Jeep Avenger: Dostane prvý elektrický Jeep štvorkolku? Koncept to sľubuje

V Paríži predstavený Avenger, prvý elektrický Jeep, je tiež prvým Jeepom bez pohonu 4x4. V budúcnosti by sa to však mohlo zmeniť. Prísľubom je koncept Avenger 4x4, ktorý sa ukázal hneď po boku veľkej parížskej premiéry.

26.10.2022 18:00
debata (1)
Terénne ambície konceptu Avenger 4x4 sú zjavné... Foto: Jeep
Jeep Avenger 4x4 Concept - 2022 Terénne ambície konceptu Avenger 4x4 sú zjavné na prvý pohľad. Má ešte väčšie terénne kolesá, väčšiu svetlú výšku aj masívnejšiu plastovú ochranu spodných partií karosérie.

Jeep bez pohonu 4×4? Doteraz čosi nemysliteľné. Pohonom oboch náprav sú vybavené všetky jeho modely, vrátane najmenšieho Renegade, dokonca aj plug-in hybridné verzie s označením 4×e. Lenže v Paríži predstavil Jeep nový malý Avenger, ktorý túto tradíciu narušil. Ide nielen o prvý čisto elektrický Jeep, ale aj prvý Jeep bez štvorkolky. Je totiž postavený na platforme e-CMP pre malé modely koncernu Steelantis, ktorá síce umožňuje použitie spaľovacích motorov, plug-in hybridnej sústavy aj čisto elektrický pohon, ale nie systém 4×4. V budúcnosti sa to však môže zmeniť. Jeep totiž po boku Avengeru ukázal aj koncept Avenger 4×4, ktorý je prísľubom tejto technológie.

Jeep Avenger - 2022 Čítajte viac Jeep Avenger: Prvý elektrický Jeep je tu. Na štvorkolku si ešte počká

To znamená, že konštruktérom sa podarilo integrovať do platformy e-CMP druhý elektromotor spojený so zadnými kolesami. Tam sa však nezastavili. Keďže ide o koncept, dovolili si aj ďalšie úpravy zlepšujúce terénne schopnosti Avengeru. A to má už v sériovej verzii svetlú výšku 200 mm, väčšiu než jeho koncernoví súrodenci, ako sú Opel Mokka-e či Peugeot e-2008, aj väčšie kolesá s priemerom až 290 mm či lepšie chránený podvozok. Koncept napriek tomu pridal ešte väčšiu svetlú výšku, ktorá zväčšila nájazdové uhly na 21, respektíve 34 stupňov. Predná časť sa pýši ešte masívnejším ochranným obložením, prídavnými svetlami pre jazdu v noci či ťažnými hákmi.

Expedičný charakter umocňuje strešný systém na... Foto: Jeep
Jeep Avenger 4x4 Concept - 2022 Expedičný charakter umocňuje strešný systém na prepravu batožiny, vybavený popruhmi.

Expedičný charakter podporuje strešný systém pre upevnenie batožiny pomocou popruhov a terénne pneumatiky. Kedy sa Avenger s označením 4×4, prípadne 4×e dostane na trh, nie je zatiaľ známe. V každom prípade je koncept prísľubom, že Jeep na tejto verzii už usilovne pracuje. Má k tomu dobrý dôvod. V tejto triede je zatiaľ jedinou elektrickou štvorkolkou nový Smart 1 Brabus. Toyotu Yaris Cros AWD za súpera nepovažujeme, pretože ide o hybrid. V podstate teda nemá konkurentov. Navyše, kategória malých SUV expanduje rýchlym tempom. Tento rok v objeme registrácií už stihla predbehnúť segment malých áut nižšej triedy. Jeepu sa tak otvára veľká príležitosť.

Uvidíme, či z jeho technológie budú ťažiť aj budúci koncernoví súrodenci. Malé elektrické SUV na rovnakej platforme totiž chystá aj Fiat a Alfa Romeo.

Jeep Avenger 4x4 Concept - 2022
Jeep Avenger 4x4 Concept - 2022
+2Jeep Avenger 4x4 Concept - 2022

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #autosalón Paríž #Jeep Jeep Avenger #Jeep Avenger 4x4
Články podľa značiek