Honda Civic Type-R: Najrýchlejší Civic všetkých čias prezradil výkon

Honda nám nový ostrý Civic Type-R ukázala už v júni, no stále tajila to najdôležitejšie. Dnes konečne poznáme výkon jej 4-valcového srdca.

27.10.2022 10:00
debata
Nový Civic Type-R preberá všetky inovácie... Foto: Honda
Honda Civic Type R - 2022 Nový Civic Type-R preberá všetky inovácie jedenástej generácie. Pridáva však rozsiahly aerodynamický tuning. Zväčšené sacie otvory v nárazníku dopĺňa nový otvor na kapote.

Ktovie, či sa ešte niekedy dočkáme nástupcov Golfu GTI, Renaultu Mégane R.S. alebo Fordu Focus ST. To nás však teraz trápiť nemusí, pretože je tu Honda a jej celkom nový Civic Type-R. V dnešných časoch zošnurovaných emisiami, keď musel aj klasický Civic jedenástej generácie prepriahnuť v Európe výlučne na hybridný pohon e:HEV, ide o skvelú správu. Aspoň vďaka Honde teda trieda ostrých hothatchov s benzínovým motorom ešte nevymrie. Novinka prichádza počas 50. výročia Civicu a 25. výročia Civicu Type-R. Je pochopiteľné, že Japonci si na nej dali záležať. A hovoria rovno o najrýchlejšom a najvýkonnejšom Civicu všetkých čias. Napokon, Civic Type-R to už stihol potvrdiť na okruhu v Suzuke, kde stanovil nový rekord pre sériové autá s predným náhonom. Predsériový prototyp, ešte s kamuflážou, absolvoval kolo za 2 minúty a 23,123 sekundy.

Vzadu nechýba integrovaný difúzor, trojitá... Foto: Honda
Honda Civic Type R - 2022 Vzadu nechýba integrovaný difúzor, trojitá koncovka výfukovej sústavy ani obrie zadné krídlo, tentoraz uchytené na efektných hliníkových nožičkách.
Honda ZR-V 1 Čítajte viac Honda ZR-V: Japonci predstavili nový crossover. Má namierené aj do Európy

Ostrý Civic vychádza z verzie hatchback s 5-dverovou karosériou a preberá väčšinu inovácií jedenástej generácie vrátane novej platformy s rázvorom predĺženým o 36 mm a tuhšej karosérie. To je nepochybne výhoda. Absolvoval však rozsiahly aerodynamický tuning. Nový je predný nárazník so zväčšeným sacím otvorom, väčšia maska s plastovým výpletom a sací otvor pribudol aj na kapote. Na odvod vzduchu z priestoru bŕzd zasa slúžia otvory na predných blatníkoch. Aj tie podstúpili úpravy, keďže ukrývajú 19-palcové čierne disky obuté pneumatikami Michelin Pilot Sport 4S. Prepracovaná je aj celá zadná časť. V nárazníku je integrovaný výkonný difúzor aj typická trojitá koncovka výfukového traktu. K tomu Type-R pridáva neodmysliteľné zadné krídlo, tentoraz „plávajúce“ na odlievaných hliníkových nožičkách. V porovnaní s konkurentmi tak Civic Type-R opäť vytŕča z davu.

Kabína je vyšperkovaná športovými sedadlami s... Foto: Honda
Honda Civic Type R - 2022 Kabína je vyšperkovaná športovými sedadlami s umelým semišom a kontrastnými červenými dekoráciami. Nechýba ani záplava hliníka a infotainment s telemetrickými dátami.
Honda HR-V - test Bulharsko 2021 Čítajte viac Honda HR-V: Ako zvládol zvláštny hybrid 3 200 km dlhú štreku? Spotrebou prekvapil

