Dostane sa Kia K3 aj do Európy?

Po tom čo Kia oznámila, že na parížskom autosalóne predstaví luxusný sedan vyššej triedy Quoris a nové kompaktné MPV Carens, zverejnila aj snímky nového sedanu sedanu nižšej strednej triedy K3.

17.08.2012 09:07
Kia Foto:
Kia K3 by mohla ľahko rozvíriť vody módnych cenovo orientovaných sedanov.
debata

Nový sedn je už vo výrobe a práve sa chystá na domáci, kórejský trh. Tento model je nástupcom úspešných modelov s označením Forte alebo Cerato. Veď len vlani sa z nich predalo 445 000 kusov. A hoci je Kia vo svojej tlačovej správe viac ako skúpa a vôbec sa nezmieňuje o tom, či plánuje predaj v Európe, rozoslanie prvých fotografií európskym médiám nie je iste náhodné.

Dovoz do Európy je zatiaľ otázny. Foto: Kia
Kia Dovoz do Európy je zatiaľ otázny.

Veď atraktívny sedan, určený najmä pre USA, by mohol mať podobný osud ako Hyundai Elantra. Ten bol tiež vyvinutý pre zaoceánske potreby, no nakoniec zamieril na starý kontinent. Aj keď len s jedným benzínovým motorom a jedným stupňom vybavenia. Zato s dobrou cenou, ktorá dnes letí. Z Kie K3 by sa tak ľahko mohol stať súper viacerým cenovo orientovaným sedanom, vrátane Škody Rapid, Renaultu Fluence alebo Citroënu C-Elysée.

Ďalším sedanom Kie je aj Rio sedan. Foto: Kia
Kia Ďalším sedanom Kie je aj Rio sedan.
Ani tento sedan však na Slovensku nekúpite. Foto: Kia
Kia Ani tento sedan však na Slovensku nekúpite.

Jeho základ môže mať veľa spoločného s novou Kiou cee’d, i keď je viac ako pravdepodobné, že viacprvkové zadné zavesenie nedostane. To nie je totiž za Atlantikom žiadané. Aj ponuka motorov bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou americký charakter, a tak počítať s dieselom alebo maloobjemovým turbom pre Európu nemá asi význam. Tak či tak by bolo škoda, keby sa K3 v Európe neobjavila. Už len preto, že dizajnom rozhodne nepripomína low-costový mainstream.

debata chyba
Články podľa značiek