Jeep: Elektrifikácia sa blíži. Recon, Avenger a Wagoneer štartujú novú éru

Americká značka patriaca pod koncern Stellantis sa elektrickej budúcnosti nebojí. Zatiaľ si vystačila s plug-in hybridnými derivátmi, ale predávať chce hlavne elektromobily. Nedávno predstavené koncepty nám poodhalili plány automobilky v rozširovaní modelového portfólia.

12.09.2022 10:00
Jeep Avenger 1 Foto:
V hierarchii značky sa Avenger zaradí pod model Renegade.
debata

V Európe je značka Jeep obľúbená aj pomerne úspešná. Dôvod je jasný. Jej portfólio tvoria SUV a crossovery, ktoré sú už niekoľko rokov mimoriadne populárne. Hoci americkú techniku využívajú len tie väčšie z nich, aj menšie modely s technikou Fiatu veľmi nezaostávajú. A to isté platí aj o elektrifikácii modelového portfólia, keďže Renegade, Compass a dokonca aj Wrangler už využívajú plug-in hybridný pohonných systém 4×e.

Jeep Wrangler Magneto 20 - skica 2022 Čítajte aj Jeep Wrangler Magneto 20: Elektrický koncept pripomenie výročie Rubiconu

A práve Wrangler bol prvý model, ktorý slúžil ako predloha elektrickému konceptu s názvom Magneto. Aktuálne sú na pláne hneď tri nové elektromobily, ktoré posunú Jeep do novej elektrickej éry. Kým Recon a Wagoneer S sú konceptmi, Avenger už môžeme považovať za predsériový exemplár, ktorý sa takmer v rovnakej podobe dostane na výrobné linky.

Jeep Avenger príde na trh už v roku 2023

Nový elektrický crossover už vznikal po fúzii koncernov PSA a FCA, a tak je jeho základom nová platforma Stellantis STLA Small. V hierarchii značky sa Avenger zaradí pod model Renegade. Určený bude teda hlavne do mesta, ale podľa predstaviteľov automobilky nepríde o možnosť pohonu všetkých kolies, čo znamená aj možnosti využitia v teréne.

Jeep Avenger
Jeep Avenger
+2Jeep Avenger

Z hľadiska dizajnu pôjde o jasné pokračovanie v súčasnom štýle značky. Typické rebrovanie v hornej časti prednej masky bude zaslepené. Predpokladaný objem kufra je 320 litrov, pričom normovaný dojazd by mal atakovať hodnotu 400 kilometrov. Najprv sa Avenger dostane do predaja v Európe, a to už v prvom štvrťroku budúceho roka. Následne sa objaví aj na ostatných trhoch sveta. Vyrábať sa bude v poľskom závode v Tychy. Oficiálna premiéra prebehne už onedlho na parížskom autosalóne (17. októbra), kde sa dozvieme presné technické parametre a pravdepodobne aj cenu.

Jeep Recon Concept

Kým Jeep Wrangler je po celom svete jednoznačným symbolom off-roadu, nový Jeep Recon ukazuje civilnejšiu podobu terénneho auta. Napriek vzhľadu SUV má v teréne zvládnuť veľa vďaka systému Jeep Selec-Terrain, uzávierkam náprav, ochrany podvozka a terénnym pneumatikám. Samozrejmosťou sú nadpriemerné nájazdové uhly a svetlá výška.

Jeep Recon Concept
Jeep Recon Concept
+2Jeep Recon Concept

Ďalšia inšpirácia legendárnym Wranglerom spočíva v možnosti odňatia dverí, čelného okna a strechy pre intenzívnejší zážitok z jazdy v teréne. V interiéri bude pracovať najnovšia verzia infotainmentu Uconnect. Premiéra sériového modelu je naplánovaná na budúci rok, pričom do predaja sa dostane v roku 2024 ako globálny model.

Jeep Wagoneer S Concept

Do tretice sa Jeep pochválil aj konceptom v zámorí populárneho veľkého SUV Wagoneer, ktoré sa tiež elektrifikácii nevyhne. V jeho prípade je však cieľom poskytnúť maximálny komfort posádke, ako sa na rodinné SUV patrí. Dizajn karosérie je uhladený pre čo najlepšiu aerodynamiku. Tá by mala spolu s akumulátormi dopomôcť k dojazdu takmer 650 kilometrov. Výkon 447 kW, čo predstavuje 600 konských síl, umožní zrýchlenie z 0 na 60 míľ za hodinu (z 0 na 96 km/h) za 3,5 sekundy.

Jeep Wagoneer S Concept
Jeep Wagoneer S Concept
+1Jeep Wagoneer S Concept

Rovnako ako v prípade konceptu Recon aj sériový elektrický Wagoneer sa predstaví na budúci rok a do predaja sa dostane v roku 2024. Takisto platí, že pôjde o globálny model, a preto sa naň môžu tešiť aj záujemcovia v Európe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #koncept #SUV #crossover #Jeep #Jeep Wagoneer #Jeep Avenger
Články podľa značiek