Strohý interiér nového Civicu perfektne ladí so športovou povahou Type-R. Honda sľubuje zlepšený výhľad cez úzke stĺpiky a nižšiu polohu sedadiel. Tie sú čalúnené umelým semišom. Nechýbajú ani kontrastné červené prvky a záplava hliníka. Infotainment s funkciou LogR dovoľuje vodičovi sledovať a analyzovať svoje jazdné výkony na okruhu pomocou telemetrických dát. K dispozícii sú stopky aj údaje o priečnom či pozdĺžnom preťažení. Tieto môžu byť prenesené do smartfónu. Na výber sú štyri jazdné režimy – Comfort, Sport, +R a nový Individual Mode. Tie ovplyvňujú činnosť motora, riadenia, odpruženia a dokonca akustiku výfuku. Popritom však Civic Type-R ostáva stále praktickým hatchbackom s priestranným interiérom a kufrom. Dokonca väčším ako v hybridnej verzii e:HEV, ktorá si so sebou vozí zásobu batérií, takže jej batožinový priestor má 410 litrov.

Štvorvalec 2,0 i-VTEC Turbo dostal nové... Foto: Honda
Honda Civic Type R - 2022 Štvorvalec 2,0 i-VTEC Turbo dostal nové turbodúchadlo. Jeho výkon stúpol na 235 kW a krútiaci moment na 420 Nm.
Honda Prologue - skica 2022 Čítajte viac Honda Prologue: Druhým elektromobilom bude SUV. Pomôže GM

Pod prednou kapotou nájdeme overenú techniku – 4-valec 2,0 i-VTEC Turbo. Žiadna elektrifikácia sa nekoná. Evolúcia však „nadupanej“ pohonnej jednotke, ktorá svojím výkonom ašpiruje na motor s najvyšším litrovým výkonom vo svojej triede, priniesla nové turbodúchadlo s optimalizovaným počtom a tvarom lopatiek. Zlepšil sa tiež prietok vzduchu. Takže turbo vytvára vyšší tlak v širšom pásme otáčok. Výsledkom je výkon 315 koní (235 kW) pri 6 500 otáčkach za minútu a maximálny krútiaci moment 420 Nm v rozmedzí od 2 600 až do 4 000 otáčok. Výkon tak narástol o 6 kW a krútiaci moment o 20 Nm. Honda síce nezverejnila čas akcelerácie z 0 na 100 km/h, tvrdí ale, že už v základe je nový Civic Type-R rýchlejší, ako bola jeho predošlá generácia Type-R v odľahčenej verzii. Šprint na stovku by mal podliezť súčasných 5,7 sekundy. Výfukový trakt má zasa ponúknuť ešte dramatickejšiu zvukovú kulisu.

O skrotenie tejto šelmy sa stará brzdová... Foto: Honda
Honda Civic Type R - 2022 O skrotenie tejto šelmy sa stará brzdová sústava Brembo.
Sony Vision-S 02 SUV Čítajte viac Už je to oficiálne: Sony a Honda budú spoločne vyrábať elektromobily

A čo je podstatné, motor ostáva spojený so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou! Čosi také sa dnes už len tak ľahko nevidí. Manuál je vybavený systémom rev-matching, teda automatickým medziplynom pri podraďovaní, čo proces zrýchľuje a eliminuje výpadky výkonu. Túto šelmu skrotí brzdová sústava Brembo, prevzatá bez zmien z predchádzajúcej generácie. Dvojdielne predné brzdové kotúče znižujú objem neodpružených hmôt. So stabilitou pomáha prepracovaný podvozok s dvojitými ramenami vpredu a 5-prvkovým zavesením zadných kolies. Špecifické je naladenie pružín a tlmičov. Civic Type-R má tiež menšiu svetlú výšku a rozchod kolies zväčšený vpredu aj vzadu o 25 mm. K prvým zákazníkom sa novinka dostane už začiatkom budúceho roka. A čo je dôležité, aj k tým európskym. Dovtedy by mala Honda zverejniť finálne dynamické parametre. Zákazníci budú mať na výber z piatich farieb karosérie – bielej Championschip White, červenej Rallye Red, modrej Racing Blue, čiernej Crystal Black a sivej Sonic Grey Pearls.

Honda Civic Type R - 2022
Honda Civic Type R - 2022
+48Honda Civic Type R - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda Civic #Honda Civic Type-R
Články podľa značiek