Tesla Semi: Superkamión na nových fotkách. Pôjde konečne do výroby?

Vyzerá to tak, že Tesla Semi zamieri k prvým majiteľom ešte pred koncom tohto roku.

06.09.2022 18:00
Tesla Semi (2022) Foto:
Toto by už mal byť zrejme verný obraz produkčnej verzie Tesly Semi.
debata

Elon Musk už pred niekoľkými týždňami vyhlásil, že dodávky prvých kusov modelu Tesla Semi začnú už v tomto roku. „Už“ ale treba brať s rezervou, tento elektrický „superkamión“ totiž oproti pôvodnému zámeru mešká viac než tri roky. Teraz to však naozaj vyzerá tak, že Musk sa nesnaží len upokojiť investorov. Tesla tiež pred pár dňami aktualizovala všetky fotografie na oficiálnej stránke modelu Semi. Vyzerá to tak, že ide už o produkčný model a naozaj v tomto roku zamieri k prvým zákazníkom.

Tesla Semi (2022)
Tesla Semi (2022)
+5Tesla Semi (2022)

Okrem pár detailov (odhalené kolesá, mierne zmeny v presklení, iné kľučky) je najväčšou viditeľnou zmenou to, že na kamióne pribudli ku kamerám aj klasické vonkajšie spätné zrkadlá. Spočiatku bude k dispozícii iba variant s dojazdom niečo vyše 800 kilometrov, ktorý má uvádzanú spotrebu elektrickej energie pod 2 kWh na míľu a má maximálnu celkovú hmotnosť súpravy vyše 37 ton.

Tesla o svojom kamióne tvrdí, že je schopný z nuly na stovku zrýchliť za 20 sekúnd – a to pri plnom naložení! Navyše vraj dokáže vysokú rýchlosť udržať aj v strmých stúpaniach – tu je však na konkrétne údaje americká automobilka skúpa. Teslu Semi bude možné nabíjať predovšetkým na špeciálnych ultra rýchlych nabíjačkách Tesla Semi Charger (označovaných aj ako Tesla Megacharger). Na nich ju vraj bude možné nabiť na 70 percent za 30 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #tesla Semi #elektrický kamión #elektrický ťahač #Megacharger #Semi Charger
Články podľa značiek