Mercedes A: Modernizácia prináša retuše a viac elektriny

Po štyroch rokoch si v Stuttgarte zobrali na mušku svoj najmenší modelový rad. Facelift dopĺňajú zjednodušené balíky výbav, zlepšený infotainment a rozsiahla elektrifikácia.

11.10.2022 10:00
debata
Trieda A podstúpila niekoľko retuší. Má... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz A-Class - 2022 Trieda A podstúpila niekoľko retuší. Má vynovenú prednú masku, grafiku svetiel a širší výber diskov kolies.

Mercedes-Benz predstavil štvrtú generáciu áčka v roku 2018. Nešlo síce o takú radikálnu koncepčnú zmenu, ako predstavoval prechod medzi druhou a treťou generáciou (z MPV na klasický hatchback), no z hľadiska digitalizácie sme mohli hovoriť priam o revolúcii. Práve v triede A totiž debutoval nový infotaiment MBUX. Áčko bolo totiž prvým modelom zo Stuttgartu, ktorý skoncoval s klasickými analógovými prístrojmi a zamenil ich za virtuálny kokpit MBUX s umelou inteligenciou. Takže aj po štyroch rokoch je stále moderným autom. Napriek tomu mu naordinovali malú modernizáciu.

Vzadu je jedinou novinkou pozmenený difúzor.... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz A-Class Sedan - 2022 Vzadu je jedinou novinkou pozmenený difúzor. Svetlá sú štandardne diódové. Platí to aj pre sedan.
Mercedes-Benz A-Class - 2022
Mercedes-Benz A-Class - 2022
+5Mercedes-Benz A-Class - 2022

Dizajnové zmeny sú však naozaj minimálne. Prepracovaná bola predná maska s hviezdicovým vzorom a ploché LED svetlá, Športový charakter umocňujú štyri nové dizajny 19-palcových diskov. Za príplatok si môžete dopriať lesklé čierne disky AMG. Vzadu je jedinou zmenou nový difúzor. Svetlá sa definitívne zbavili žiaroviek. Všetky verzie teraz disponujú diódami. Vnútri je naďalej dominantou infotainment MBUX so 7– a 10,25-palcovou obrazovkou. Vyššie úrovne sú štandardne vybavené dvoma 10,25-palcovými displejmi. Vynovená však bola grafika, umožňujúca štyri druhy zobrazenia – od klasického s dvojicou „budíkov“ až po športový s centrálnym otáčkomerom.

Kabína sa môže pochváliť nový infotainmentom,... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz A-Class - 2022 Kabína sa môže pochváliť nový infotainmentom, koženým čalúnením volantu a sedadlami s reliéfnym čalúnením.
Mercedes-Benz A-Class Sedan - 2022
Mercedes-Benz A-Class Sedan - 2022
+4Mercedes-Benz A-Class Sedan - 2022

Vylepšený softvér znamená lepšiu konektivitu cez bezdrôtové platformy Apple CarPlay a Android Auto, ale aj lepšiu navigáciu a inteligentnejší hlasový asistent K dispozícii je dokonca čítačka odtlačkov prstov. Nové sú ale aj predné sedadlá s reliéfnym čalúnením Artico a volant štandardne čalúnený kožou Nappa. Úroveň Progressive má čierne, béžové alebo šedé spracovanie interiéru. Športová AMG preferuje dekorácie imitujúce karbón. V sérii pribudla cúvacia kamera a ambientné osvetlenie inšpirované svetlom nočných budov. Asistenčné systémy si polepšili o udržiavanie v jazdnom prúde či 360-stupňové zobrazenie okolia.

Mercedes-Benz C63 S AMG E Performance - 2022 Čítajte viac Mercedes-AMG C63: Novinka prišla až o štyri valce! O výkon nie

Mercedes-Benz sa tiež rozhodol výrazne zjednodušiť príplatkovú výbavu formou balíkov, ktoré vychádzajú z najpopulárnejších prvkov. Priestor pod kapotou sa v zásade nemenil, ale došlo k viacerým zlepšeniam. Všetky benzínové 4-valce sú mild-hybridné so 48 V štartérom-generátorom s výkonom10 kW. Mercedes-Benz tak sľubuje rýchlejšie štartovanie, hladší chod, viac plachtenia a účinnejšiu rekuperáciu brzdnej energie. Diesle ostali bez zmien. Plug-in hybridná verzia 250e má teraz výkon 120 kW, pretože výkon elektromotora sa zvýšil o päť kilowattov na rovných 80. Z modernizácie triedy A ťaží nielen hatchback, ale aj sedan. A čoskoro prídu aj ostré verzie z dielene AMG a vynovená trieda B.

Mercedes-Benz EQE SUV - 2023 Čítajte viac Mercedes EQE SUV: Toto je prvý pohľad do kabíny terénneho elektrického 'éčka '

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz A
Články podľa značiek