Opel ukázal malý model Adam

Adam je horúcou novinkou automobilky Opel zamierenou na náročných klientov. Má zaútočiť na zákazníkov Fiatu 500, Mini, či Citroënu DS3.

11.07.2012 17:15
Opel Adam Foto:
Len pre zaujímavosť, Opel Adam stojí na platforme, ktorú koncern GM svojho času vyvíjal v spolupráci s Fiatom. Ak v detailoch, či proporciách Adama vidíte Fiat 500, nie ste až tak ďaleko od pravdy.
debata

Hneď na začiatku treba uviesť, že Opel Adam má byť štýlový hatchback, ktorý v žiadnom prípade nenahradí Agilu. Tá ostane v ponuke aj naďalej a bude predstavovať dostupné mestské mini určené racionálnejšie uvažujúcim zákazníkom.

Adam má vpredu vzpery MacPherson a vzadu... Foto: Opel
Opel Adam Adam má vpredu vzpery MacPherson a vzadu jednoduchú vlečenú nápravu s torznou priečkou. Rázvor náprav má hodnotu 2311 mm.

Adam má lákať originálny dizajnom, štylistickými prvkami charakteristickými skôr pre väčšie modely značky a najširšou mierou individualizácie v segmente malých mestských áut. Podľa vyjadrení automobilky si zákazníci budú môcť kombinovať farby karosérie, skladbu interiérov (poťahové materiály aj ich farebné odtiene) a disky kolies (veľkosti 16,17, 18 palcov) podľa vlastného uváženia a nebudú ničím limitovaní.

V jeho výbave nebude chýbať zábavno-informačný... Foto: Opel
Opel Adam V jeho výbave nebude chýbať zábavno-informačný systém so 7-palcovým monitorom, vyhrievaný volant ani parkovací asistent.

Iba so štvorvalcami

Opel sa zatiaľ nepúšťa do žiadnych experimentov s troj, či dokonca dvojvalcami a model Adam púšťa na trh iba so štvorvalcovými benzínovými motormi s objemom 1,2 (51 kW/70 k) a 1,4 l (64 kW/87 k a 74 kW/100 k). Paleta motorov samozrejme ešte nie je kompletná, rozšíri sa po spustení predaja. O naftovom motore Opel zatiaľ mlčí.

Adam je dlhý 3700 a široký 1720 mm. Foto: Opel
Opel Adam Adam je dlhý 3700 a široký 1720 mm.

Verejnosti sa Opel Adam ukáže na jesennom parížskom autosalóne a do predajní by sa mal dostať na začiatku roku 2013.

debata chyba
Články podľa značiek