Mini Aceman: Tento koncept nahradí 5-dverové Mini. A udá smer

Z Mini sa čoskoro stane „elektromobilka“, minimálne v Európe. Koncept Aceman ukazuje, ako bude vyzerať nová generácia britských subkompaktov. Zároveň je predzvesťou crossoveru, ktorý pravdepodobne nahradí 5-dverové Mini.

29.07.2022 09:00
debata
Mini Aceman je 5-dverovým crossoverom. V... Foto: Mini
Mini Aceman Concept - 2022 Mini Aceman je 5-dverovým crossoverom. V sériovej verzii sa postaví medzi klasické Mini a veľký Countryman. Tradičné štylistické prvky Mini však interpretuje nanovo. Napríklad maska je 8-uholníková.

Mini vhuplo do elektrickej éry v roku 2019, keď priviedlo na svet Mini SE. Bol to krok do neznáma, ale extrémne úspešný. Z malého elektrického hatchbacku so skromnou kapacitou batérií, len 32,6 kWh, sa zakrátko stal vôbec najpredávanejší model značky. To Mini len posilnilo v presvedčení, že plánovaná kompletná elektrifikácia je preň správnou cestou. Áno, Mini sa čoskoro zmení na čistú „elektromobilku“, minimálne v Európe. A teraz vieme, ako budú jej batériové modely vyzerať. Koncept Aceman prezentuje nový štylistický smer. A to pomerne nezvyčajnou formou. Aceman nie je totiž klasický hatchback ani SUV blízke Countrymanu.

Mini Cooper SE Convertible Concept Čítajte viac Mini Cooper SE: Toto je prvý elektrický kabriolet! Do výroby má na skok

Ide o 5-dverový crossover, ktorý bude stáť práve medzi 3-dverovým hatchbackom a novým Countrymanom. S najväčšou pravdepodobnosťou tak nahradí v sériovej podobe súčasné 5-dverové Mini, ktoré nie je hit. Tomu zodpovedajú aj rozmery. Na dĺžku má 4 050, na šírku 1 990 a na výšku 1 590 mm. Takže Aceman ostáva kompaktný, no vďaka veľkému rázvoru novej elektrickej platformy a krátkym previsom aj veľmi priestranným a praktickým autom. Prerod na crossover je pritom logický. Táto trieda doslova valcuje trh. A aby nebolo pochýb o tom, že sa nebude báť zísť z asfaltu, máme tu väčšiu svetlú výšku a masívnu ochranu podvozka.

Novinkou je hladko prepojený pontón karosérie s... Foto: Mini
Mini Aceman Concept - 2022 Novinkou je hladko prepojený pontón karosérie s kabínou a strechou. Ale tiež hranaté výrezy blatníkov. Typický diagonálny rez na prednom blatníku nahradil len prelis.

Čo je však na dizajne nové? Mini charakterizuje nový štylistický jazyk ako Charismatic Simplicity. Tradičné „analógové“ prvky sa tu predvádzajú v digitálnej podobe. Napríklad zaslepená 8-uholníková predná maska je lemovaná diódami. Hlavné svetlá zas využívajú technológiu Matrix LED. To všetko umožňuje svetelné efekty. Mini zachovalo aj klasický pás okien a plávajúcu strechu. Prechod medzi pontónom karosérie, oknami a strechou je však tentoraz plynulý – bez chrómových líšt. Zelený lem panoramatickej strechy v odtieni British Racing Green kontrastuje so zelenkavým lakom Icy Sunglow Green s nádychom zlatých tónov. Prekvapia azda len hranaté výrezy blatníkov, pre Mini veľmi netypické.

Svalnatú zadnú časť odľahčujú LED svetlá s... Foto: Mini
Mini Aceman Concept - 2022 Svalnatú zadnú časť odľahčujú LED svetlá s motívom Union Jack.

Nachádzajú sa v nich 20-palcové kolesá s trojuholníkovými motívmi. Vzadu našla opäť miesto Led-technológia. Aj vďaka nej pôsobí grafický motív Union Jack ešte výraznejšie. Mimochodom, s témou britskej vlajky sa stretneme aj v panoramatickom okne na na strešnom nosiči. A keď sme už načali interiér, ten je opäť kombináciou tej najčistejšej tradície s modernou. Centrom palubnej dosky je tak kruhový displej, tentoraz na báze organických diód OLED. Mechanické ovládače sú zredukované na minimum. Obmedzili sa len na päť prvkov v lište pod displejom. Tam sa však možnosti zobrazenia nekončia. Mini Aceman totiž umožňuje projekciu na celú plochu palubnej dosky.

Dominantou minimalistického interiéru je... Foto: Mini
Mini Aceman Concept - 2022 Dominantou minimalistického interiéru je kruhový OLED displej. Zároveň však Aceman umožňuje aj projekcie na celú plochu palubnej dosky.

Pomocou nej je možné vytvárať na palube rôzne atmosféry. V ponuke je napríklad mód Pop-up alebo Vivid Mode. Kým prvý premieta na palubovku navigáciu, druhý, ktorý má relaxačný a zábavný charakter, zobrazuje napríklad mraky, vlny alebo animácie zložené z písmen názvu Aceman. Chýbať nemá ani nová zvuková grafika. Podstatnejšie však je, že infotainment pracuje na báze softvéru Android Open CourceProject (AOSP), čo má priniesť vyššiu úroveň prepojenia a služieb. Ekologickú povahu dotvára výber materiálov, napríklad čalúnenia, vyrobeného z recyklovaných textílií. Lacno to však pôsobiť nemá. Aj tu sa dizajnéri postarali o farebnú pestrosť.

Mini - manuálna prevodovka Čítajte viac Mini končí s manuálmi. Kupujte, kým sa dá

Dôkaz? Zelený volant, červený držiak nápojov alebo motív Union Jack, ktorý nájdete na stredovej konzole aj poťahoch sedadiel. Bohužiaľ, Mini neprezradilo nič o technike. Tá ostáva tajomstvom. Možno však predpokladať, že Aceman stojí na úplne novej elektrickej platforme, ktorú využijú aj jeho súrodenci. Minimálne nové 3-dverové Mini a veľký Countryman. Mini by tak mohlo konečne disponovať poriadnou batériou s vyššou kapacitou, možno aj pohonom oboch náprav, a tiež solídnym dojazdom, ktorý je najslabšou stránkou súčasného SE. Kedy sa predstaví sériová verzia, zatiaľ nevieme, ale mohlo by to byť už na budúci rok. Vylúčená nie je výroba v Číne v spolupráci s Great Wall Motors.

Mini Aceman Concept - 2022
Mini Aceman Concept - 2022
+19Mini Aceman Concept - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #Concept #koncept #Mini Aceman
Články podľa značiek