TOGG: Erdogan oznámil štart výroby tureckého národného SUV!

Turecká automobilka TOGG vznikla len roku 2018. Nepredala ešte ani jediné auto, no v roku 2030 ich má byť milión ročne. Je tak trochu „dieťaťom“ prezidenta Recepa Erdogana. Možno aj preto znejú sľubované parametre až príliš optimisticky.

29.07.2022 18:00
debata (2)
Turecký prezident Recep Erdogan pózuje pred... Foto: Togg
Togg - turecké SUV 2022 Turecký prezident Recep Erdogan pózuje pred konceptom SUV novej domácej automobilky TOGG. Autá už majú schádzať z výrobných liniek.

Turecko má s automobilovým priemyslom bohaté skúsenosti. Výrobné závody tam majú napríklad renomované automobilky Toyota, Honda alebo Ford. A pomaličky sa už mohol rozbiehať aj miliardový závod Volkswagenu, no v poslednej chvíli si to nemecký koncern rozmyslel. Dôvodom bola vojenská operácia Turkov v Sýrii. Turecko však novú automobilku predsa len mať bude. Pričinil sa o ňu sám prezident Recep Tayyip Erdogan. Bola jeho snom o vzniku domácej automobilovej značky. Doterajšie projekty, ako Anadol, totiž skrachovali. Spoločnosť TOGG, teda Turkey's Automobile Joint Venture Group Inc, bola založená roku 2018 s cieľom spustiť výrobu autorských modelov v druhej polovici roka 2022.

Za dizajnom TOGG-u stojí talianske návrhárske... Foto: Togg
Togg - turecké SUV 2022 Za dizajnom TOGG-u stojí talianske návrhárske štúdio Pininfarina. Vlastne, dnes skôr indické.

Zdá sa, že Turci vo svojich plánoch nepoľavili ani počas koronakrízy a rekordnej inflácie, pretože priamo kancelária tureckého prezidenta oznámila, že nový závod v Gemliku s počiatočnou kapacitou 175 000 kusov vyrobil prvé vozidlá. Na „politickom“ projekte sa nešetrilo. Všetky pripravované novinky „obliekla“ renomovaná talianska karosáreň Pininfarina. Rešpektovala pritom TOGG-om zadaný motív tulipánu. A keďže Turecko je spojivom Európy a Ázie, existovať bude „západný“ aj „orientálny“ variant. V pláne je SUV, sedan a MPV triedy C a jedno SUV nižšej triedy B. Všetky elektrické a postavené na spoločnej platforme.

Togg bude čistý elektromobil s výkonom 147... Foto: Togg
Togg - turecké SUV 2022 Togg bude čistý elektromobil s výkonom 147 alebo 294 kW. Sériová verzia sa od tohto konceptu už nemá veľmi líšiť.

Aspoň z tohto pohľadu sa zdá projekt zmysluplnejší ako Putinov Aurus zameraný na superluxusné autá. Prvým TOGG-om je práve elektrické SUV, ktoré sa dávnejšie ukázalo v podobe konceptu. Poháňať ho má zadný elektromotor s výkonom 200 koní (147 kW) alebo dva elektromotory so systémovým výkonom 400 koní (294 kW). Kapacita batérií 80 kWh má stačiť na 500 km jazdy. Akumulátora sa nabije z 0 na 80 % za 20 minút. Na stovku bude SUV TOGG šprintovať za 4,5 sekundy a jeho rýchlosť bude obmedzená na 180 km/h. TOGG tiež sľubuje asistenčné systémy na úrovni SAE 2 a SAE 3, teda na aktuálne povolených úrovniach. To znie naozaj dobre.

Aurus Senat - Vladimir Putin Čítajte viac Aurus: Putinova limuzína je totálny prepadák. Z cudzieho ale krv netečie

Až 75 % komponentov má pritom pochádzať z domácich zdrojov. Batériové články bude TOGG vyrábať v spoločnom podniku s čínskou spoločnosťou Farasis Energy, pričom samotné batérie budú montovať priamo v Turecku. Vydržať majú bez výmeny až milión kilometrov. Politická podpora projektu je zjavná záväzkom vlády, že od „národnej“ automobilky kúpi 30 000 vozidiel. To je však len akýsi štartovací balíček. Potom budú musieť TOGG-y ukázať, že sa vedia presadiť na trhu. Na tom domácom to však budú mať ťažšie, pretože Turecko má jednu z najvyšších daní na autá. Aj preto tu vozový park tvoria malé autá s nízkym výkonom. Luxusný elektromobil s výkonom 400 koní asi nebude pre Turkov tým „pravým orechovým“.

Togg - turecké SUV 2022
Togg - turecké SUV 2022
+4Togg - turecké SUV 2022

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Togg
Články podľa značiek