Honda Accord: Na svete je 11. generácia. Dočká sa aj Európa?

Honda Accord skončila v Európe ôsmou generáciou v roku 2014. Zato v USA mieri na trh už tá jedenásta. Prichádzame o veľa.

15.11.2022 10:00
debata
Nový Accord kopíruje dlhou kapotou, kolmou... Foto: Honda
Honda Accord - 2023 Nový Accord kopíruje dlhou kapotou, kolmou maskou a horizontálnou líniou filozofiu menšieho Civicu.

Accord bol ešte pre dekádou zdatný súper európskym modelom strednej triedy. Pomohol mu najmä naftový motor. No v roku 2014 padlo rozhodnutie, že Accord Honda úplne vyradí z ponuky na starom kontinente. Jeho kariéra sa však zďaleka neskončila. Naopak, v USA je naďalej jedným z najpredávanejších modelov. Bežne figuruje v TOP 10. A rovnaké ambície má aj jeho jedenásta generácia, ktorá práve prichádza na americký trh. Hoci úplne nová nie je. V čase mohutných investícií do elektromobility uprednostnila automobilka evolúciu. Týka sa to najmä vylepšenej platformy, ktorá prináša vyššiu tuhosť, menej vibrácií, lepšiu ovládateľnosť a nasadenie štvrtej generácie hybridného pohonu.

Honda Civic - test 2022 Čítajte viac Test: Honda Civic 2,0 e:HEV – toto je závan zlatých čias, ale nie pod kapotou

Na dizajne sa rozhodne nešetrilo. Accord si podľa vzoru menšieho Civicu zakladá na výraznej horizontálnej línii pontónu, kolmej maske a dlhej prednej kapote. K tom pridáva úzke LED svetlá, ktoré umocňujú jeho šírku. Tie zadné vytvárajú svetelný pás. Hoci je Accord sedanom, splývavou siluetou vytvára dojem liftbacku. O to viac, že na celkovej dĺžke 4 970 milimetrov ich pribudlo až 70. Výška, šírka a ani rázvor náprav s hodnotou 2 830 mm sa v podstate nemenili. Accord bude jazdiť na 17– až 19-palcových kolesách. Minimalizmus, inšpirovaný Civicom, pokračuje aj v kabíne, kde nájdeme prísne horizontálnu palubnú dosku s kovovou štruktúrou, prekrývajúcou prieduchy ventilácie.

Kabína má športový šmrnc vďaka jednoduchej... Foto: Honda
Honda Accord - 2023 Kabína má športový šmrnc vďaka jednoduchej palubnej doske s kovovou mriežkou a digitálnym kokpitom.

Nový je aj 10,2-palcový virtuálny kokpit a 12,3-palcový infotainment s integráciou Google, vrátane hlasového asistenta Google Assistant, Google Maps a Google Play. Ergonómiu zlepšujú nové stabilizujúce sedadlá a páka voliča prevodovky premiestnená bližšie k vodičovi, ale aj úzke stĺpiky zlepšujúce viditeľnosť. Dobre cítiť by sa ale mali aj cestujúci vzadu, pretože Accord im prináša na nohy rekordnú priestorovú rezervu. Pod zadným vekom je pre batožinu pripravených 473 litrov. Prémiovú atmosféru dotvárajú kvalitné materiály. Luxus reprezentuje audio Bose s 12 reproduktormi a digitálnym spracovaním zvuku.

Honda Civic Type R - 2022 Čítajte viac Honda Civic Type-R: Najrýchlejší Civic všetkých čias prezradil výkon

O bezpečnosť sa stará nový balík asistentov Honda Sensing s novou kamerou so zorným uhlom 90 stupňov a širokouhlým radarom (12 stupňov), vďaka čomu vie Accord rozoznávať aj okraje ciest s nedostatočným značením. Novinkou je asistent pre jazdu v kolónach Traffic Jam Assist. Pasívnu bezpečnosť reprezentujú najmä nové airbagy, ktoré stabilizujú hlavu aj v priečnom smere. Ten pred spolujazdcom má až tri komory. Pred zabudnutím detí na zadných sedadlách varuje systém Rear Seat Reminder. Jednoducho, Accord si trúfa na najvyššie bezpečnostné ohodnotenie Top Safety Pick+ od amerického NHTSA.

Elegantnú splývavú siluetu podporuje nárast... Foto: Honda
Honda Accord - 2023 Elegantnú splývavú siluetu podporuje nárast dĺžky o 70 mm.

Američania budú mať na výber z dvoch pohonných jednotiek. Základom je preplňovaný 4-valec 1,5 VTEC Turbo s výkonom 143 kW a krútiacim momentom 260 Nm. Spojený bude s prevodovkou CVT a prednými kolesami. Zaujímavejšia je ale hybridná verzia Accord 2,0 e:HEV, na ktorú pripadá v USA až 50 % predajov. Ide už o štvrtú generáciu hybridného systému s generátorom poháňaným atmosférickým 4-valcom. Hnací elektromotor má výkon 152 kW a krútiaci moment 334 Nm, čo je zároveň systémovým výkonom Accordu. Práve táto motorizácia by možno mohla obnoviť kariéru Accordu v Európe, hoci nič také Honda nespomenula.

Honda ZR-V 1 Čítajte viac Honda ZR-V: Japonci predstavili nový crossover. Má namierené aj do Európy Obe verzie majú systém simulácie radenia prevodových stupňov. K dispozícii budú štyri jazdné režimy – od Econ po Sport. Radosť z jazdy má priniesť vodičovi vylepšený podvozok s nezávislým zavesením všetkých kolies. Nové sú ložiská uloženia tlmiča predného zavesenia aj guľové kĺby, znižujúce trenie v riadení. Japonská novinka prichádza v čase 40. výročia výroby Accordu v USA. Jeho rodisko sa nezmení. Naďalej bude schádzať z montážnych liniek v Ohiu. Od roku 1982 vyprodukoval tento závod už viac ako 12,5 milióna kusov. História Accordu ale siaha podstatne ďalej, až do roku 1976.
Honda Accord - 2023
Honda Accord - 2023
+2Honda Accord - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda Accord
Články podľa značiek