Aston Martin V12 Roadster: Rozlúčka bez strechy má 700 koní. Stovku dá za 3,5 s!

Na jar predstavil Aston Martin vrcholovú verziu Vantage s 12-valcom. A ani netajil, že je poslednou svojho druhu. Skutočnou rozlúčkou s týmto motorom je však až otvorený Roadster. Zlou správou je, že všetkých 249 plánovaných kusov je beznádejne vypredaných.

02.09.2022 10:00
debata
Vantage V12 Roadster preberá množstvo... Foto: Aston Martin
Aston Martin V12 Vantage Roadster - 2022 Vantage V12 Roadster preberá množstvo špecifických prvkov nedávno predstaveného Vantage V12 Coupé. Napríklad zväčšenú masku a otvory v kapote, vďaka čomu je Vantage schopné priviesť k motoru až o 25 % viac vzduchu.

História súčasnej generácie Vantage siaha do roku 2017. Trvalo však nekonečných päť rokov, kým portfólio tohto kompaktného kupé doplnila verzia s 12-valcovým motorom. Vantage V12 sa totiž predstavil len na jar tohto roka. Páni z Gaydonu netajili, že bude posledným kupé svojho druhu. Jeho nástupca už totiž 12-valcové srdce nedostane. Vantage doslova uzavrie fosílnu éru bez akejkoľvek elektrifikácie. Než sa tak ale stane, pripravil si ešte jednu lahôdku – Vantage V12 Roadster. A tá sa predstavila na prestížnej prehliadke elegancie Pabble Beach Concours d'Elégance.

Plátenná strecha je najrýchlejšou variabilnou... Foto: Aston Martin
Aston Martin V12 Vantage Roadster - 2022 Plátenná strecha je najrýchlejšou variabilnou strechou v sériovej výrobe. Do kufra sa schová za šesť sekúnd.

Nová otvorená verzia preberá všetky špecifické prvky najvýkonnejšieho kupé. V porovnaní s Vantage V8 má výrazne väčšiu masku, ktorá privádza k monumentálnej pohonnej jednotke až o 25 % viac životodarného kyslíka, a tiež nové prieduchy na prednej kapote. Pevnú strechu v prípade Roadsteru nahradilo plátno. Jej mechanizmus je priam technickým zázrakom. Z kupé na kabriolet sa totiž Vantage premení za neuveriteľných 6,7 sekundy a v prípade, že vodič strechu vysúva počas jazdy (do 50 km/h), potrebuje len o desatinu sekundy viac. Žiadne iné auto to rýchlejšie nezvládne.

Interiér má špeciálne sedadlá Sport Plus,... Foto: Aston Martin
Aston Martin V12 Vantage Roadster - 2022 Interiér má špeciálne sedadlá Sport Plus, potiahnuté poloanilínovou prešívanou kožou.
Aston Martin DBX707 - 2022 Čítajte viac Aston Martin DBX707: Kráľ SUV prichádza z Gaydonu. Poráža Bentaygu aj Urus

Systém je navyše veľmi kompaktný, takže aj po zložení strechy do kufra s objemom 350 litrov ostane stále k dispozícii celých 200. Samozrejme, Aston Martin používa radšej iné objemové jednotky ako "trápne“ litre. Takže sa od neho dozvedáme, že aj v otvorenej verzii odvezie kompletný golfový bag. Od Vantage Coupé sa Roadster líši odstránením zadného krídla, čo mu prináša viac elegancie. To najdôležitejšie však skrýva pod prednou kapotou. Búši tu 5,2-litrový 12-valec s dvojicou turbodúchadiel. Má rovných 700 koní, teda 515 kW pri 6 500 otáčkach za minútu, a krútiaci moment 753 Nm pri 5 500 otáčkach.

Kvôli elegancii prišiel Vantage V12 Roadster o... Foto: Aston Martin
Aston Martin V12 Vantage Roadster - 2022 Kvôli elegancii prišiel Vantage V12 Roadster o zadné krídlo. Jeho úlohu prevzal difúzor s centrálne vyvedenými výfukmi.
7099847 Čítajte viac Aston Martin Valhalla poháňa hybridná sústava z dielne AMG. Má 950 koní!

Túto obriu silu posiela k 8-stupňovej automatickej prevodovke ZF a mechanickému samosvornému diferenciálu na zadnej náprave. Aby Aston Martin eliminoval nárast hmotnosti kvôli dodatočným výstuhám skeletu, použil pri Roadsteri kapotu, predné blatníky a prahy vyrobené z karbónu. Ďalšie kilogramy ušetril na malej li-ion batérii a celkom novom výfukovom trakte, ktorý je z nehrdzavejúcej ocele s hrúbkou len jedného milimetra. Navyše je sústava kratšia, pretože dve koncovky ústia v strede zadného difúzora. Celková úspora predstavuje 7,2 kilogramu. Automobilka z Gaydonu sľubuje strhujúci zvukový zážitok.

Pod prednou kapotou pracuje dvakrát preplňovaný... Foto: Aston Martin
Aston Martin DB11 AMR - 2018 Pod prednou kapotou pracuje dvakrát preplňovaný 5,2-litrový 12-valec s výkonom rovných 700 koní, čo je 515 kW. Vantage Rodster katapultuje na stovku za 3,5 sekundy.

Výsledkom je 372 koní na tonu hmotnosti. Asi neprekvapí, že Vantage V12 Roadster potom šprintuje na stovku za 3,5 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 321 km/h. Tejto brutálnej dynamike prispôsobili konštruktéri nastavenie podvozku, najmä odlišné naladenie adaptívnych tlmičov a riadenia. Zadný rozchod je širší až o 40 mm. Štandardom sú keramické brzdové kotúče s priemerom 410 mm na predných a 360 mm na zadných kolesách. Využívajú 6-, respektíve 4-piestikové strmene. Táto brzdová sústava váži až o 23 kg menej. Štandardné 21-palcové disky možno nahradiť kovanými, ktoré ušetria ďalších osem kilogramov a to na strane neodpružených hmôt.

Aston Martin - logo 2022 Čítajte viac Aston Martin 'oprášil' logo. Debutuje na novinke

K asfaltu je Vantage V12 Roadster doslova prilepený pneumatikami Michelin Pilot 4S s profilom 275/35 na prednej a 315/30 na zadnej náprave. A svoje zohráva aj aerodynamika. Potrebný prítlak generuje nový predný splitter a nový zadný difúzor. V kabíne je špičkový Vantage vybavený sedadlami Sport Plus potiahnutými poloanilínovou prešívanou kožou a perforovaným vzorom. K dispozícii sú však aj príplatkové monokokové sedadlá z karbónu, ľahšie o 7,3 kg. Zároveň sú navrhnuté tak, aby neobmedzili komfort. Ostalo im napríklad 6-smerové ovládanie.

Zákazníci budú mať na výber priam nekonečnú personalizáciu prostredníctvom špeciálnej divízie Q by Aston Martin. Týka sa to lakov karosérie vrátane tých, ktoré menia odtieň podľa intenzity svetla, ale aj čalúnenia či dekorácií. Z Vantage V12 Roadster vznikne len 249 kusov, ktoré sú už teraz beznádejne vypredané. Cenu nepoznáme. Prvé kusy by sa mali dostať do garáží solventných zákazníkov ešte koncom tohto roka.

Aston Martin V12 Vantage Roadster - 2022
Aston Martin V12 Vantage Roadster - 2022
+14Aston Martin V12 Vantage Roadster - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #roadster #Aston Martin Vantage #Aston Martin Vantage V12
Články podľa značiek