Ford Mustang: Siedma generácia je tu. Zatiaľ ale s množstvom tajomstiev

Časy sa menia. A dotklo sa to aj americkej športovej ikony. Novinka sa síce predstavila v Detroite, ale bez akýchkoľvek technických údajov. Ľudí dnes asi viac zaujíma infotaiment a počet USB portov ako výkon motora či zrýchlenie. Aspoň Ford si to pravdepodobne myslí.

21.09.2022 10:00
debata (2)
Siedma generácia stavila na evolučný dizajn,... Foto: Ford
Ford Mustang Dark Horse - 2022 Siedma generácia stavila na evolučný dizajn, ten je ale ostrejší, podobne ako to bolo v šesťdesiatych rokoch. Drsnejší imidž prináša verzia GT, ale najmä Dark Horse s čiernymi doplnkami.

Mustang je jedným z najúspešnejších športových modelov histórie. Za 58 rokov kariéry sa z neho predalo viac ako 10 miliónov kusov. A jeho popularita zďaleka neutícha. Od roku 2014, keď sa predstavila jeho ostatná generácia, je celosvetovo najpredávanejším kupé. A keďže má na konte už takmer deväť rokov, príchod siedmej generácie je doslova udalosťou. A vlastne aj malým zázrakom, pretože investovať dnes do segmentu športiakov s veľkoobjemovým motorom sa zdá byť tak trochu bláznovstvom. Ford sa ale rozhodol zariskovať a priniesť siedme pokračovanie tohto neskutočného príbehu. A to je nepochybne dobrá správa. Len škoda, že o novom Mustangu, ktorý debutoval v Detroite, neprezradil to, čo by priaznivci ponycars očakávali. Na technické údaje a dynamické parametre si budeme musieť ešte počkať.

Ford Mustang - 2022
Ford Mustang - 2022
+17Ford Mustang - 2022

V každom prípade Ford tvrdí, že nový Mustang bude tým najsofistikova­nejším v celej svojej histórii a tým najlepšie prispôsobeným na jazdu po okruhoch. Samotný dizajn vyznáva evolúciu, no v mnohom sa inšpiruje v minulosti, konkrétne v prvej generácii. Vidieť to na výrazne ostrejších líniách, svalnatých blatníkoch či skrátenom zadnom previse. Nové časy veštia výkonné LED svetlá. Navyše budú jednotlivé verzie Mustangu po prvýkrát disponovať odlišným dizajnom prednej časti. Mustang GT dostane napríklad väčšie sacie otvory, špecifický splitter, ale aj otvory na prednej kapote. Na vrchol sa postaví priam okruhový Mustang Dark Horse, s maskou s „nozdrami“, rozšírenými prahmi, zadným krídlom či difúzorom inšpirovaným okruhovými špeciálmi.

Podľa vzoru originálu má novinka kratší zadný... Foto: Ford
Ford Mustang - 2022 Podľa vzoru originálu má novinka kratší zadný previs a svalnatejšie blatníky.
Ford Bronco Heritage Edition - 2022 Čítajte viac Ford Bronco: Nostalgická edícia spomína na 60. roky

Zákazníci budú mať na výber z 12 farieb lakov karosérie a dva dizajny 19-palcových diskov kolies. A dokonca budú môcť voliť dve farby brzdových strmeňov. Kým však exteriér ostáva verný tradícii, v kabíne prebehla doslova revolúcia. A to digitálna. Veď od roku 2014 sa toho naozaj veľa zmenilo. Mustang sa nadobro vzdal dvojitého kokpitu aj analógových prístrojov. Pred vodičom sa ocitli dve obrazovky prekryté spoločným sklom. Displej s uhlopriečkou­12,4 palca je prístrojovým panelom a väčší centrálny displej s uhlopriečkou 13,2 palca sa zhostil úlohy infotainmentu SYNC4. Mustang však stále umožní analógové zobrazenie „budíkov“. Grafika obrazoviek bude plne konfigurovateľná a zároveň sa bude meniť podľa jazdných režimov. Nastavenie rôznych funkcií vozidla má byť veľmi jednoduché a intuitívne vďaka softvéru Unreal Engine 3D.

