Na trh vstupuje nová značka Aehra. Auto navrhol bývalý šéfdizajnér Lamborghini

Luxusné SUV s výkonom vyše 800 koní by sa malo začať predávať už v roku 2025. Jeho cena bude zrejme začínať tesne pod hranicou 200-tisíc eur.

21.11.2022 10:00
Aehra SUV Foto:
Aehra SUV bude naozaj veľké, jeho dĺžka je 5,1 metra.
debata (1)

Ak vám názov Aehra nič nehovorí, niet sa čo čudovať. Ešte pred pár mesiacmi ho nepoznal takmer nik. Zasvätení možno vedeli, že ide o taliansko-americký startup, ktorý by chcel čeriť vody v segmente luxusných elektrických SUV a plánuje aj sedan.

Odvtedy sa však veci výrazne mohli. Spoločnosť totiž zamestnala bývalého šéfdizajnéra Lamborghini Filippa Periniho, ktorý napríklad navrhoval aj legendárny Aventador a ten sa naozaj činil. Aktuálne je totiž už na svete návrh mimoriadne excentrického SUV. V prípade tohto auta je SUV nielen označením kategórie, kam chce patriť, ale aj jeho menom. Volá sa totiž úplne jednoducho Aehra SUV.

Ide o odvážny dizajn s ultrakrátkymi prevismi a výklopnými dverami. Reálne je auto naozaj veľké, aj keď na fotkách až tak nepôsobí. Na dĺžku má 5,1 metra, šírka je rovné dva metre a výška 1,64 metra. Jeho hmotnosť by pritom mala byť pod dvomi tonami.

Aehra SUV
Aehra SUV
+9Aehra SUV

SUV Aehra má byť vybavené obrovskou 120 kWh batériou umožňujúcou dojazd cez 800 kilometrov na jedno nabitie. Batéria vraj bude pochádzať od dodávateľa z Ázie. Nabíjanie by malo byť superrýchle, použitá vraj bude 850 V nabíjacia architektúra. Auto budú poháňať tri motory – jeden na prednej náprave a dva na zadnej, celkový výkon by mal byť mierne nad hranicou 800 koní.

Prednosťou auta by mal byť ultraaerodynamický tvar s koeficientom odporu vzduchu 0,21, čo je absolútne špičková hodnota na úrovni Mercedesu-Benz EQS. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe, pretože startup ešte stále hľadá vhodných dodávateľov.

Jeho predstavitelia však povedali, že SUV by sa malo začať predávať už v roku 2025 a jeho základná cena by sa mala pohybovať niekde mierne nad hranicou 180-tisíc eur. Už v budúcom roku by chcela Aehra predstaviť aj luxusný sedan, ktorý na trh zamieri približne v rovnakom čase, respektíve krátko po SUV.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #elektrické SUV #luxusné SUV #Aehra
Články podľa značiek