveň o celoročné obutie. Tak ako v prípade plášťa Continental VanContact™ Camper.

Z tohto dôvodu nie je vhodné pri obytných vozidlách používať bežné pneumatiky primárne určené pre klasické dodávky. Spoznať plášte pre karavany nie je pritom ťažké, i keď navonok vyzerajú takmer rovnako ako tie konvenčné. Na bočnici majú jasné označenie CP (Camping). Zároveň ide o celoročné obutie so symbolom M+S a symbolom 3PMSF, ktorý je známy ako symbol snehovej vločky. Takže si nemusíte robiť starosti so sezónnym prezúvaním.

„Aj keď legislatíva pri obytných vozidlách nenariaďuje používanie špecializovaných pneumatík, Continental ich odporúča. Pneumatiky s označením CP sú zárukou toho, že spĺňajú špecifiká karavanov. Majú väčšiu nosnosť aj vyšší tlak plnenia,“ vysvetľuje Magda Nagy, šéfka marketingu spoločnosti Continental Barum. Ak teda patríte k priaznivcom kempingu a máte vlastné auto, poobzerajte sa aj po správnom obutí. A ak si obytné auto požičiavate, skontrolujte, či má pneumatiky určené pre karavany. Budte sa na nich cítiť bezpečnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Continental #caravan #karavany
Články podľa značiek