Interiér prekonal doslova revolúciu. Tradičnú... Foto: Ford
Ford Mustang - 2022 Interiér prekonal doslova revolúciu. Tradičnú dvojitú kaplnku vystriedal moderný digitálny kokpit s dvojicou obrazoviek. Zásadne sa zvýšila kvalita materiálov.
Ford Mustang GT Convertible - 2022
Ford Mustang GT Convertible - 2022
+3Ford Mustang GT Convertible - 2022

Realitou sa tiež stane diaľkové ovládanie niektorých funkcií cez aplikáciu FordPass, ako diaľkové štartovanie, odomykanie, prístup k údajom palubného počítača alebo zistenie polohy vozidla. Digitálnu inšpiráciu v elektrickom Mustangu Mach-E vidieť aj na možnosti diaľkovej aktualizácie softvéru. Mustang si tiež polepší v oblasti vnímanej kvality. Minulosťou sa stanú tvrdé plasty. Nahradia ich mäkké povrchy či koža a to nielen na sedadlách, ale aj na palubnej doske a výplniach dverí. Audiosystém B&O s 12 repro­duktormi a subwooferom sa postará o kvalitný zvuk. Nechýba ani balík asistentov vrátane inteligentného tempomatu s funkciou stop&go, udržiavania v jazdnom prúde či automatického brzdenia pri cúvaní v prípade rizika stretu s križujúcim vozidlom.

V ponuke nebude chýbať otvorená verzia... Foto: Ford
Ford Mustang GT Convertible - 2022 V ponuke nebude chýbať otvorená verzia Convertible. Na zloženie strechy bude stačiť uvoľniť jedinú západku.
Ford - projektorové svetlá 2022 Čítajte viac Aj Ford vyvíja projektorové svetlá. Premietať budú symboly

To najdôležitejšie však Mustang ukrýva pod kapotou. Objaviť sa tu má štvrtá generácia vidlicového 8-valca 5,0 V8 Coyte. Motor dostal dvojité sanie a dve škrtiace klapky, čo urýchli reakciu na stlačenie plynu. Výkon Ford neprezradil, ale sľubuje, že v porovnaní s minulosťou narástol. S kolesami zadnej nápravy bude prepojený buď cez 10-stupňovú automatickú prevodovku, alebo cez 6-stupňový manuál s funkciou medziplynu, pre rýchlejšie radenie. Príplatkový paket Performance obohatí Mustang o samosvorný diferenciál, športový výfuk s aktívnymi klapkami a brzdy Brembo. Verzie GT a Dark Horse dostanú paket Performance v sérii. K dispozícii aj aktívny podvozok MagneRide, ktorý monitoruje povrch vozovky tisíckrát za sekundu a okamžite upravuje činnosť tlmičov. Mustang bude tiež vybavený jazdnými režimami Normal, Sport, Sleep, Drag a okruhovým Track. No asi najväčšou vychytávkou bude elektronická ručná brzda, umožňujúca nespútané driftovanie. Pritom má klasický dizajn.

bronco Čítajte viac Legendárny Ford Bronco prichádza do Európy! Kedy sa nový Mustang objaví v rukách zákazníkov, zatiaľ nevieme. V každom prípade to bude až budúci rok a prednosť dostanú USA. Do Európy by mala zavítať úspornejšia verzia s preplňovaným 4-valcom 2,3 EcoBoost. O tej ale vieme ešte menej ako o tej americkej.
Ford Mustang Dark Horse - 2022
Ford Mustang Dark Horse - 2022
+6Ford Mustang Dark Horse - 2022

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Mustang #autosalón Detroit 2022
Články podľa značiek