Počítač takmer sám navrhol koncept 'organického' auta. Vyzerá skvele!

Koncept auta HV-001 vznikal tak, že počítačové algoritmy do veľkej miery napodobovali postup, aký funguje v prirodzenom vývoji živých organizmov.

18.10.2022 18:00
HV-001 Foto:
HV-001: Keď sa aerodynamika dotiahne do extrému.
debata

Dizajnér Ayoub Ahmad pri návrhu svojho ultrafuturistického superšportu použil techniku parametrického dizajnu. Ide o proces, v ktorom zadáte niekoľko základných parametrov a necháte sofistikovaný softvér na ich základe vytvoriť finálny produkt. V prípade Ahmada ním bolo superšportové auto, ktoré – formou a aj vďaka farbám konceptu – trochu vyzerá, akoby patrilo do zvláštneho sveta ikonického surrealistického maliara a dizajnéra „votrelca“ zo známej série sci-fi hororov Alien HR Gigera.

Tri základné parametre boli pri tomto návrhu superšportu konštrukčná pevnosť, nízka hmotnosť a maximálne efektívna aerodynamika. Následne softvér simuloval niečo ako prirodzený vývoj v prírode. Kombinoval všetky možné tvary, postupy, riešenia a testoval ich, ktoré fungujú a ktoré nie. A takýmto evolučným procesom vznikalo aj auto, preto sa o ňom hovorí ako organickom. Reálne je navrhnuté tak, aby ho bolo možné v čo najväčšej miere vytlačiť na 3D tlačiarni.

HV-001: "organické" auto budúcnosti.
HV-001: "organické" auto budúcnosti.
+5HV-001: "organické" auto budúcnosti.

Rovnako ako v prírode, softvér začal efektívnou kostrou, na ktorú postupne nabaľoval, testoval a optimalizoval ďalšie súčasti. Aj v záujme zníženia hmotnosti je základom auta exoskelet, prakticky postrádajúci kapotu. Je to vec nielen aerodynamiky a efektívneho prúdenia vzduchu pri vysokých rýchlostiach, ale aj účinného náporového chladenia. Zaujímavý je aj dizajn diskov kolies, pripomínajúci naozaj skôr organicky vzniknutú štruktúru, akú by asi žiaden dizajnér nedokázal vytvoriť sám, ak by „nepopustil uzdu“ stroju.

„Je to hybridné superauto, originálny dizajn vyrobený tak, aby vyhovoval novým revolučným procesom výroby automobilov s 3D tlačou, má motor V8 s dvoma turbodúchadlami kombinovaný s dvoma elektromotormi na prednej náprave podporovanými superkondenzátormi na zlepšenie účinnosti a udržanie vysokého výkonu,“ hovorí o ňom samotný dizajnér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #superšport #automobilový koncept #Ayoub Ahmad #HV-001 #parametrický dizajn
Články podľa značiek