Kia Quoris zaútočí na BMW radu 7

Po tom, čo kórejský koncern Hyundai-Kia rozvíril modelmi cee’d, i30 či i40 európske vody strednej triedy, plánuje útok priamo na vrchol automobilovej hierarchie.

09.08.2012 08:57
Kia Foto:
Vlajkovej lodi z Kórey nechýba atraktívny dizajn, dosť výkonu ani najmodernejšie bezpečnostné systémy.
debata (9)

Nová Kia Quoris nemá totiž za cieľ nič menej, ako sa postaviť do boja s prémiovými európskymi súpermi. Napríklad Mercedesom triedy S, Audi A8 či BMW radu 7. Zabudnite na staré modely Sonata či Opirus. Toto je celkom iná káva. Deklaruje to už názov poskladaný z anglických slov core a quality (jadro a kvalita).

Quoris, ktorý sa od mája predáva na domácom trhu pod názvom Kia K9, má nielen prekvapujúco vyspelý dizajn z pera nemeckého dizajnéra Petra Schreyera, ale aj techniku.

Pre Európu vyvíja koncern Hyundai/Kia vhodný... Foto: Kia
Kia Pre Európu vyvíja koncern Hyundai/Kia vhodný naftový agregát.

Dynamicky ladenú limuzínu s veľkorysou dĺžkou 5,1 metra, čo je 18 mm viac než má BMW, poháňajú zatiaľ len benzínové 6-valce 3.8 MPI (213 kW/290 k) alebo modernejší 3.8 GDI s priamym vstrekovaním paliva (246 kW/335 k). Ich výkon prenáša 8-stupňová automatická prevodovka cez zadný náhon, ktorý je v prémiovom segmente zákonom. S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou sa však Quoris predstaví v Európe aj s naftovým agregátom. Bez neho by ho totiž na starom kontinente čakala len biedna kariéra. Vidno to na príklade Hondy Legend.

Aj tvary kabíny by mohli na Starom kontinente... Foto: Kia
Kia Aj tvary kabíny by mohli na Starom kontinente uspieť.

Quoris sa tiež snaží dohnať náskok európskych rivalov v bezpečnosti. Po prvý raz sa tak v kórejskom modeli objavujú najnovšie asistenčné systémy. Napríklad radarový tempomat s funkciou úplného zastavenia vozidla, ktorý monitoruje situáciu pred vozidlom až do vzdialenosti 174 m, sledovanie mŕtveho uhla v zrkadlách či asistent na udržiavanie v jazdnom pruhu. To všetko riadi integrovaný bezpečnostný systém AVSM, ktorý má pod kontrolou aj ďalšie bezpečnostné funkcie, napríklad predkolízny systém. O hroziacom nebezpečenstve je vodič informovaný zvukovým signálom, vizuálne na head-up displeji a tiež trhnutím bezpečnostných pásov. Za ten čas sa tiež zvýši tlak v brzdovej sústave. Nechýbajú ani inteligentné adaptívne predné svetlá vybavené výlučne LED diódami.

Quoris sa európskemu publiku predstaví na blížiacom sa parížskom autosalóne.

9 debata chyba
Články podľa značiek