Bridgestone: Pneumatiky z 'púštnej rastlinky' idú do výroby!

Pneumatiky z púštneho keru guayule sa vyvíjajú už od roku 2012, v tomto roku mali ostrú premiéru v závodnom špeciále.

05.09.2022 14:00
Guayule Brigestone Foto:
Brdigestone: pneumatiky z guayule
debata

Pneumatiky z púštneho keru guayule nie sú len technickou kuriozitou. Spoločnosť Bridgestone totiž do ich vývoja už investovala stovky miliónov eur a prvé predstavila dokonca už v roku 2015, pričom ich vývoj začal ešte o tri roky skôr. Teraz, po siedmych rokoch od ich predstavenia, prišla Bridgestone so správou, že sa v priebehu dlhodobého testovania tak osvedčili, že sa dostanú do výroby, ktorá by mala byť samozrejme ekonomicky rentabilná. A zamiera dokonca aj na športové autá, kde sa vyžaduje špičková kvalita a maximálna odolnosť.

Kríku guayule sa výborne darí v inak... Foto: Bridgestone
Guayule Brigestone Kríku guayule sa výborne darí v inak nehostinných púštnych oblastiach Arizony.

Ide o pneumatiky vyrobené z prírodného kaučuku kríkov guayule, vypestovaných spoločnosťou Bridgestone v jej centre pre výskum procesu získavania biokaučuku BPRC (Biorubber Process Research Center). Bežný prírodný kaučuk získavaný z kaučukovníku začína byť čoraz nedostatkovejším a jeho ceny rastú. Preto sa zaň už roky hľadá rovnocenná náhrada. A vyzerá to tak, že kaučuk, získaný z kríkov guayule by sa ňou mohol stať. Inžinieri v Bridgestone ho použili prakticky vo všetkých dôležitých častiach pneumatiky, predovšetkým na behúni a bočniciach. A výsledky boli vynikajúce.

Dokonca tak, že spoločnosť sa práve v týchto dňoch rozhodla investovať v USA približne 42 miliónov dolárov do založenia veľkých plantáží, ktoré by výhľadovo mali zaberať plochu vyše 10-tisíc hektárov, kde by sa tento drevitý púštny krík pestoval na komerčné účely. Veľkou výhodou je, že ide o rýchlo obnoviteľný zdroj, navyše kríky sú nenáročné na pestovania a absolútne im vyhovujú púštne oblasti v Arizone, ktoré sú inak len ťažko využiteľné.

Goodyear - bezvzduchová pneumatika 2022 Čítajte viac Goodyear: Bezvzduchová pneumatika pokročila. Testujú ju na Tesle 3

Pneumatiky s názvom Firestone Firehawk , vyrobené z guayule sú dokonca tak dobré, že začiatkom augusta tohto roku absolvovali svoj ostrý debut na pretekoch Big Machine Music City Grand Prix v Nashville, patriacich do NTT Indycar Series. Do komerčného predaja by sa mohli dostať niekedy okolo roku 2030. V roku 2023 sa začnú testovať na viacerých typoch závodných áut.

debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #Bridgestone #guayule #púštny ker #Firestone Firehawk
Články podľa značiek