VW ID. Xtreme Concept: Dostane sa do výroby?

VW predstavil na zraze priaznivcov elektromobility doslova off-roadový derivát svojho elektrického SUV ID.4 GTX. O jeho osude ešte nie je rozhodnuté.

13.09.2022 10:00
debata
Koncept Xtreme vychádza z ID. 4 GTX, teda z... Foto: Volkswagen
Volkswagen ID Xtreme Concept - 2022 Koncept Xtreme vychádza z ID. 4 GTX, teda z verzie s pohonom oboch náprav. Off-roadový tuning mu ale priniesol terénne pneumatiky, rozšírené blatníky a strešný nosič so svetelnou rampou.

O tom, že elektromobily mieria do terénu, niet najmenších pochybností. Máme tu množstvo elektrických pikapov, ako Teslu Cybertruck, Rivian R1T, Ford F-150 Lightning či GMS Hummer EV Pickup, ale aj jeho verziu SUV. Elektrickú budúcnosť naznačil dokonca už aj Jeep, ktorý plánuje hneď tri čisto batériové novinky. A teraz „poškuľuje“ po prašných cestách aj Volkswagen. Na zraz priaznivcov elektromobility ID. Trefen v Locarne priviezol koncept ID. Xtreme. Rodil sa priamo vo vývojovom oddelení Volkswagenu, pričom ako základ poslúžilo elektrické SUV ID.4 GTX s pohonom oboch náprav.

VW ID. Buzz - 2022 Čítajte viac VW ID. Buzz: Oživená legenda má skvelý štart. Je takmer vypredaná

Výsledkom je dobrodružný „off-road“ s drsným vzhľadom a terénnym podvozkom. ID. Xtreme dostalo 18-palcové disky s terénnymi pneumatikami. Koncept má nielen výrazne väčšiu svetlú výšku, ale aj väčší rozchod kolies, ktorý si vyžiadal výrobu o 50 mm širších blatníkov. Len pre zaujímavosť, na 3D tlačiarni. Spodná časť karosérie a nárazníkov je chránená hliníkovými panelmi. Tak ako sa na off-road patrí, nechýbajú ani strešné nosiče a svetelná rampa. Tu sa ale „tuneri“ nezastavili. ID. Xtreme má totiž aj viac výkonu. Použitím silnejšieho zadného elektromotora stúpol celkový systémový výkon na 285 kW, čo je o 65 viac v porovnaní GTX.

Okrem drsného vzhľadu je ID. Xtreme vybavené... Foto: Volkswagen
Volkswagen ID Xtreme Concept - 2022 Okrem drsného vzhľadu je ID. Xtreme vybavené kompletnou hliníkovou ochranou podvozka. Systémový výkon dvojice elektromotorov vzrástol o 65 kW na konečných 285.

Aby bol zážitok z jazdy presvedčivý, v oddelení Volkswagen Design vyvinuli pre Xtreme nový extriérový zvuk, ktorý šíria generátory umiestnené v podblatníkoch. V kabíne pribudlo viac Alcantary a oranžových dekorácií. Zároveň Volkswagen zdôrazňuje, že ide o „udržateľnú“ štúdiu, pretože na úpravu použili technici predprodukčný testovací prototyp s batériou, ktorá ma kapacitu 82 kWh. O osude tohto auta nie je zatiaľ rozhodnuté. Šanca na jeho výrobu tu však je. Odvíjať sa má od reakcií publika. „Naozaj chceme zistiť, ako na vozidlo reagujú fanúšikovia elektromobility. Na základe spätnej väzby sa rozhodneme, ako ďalej s projektom,“ povedala Silke Bagschik, šéfka produktov MEB.

Koncept Volkswagen ID.Aero - 2022 Čítajte viac VW ID. Aero: Toto je Passat budúcnosti! Premiéru má v Číne

Sériová produkcia by nebola problémom, pretože elektrická platforma MEB je ako stvorená pre stavbu rôznych variantov. „Modulárna platforma elektrického pohonu MEB má obrovský technický potenciál. A chceme ho využiť, pretože pre mnohých našich zákazníkov sú vozidlá oveľa viac ako len dopravný prostriedok. S ID. Xtreme pozdvihujeme elektrickú mobilitu od značky na novú výkonnostnú úroveň,“ dodala Bagschik. Volkswagen, ktorý priamo podporuje zraz ID. Treffen, dúfa, že sa z tejto akcie, stane podobne populárne podujatie, ako je stretnutie priaznivcov GTI pri rakúskom jazere Wörth.

Volkswagen ID Xtreme Concept - 2022
Volkswagen ID Xtreme Concept - 2022
+13Volkswagen ID Xtreme Concept - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Concept #koncept #VW #VW ID.4 #VW ID.4 GTX #VW ID Xtreme
Články podľa značiek