Bugatti Mistral: Rozlúčka s motorom W16 má podobu roadsteru!

Posledným Bugatti s ikonickým motorom 8,0 W16 sa stane roadster Mistral. Táto rozlúčka bude ale astronomicky drahá. Napriek tomu je séria 99 exemplárov beznádejne vypredaná.

25.08.2022 09:00
debata
Bugatti W16 Mistral stojí na platforme Chironu... Foto: Bugatti
Bugatti W16 Mistral - 2022 Bugatti W16 Mistral stojí na platforme Chironu Super Sport, no má úplne novú karosériu. Predná maska je najväčšia, akú kedy Chiron dostal.

Éra Bugatti s čisto benzínovým motorom speje ku koncu. Z plánovaných 500 vozidiel postavených na báze Chironu zostalo už len zopár voľných kusov. Bugatti má tak dôvod na veľkolepú rozlúčku s motorom 8,0 W16. Žiadny podobný agregát už nikdy nevznikne. A tak prichádza jeho skutočná oslava v podobe hriešne drahého Bugatti W16 Mistral. Ten nadviaže na odkaz Veyronu 16.4 Grand Sport Vitesse z roku 2013 a preberie žezlo najrýchlejšieho roadsteru planéty. A hoci až 40 % Chironov putovalo k zákazníkom s otvorenou kabínou, Mistral je predsa len výnimočný.

Znížené čelné okno je výrazne zakrivené, no... Foto: Bugatti
Bugatti W16 Mistral - 2022 Znížené čelné okno je výrazne zakrivené, no nemá deformovať výhľad z vozidla. O streche Bugatti mlčí. Je možné že tu ani žiadna nie je.
Bugatti - káva Ettore Shot Čítajte viac Bugatti: Najdrahšie preso sveta je už aj pre 'plebs'. Za Ettore Shot však dáte 60 €!

Bugatti preň vytvorilo úplne novú karosériu. Dizajnéri si ako múzu vzali Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid z roku 1934 s nezabud­nuteľnými „gondolami“ za opierkami hláv a čierno-žltým lakovaním. Presne túto farebnú schému preberie aj prvý Mistral. A pridáva nízke zakrivené čelné okno, ktoré plynule nadväzuje na tie bočné. Bugatti hovorí, že samotné okno je zázrakom techniky, keďže napriek zaobleniu neskresľuje výhľad vodiča. Nechýbajú ani ikonické gondoly s integrovanými otvormi pre prívod vzduchu k motoru. Bočné otvory slúžia výhradne pre olejové chladiče.

Dvojica gondol za opierkami hláv odkazuje na... Foto: Bugatti
Bugatti W16 Mistral - 2022 Dvojica gondol za opierkami hláv odkazuje na úžasné Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid z roku 1934.

Nová je aj predná časť s najväčšou „podkovou“, aká sa kedy na Chirone objavila. Svetlá zas majú jedinečný tvar, pričom jednotlivé diódy sú „naskladané“ nad sebou. Ešte emotívnejšie pôsobia zadné svetlá v tvare písmena X, ktoré vytvárajú celok so svietiacim nápisom Bugatti. Zároveň je dizajn extrémne funkčný. Svetlá napríklad integrujú otvory pre prívod alebo odvod vzduchu a dvojica sacích otvorov za opierkami hláv vyrobená uhlíkových vlákien tvorí ochranu posádky v prípade prevrátenia. Navyše sa z otvorov šíri nenapodobiteľná zvuková kulisa motora 8,0 W16 dopovaného štvoricou turbodúchadiel.

Prvý vyrobený Mistral dostane podľa vzoru Grand... Foto: Bugatti
Bugatti W16 Mistral - 2022 Prvý vyrobený Mistral dostane podľa vzoru Grand Raidu čierno-žlté lakovanie. Platiť to bude aj v interiéri.
Bugatti - motor 8,0 W16 Čítajte viac Bugatti: Nástupca Chironu dostane spaľovací motor! Má byť ‘šialený‘

A keď sme už pri motore, asi neprekvapí, že Mistral dostal jeho najvýkonnejšiu verziu, vyladenú až na 1 600 koní (1 176 kW), ktorá sa prvýkrát predstavila v Bugatti Chiron Super Sport 300+. Ide o najvýkonnejší čisto spaľovací motor. Z Mistralu to má urobiť najrýchlejší roadster všetkých čias. Presnú hodnotu „maximálky“ síce nepoznáme, ale Super Sport 300+ s ním dosiahol 490 km/h. Mistral veru nebude oveľa pomalší. Zrýchlenie na stovku za dve sekundy je takmer isté. A, samozrejme, do vrecka schová starší rekord Veyronu Grand Sport Vitesse, ktorý zvládal „len“ 408,84 km/h.

Motor 8,0 W16 so štyrmi turbodúchadlami má... Foto: Bugatti
Bugatti - motor 8,0 W16 Motor 8,0 W16 so štyrmi turbodúchadlami má výkon 1 600 koní, teda 1 176 kW. To je naozaj extrém.
Bugatti La Voiture Noire - nález v USA Čítajte viac Vraj sa našlo Bugatti La Voiture Noire! Bude to nález storočia "Spojenie karosérie roadstera a motora W16 predstavuje absolútnu dokonalosť. S odstránenou strechou a dvojicou veľkých prívodov vzduchu priamo za hlavou, ktoré dodajú motoru približne 70 000 litrov vzduchu, vás Mistral doslova spojí s jeho hnacou jednotkou. Mistral tiež nadväzuje na dedičstvo otvorených Bugatti, akými boli Type 40, Type 41 Royale, Type 55 Roadster, Type 57 Roadster Grand Raid alebo 57SC Corsica Roadster,“ povedal Mate Rimac, šéf Bugatti. Z Mistralu plánuje automobilka vyrobiť 99 exemplárov. Každý z nich si cení na astronomických päť miliónov eur! Ale zdá sa, že ani táto cena nie je prekážkou. Všetky kusy už totiž beznádejne vypredané.
Bugatti W16 Mistral - 2022
Bugatti W16 Mistral - 2022
+23Bugatti W16 Mistral - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bugatti #roadster #Bugatti W16 Mistral #Bigatti Chiron
Články podľa značiek