Opel Astra GSe: V Russelsheime oprášili slávnu skratku. Obsah však vykradli!

Nové verzie Astry majú pripomenúť slávnu epochu ostrých Opelov zo sedemdesiatych rokov. Na vec však idú s pomocou ťažkých batérií. To nie je pre športovo ladené modely práve ideálne. Ten istý recept využije Opel aj pri ďalších modeloch.

07.10.2022 10:00
debata
Astra GSe sa môže pochváliť športovejším... Foto: Opel
Opel Astra GSe - 2022 Astra GSe sa môže pochváliť športovejším nárazníkom, lesklou čiernou maskou aj kontrastným lakovaním strechy.

Súčasná honba na emisie nefúka vietor do plachiet športovo ladených áut. Jedinou cestou je elektrifikácia. Rozhodol sa pre ňu aj Opel, ktorý len nedávno ukončil výrobu posledného skutočne výkonného modelu Insignia OPC. Táto skratka, pod ktorou sa doteraz skrývala divízia Opel Performance Center, je minulosťou. Rodina rýchlych Opelov však nezanikne. V Russelsheime totiž oprášili minulosť. Oživia skratku GSE. Možno si ešte pamätáte na legendárny Opel Commodore GS/E alebo Monzu GSE zo sedemdesiatych rokov. Odvtedy ale prešlo naozaj veľa času, a tak neprekvapí, že obsah tohto označenia bude poplatný dobe emisných škrtov.

Opel Mokka - test 2022 Čítajte viac Test: Opel Mokka-e - elektrina jej veľmi svedčí, no nie na diaľnici

Kým pôvodné GSE vyjadrovalo „Grand Sport Einspritzung“, teda použitie vtedy najmodernejšej technológie vstrekovania paliva, ktorá viedla k zvýšeniu výkonu, nové GSe, áno s malým písmenom e, je skratkou pre „Grand Sport electric“. Asi si domyslíte, že nové ostré deriváty Astry vrátane kombi Sports Tourer budú plug-in hybridmi. V podstate takými, aké poznáme už dnes. Astra GSe a Astra Sports Tourer GSe využijú totiž výkonnejšiu verziu hybridného pohonu koncernu Stellantis, ktorý dáva 165 kW a krútiaci moment 360 Nm, vďaka čomu by mal šprint na stovku trvať približne 7,5 sekundy.

Vzadu nechýba logo GSe. Týka sa to aj... Foto: Opel
Opel Astra GSe - 2022 Vzadu nechýba logo GSe. Týka sa to aj praktickejšej verzie Sports Tourer.

Pod kapotou tak očakávame kombináciu motora 1,6 Turbo (132 kW) a elektromotora v 8-stupňovej prevodovke EAT-8, teda ústrojenstvo dobre známe napríklad Peugeotu 308, väčšieho plug-in hybridného Peugeotu 508, ale aj niektorých Citroënov. Rezervoár elektrickej energie bude tvoriť li-ion akumulátor s kapacitou 12,4 kWh, ktorý by mal zabezpečiť bezemisný dojazd do vzdialenosti asi 40 km. V športovom režime však energiu batérie a elektromotora využije Astra GSe na zlepšenie dynamiky. Tým vyhovie nárokom športovej klientely aj prísnym emisným normám. Tam sa ale prerod neskončil. Opel sa našťastie podujal aj na zlepšenie vzhľadu a podvozka.

Interiér dostal športové sedadlá aj športovú... Foto: Opel
Opel Astra GSe - 2022 Interiér dostal športové sedadlá aj športovú grafiku prístrojov.

Viac emócií prináša špecifický predný nárazník a čierna maska, logo GSe na zadných dverách aj 18-palcové disky kolies inšpirované konceptom Manta GSe. V kabíne nechýbajú športové sedadlá čalúnené Alcantarou. K tomu pridáva ostrá Astra špecificky vyladené zavesenie podvozka, ktorý klesol k asfaltu o 10 milimetrov. Odlišná je tiež kalibrácia riadenia a nastavenia olejových tlmičov s technológiou frekvenčného selektívneho tlmenia Koni FSD. Tá umožňuje odlišné reakcia tlmenia pri vysokých a nízkych frekvenciách. Stabilizačný systém ESP je nastavený tak aby vstupoval do deja neskôr. To všetko má viesť k lepšej ovládateľnosti a väčšej radosti z jazdy.

Opel Grandland X - test 2022 Čítajte viac Test: Opel Grandland 1,2 Turbo – facelift podľa Astry Astra GSe je ale len začiatkom vytvorenia celej rodiny športových modelov s označením GSe. Ako tvrdí Opel, táto podznačka sa stane súčasťou strategického plánu automobilky byť do roku 2028 výlučne výrobcom elektromobilov. Uvidíme, ako na elektrifikované novinky zareagujú zákazníci. Elektrifikácia so sebou totiž prináša aj vyššiu hmotnosť, ktorá k DNA športových áut príliš neladí a už vôbec nie s tradíciou, ktorú odštartoval Ople skratkou GSE v sedemdesiatych rokoch. Nie je v tom však sám. Inej cesty niet. OPC sa už nikdy nevráti a tak tu máme aspoň viac elektrických emócií.
Opel Astra GSe - 2022
Opel Astra GSe - 2022
+8Opel Astra GSe - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #Opel Astra #Opel Astra GSi
Články podľa značiek