Genesis X Convertible: Nádherný elektrický kabriolet je sľubným konceptom

Genesis predstavuje tretí koncept s označením X. Je len otázkou času, kedy sa z tejto trilógie stane realita.

23.11.2022 10:00
debata
Genesis X Convertible je v poradí už tretím... Foto: Genesis
Genesis X Convertible Concept - 2022 Genesis X Convertible je v poradí už tretím konceptom prémiového elektromobilu. Tentoraz na tému kabrioletu. Dizajn prednej masky Crest Grill by sa mal stať záväzný pre novú generáciu elektrických modelov kórejskej značky.

Pod vedením geniálneho Luca Donckerwolka našiel Genesis fascinujúci dizajnový štýl „atletickej elegancie“. Týka sa to aj trojice konceptov s prívlastkom X. Prvým bolo dvojdverové GT Genesis X Concept, nasledovala jeho evolúcia v podobe X Speedium Concept a teraz prichádza skutočná čerešnička na torte – X Convertible Concept. Vo svete áut je naozaj raritou, pretože demonštruje predstavu luxusného elektrického kabrioletu. Čosi také tu ešte nebolo s výnimkou Smartu Fortwo a otvoreného elektrického Mini SE, ktoré však vzniklo len v jedinom exemplári. Z japonskej štúdie predstavenej v Kalifornii by sa tak mohol časom zrodiť prvý skutočne sériový batériový kabriolet.

Fascinujúce je, že napriek výsuvnej... Foto: Genesis
Genesis X Convertible Concept - 2022 Fascinujúce je, že napriek výsuvnej panoramatickej streche neprišiel koncept o štíhle línie.
Genesis GV60 - 2022 Čítajte viac Genesis GV60: Ako funguje jeho krištáľová guľa? Veštiť sa z nej nedá

Vyzerá priam okúzľujúco. Jeho základom je predošlý koncept X Speedium, no tentoraz so skladacou strechou. Plátno tu ale nenájdete. Prednosť dostali pevné materiály, dokonca aj sklo, z ktorého je vytvorený panoramatický diel. O to viac šokuje, že zložitý a objemný mechanizmus sa podarilo ukryť do karosérie tak, že to nenarušilo jej štíhle línie. A rovnako elegantne pôsobí X Convertible, aj keď je jeho strecha vysunutá, dokonca elegantnejšie ako pri kupé. Rozmery síce nepoznáme, ale na prvý pohľad je jasné, že sa na nich nešetrilo. Už samotné proporcie so širokou a nízkou stavbou, ako aj vzdialenosť predných kolies od dverí demonštrujú „prudko“ prémiový charakter štúdie.

Genesis Electrified GV70 - 2023 Čítajte viac Genesis GV70 Electrified: Elektrické SUV preberá brutálnu techniku Kie EV6 GT

Zaslepená predná maska Crest Grill je lemovaná štíhlymi svetlami s grafikou dvojitej linky, ktorá sa tiahne až k dverám. Dvojitý je aj dizajn zadných svetiel. Obrovské kolesá zasadené no svalnatých blatníkov dostali vzor G-Matrix a sú navrhnuté tak, aby zabezpečovali odvod tepla z bŕzd. To napriek aerodynamickej optimalizácii. Z profilu zaujme jemne sa zvažujúci pontón, končiaci sa takzvaným „kačacím chvostom“. Interiér s konfiguráciou 2 + 2 vychádza z predošlých štúdií a má vyslovene športový strih s asymetrickým stredovým tunelom a konzolou. Práve tento prvok oddeľuje kokpit vodiča od ďalších členov posádky. Celá kabína sa nesie v sivom tóne Giwa Navi, inšpirovanom kórejskou strešnou krytinou, s ktorým kontrastujú oranžové prvky. Opäť ako odkaz na tradičnú kórejskú architektúru.

Interiér je orientovaný na vodiča. Jeho kokpit... Foto: Genesis
Genesis X Convertible Concept - 2022 Interiér je orientovaný na vodiča. Jeho kokpit je jasne oddelený asymetrickou konzolou.

Okrem neba nad hlavou podporuje emócie výkonný audiosystém Guk-il You, prvýkrát predstavený v koncepte X Coupé. O technike, bohužiaľ, Genesis nič neprezradil, ale s najväčšou pravdepodobnosťou je základom nová elektrická architektúra pre prémiové modely koncernu Hyundai-Kia. Nie je tajomstvom, že kórejská firma už pracuje na platforme eM pre novú generáciu elektromobilov. Predstaviť sa má v roku 2025 a nie je vylúčené, že slúžiť bude aj Genesisu. Táto platforma predĺži dojazd o 50 % v porovnaní so súčasnými elektromobilmi, zníži náklady na výrobu a umožní tiež aktualizáciu softvéru a nasadenie autonómnych systémov vyšších úrovní.

Genesis X Convertible Concept - 2022
Genesis X Convertible Concept - 2022
+15Genesis X Convertible Concept - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Genesis #Genesis X #Genesis X Convertible
Články podľa značiek