Vyzerá ako raja: Extravagantná obrnená ponorka vyniká rýchlosťou

Unikátna 11-miestna ponorka vyvinie na hladine rýchlosť až 80 km/h a pod hladinou 50 km/h. To z nej robí najrýchlejšiu vojenskú ponorku na svete.

09.09.2022 12:00
Ponorka Kronos od Highland Systems Foto:
Ponorka Kronos od Highland Systems nie je len koncept, už mieri do výroby.
debata

Spoločnosť Highland Systems založili Ukrajinci a aktuálne sídli čiastočne v Spojených arabských emirátoch a čiastočne v Spojenom kráľovstve. Príliš veľa informácií o sebe nezverejňuje, no tvrdí, že pre ňu pracujú špičkoví vojenskí inžinieri z celého sveta. A niečo na tom bude. Nesnaží sa totiž len šokovať naozaj extravagantnou vojenskou technikou v podobe renderov, ale jej „šialené“ projekty sa jej darí celkom prekvapivo privádzať k reálnemu životu.

Presne takým je aj unikátna obrnená vojenská hybridná 11-miestna ponorka kombinujúca naftový agregát s elektromotorom s výkonom 1 200 koní, pripomínajúca obrovskú raju. Na hladine je schopná vyvinúť rýchlosť 80 km/h a pod hladinou 50 km/h, čo sú naozaj extrémne hodnoty.

Ponorka Kronos od Highland Systems
Ponorka Kronos od Highland Systems
+7Ponorka Kronos od Highland Systems

Pokiaľ ide o rozmery, tie sú naozaj aj napriek 11 miestam kompaktné – šírka ponorky je 7 432 milimetrov, dĺžka 9 025 mm a výška 2 089 mm. Hmotnosť prázdnej je 10 ton, zásoby vzduchu jej vydržia 54 hodín a pracovná hĺbka je 100 metrov, v kritických situáciách je schopná sa ponoriť na niekoľko hodín až do hĺbky 250 metrov. Je vybavená aj torpédometmi na mini torpéda.

Aktuálne po testovaní už mieri do výroby, spoločnosť ale neprezradila, kto si objednal prvé kusy. Na výber však nie je len vo vojenskom prevedení, ale aj v turistickom a privátnom – luxusnom. V závislosti od účelu použitia si možno vybrať od dvojmiestnej až po 11-miestnu verziu a modifikovať možno aj jej rýchlosť a operačnú hĺbku.

debata chyba
Viac na túto tému: #ponorka #Kronos #raja #obrnená ponorka #Highland Systems
Články podľa značiek