Legendárne Marco Polo bude aj elektrické. Výrazne sa zmení interiér

V elektrickom modeli Marco Polo nechýba obytný a kuchynský modul, solárna strecha a okná sú schopné meniť úroveň priehľadnosti.

02.12.2022 14:00
debata (2)
Mercedes-Benz EQT Marco Polo sa v produkčnej... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQT Marco Polo koncept (2022) Mercedes-Benz EQT Marco Polo sa v produkčnej verzii predstaví v druhej polovici budúceho roku.

Vtesnať veľkú časť vybavenia karavanu do klasického vanu a pritom zachovať priestor pre cestujúcich aj batožinu vyzerá ako nemožná úloha, no nemeckým inžinierom sa to pri modeli Marco Polo podarilo. Na prvý pohľad je to štandardný van s rozmermi, ktoré mu nebránia parkovať na bežných parkoviskách, alebo v garážových domoch a dostanete sa s ním všade tam, kam aj s obyčajným autom.

Všetko v jednom

A to si so sebou veziete „spálňu“ a aj kuchynku s jedálenským kútom. Aj preto si toto auto s výsuvnou strechou získalo obrovskú obľubu a stalo sa doslova kultovou záležitosťou. My sme ho testovali minulý rok. Ak vás naše dojmy zaujímajú, môžete si ich prečítať v tomto článku:

Mercedes Marco Polo V 300d 4Matic (2021) Čítajte viac Test: Mercedes Marco Polo - komfortná cesta za dobrodružstvom

Nemci sa tohto zaujímavého spojenia dodávky a kempovacieho auta nechcú vzdať ani po prechode na elektrinu. Preto už teraz predstavili koncept modelu, ktorý má označenie EQT Marco Polo a popri ňom aj špeciálny zabudovateľný modul Marco Polo.

Modul je určený pre tých, ktorí vnútorný priestor auta potrebujú využiť inak a kuchynka, ktorá je v klasickom Marco Pole zabudovaná priamo v interiéri, by im ho príliš narúšala. To v podstate kopíruje súčasnú ponuku modelu Marco Polo, pri ktorom tiež možno kúpiť tri varianty s rôznou mierou zabudovania kempovacej výbavy do interiéru. Všetky sú však prispôsobené tak, aby sa v nich dalo minimálne komfortne prespať.

Obytný interiér je oproti súčasnému Marco Polu... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQT Marco Polo koncept (2022) Obytný interiér je oproti súčasnému Marco Polu kompletne prepracovaný.

V koncepte elektrického Marca Pola, postaveného na báze modelu EQT, nie je zmenou len druh pohonu, ale dizajnéri kompletne nanovo rozvrhli aj interiér, presnejšie jeho obytný modul. Čo všetko sa teda zmenilo? Elektrické Marco Polo vychádza s modelu EQT s dlhým rázvorom a zachovalo si aj výsuvnú strechu, takže v ňom možno spať „na prízemí“ a aj v strešnej posteli.

V aute sa tým pádom môžu vyspať štyria dospelí, prípadne aj s jedným dieťaťom. Mierne sa pri nej zmenil výsuvný mechanizmus a aj dizajn vetracích okien, čo by malo zaručiť lepšie prúdenie vzduchu. Vylepšená je aj konštrukcia spacieho roštu, využívajúceho bodový elastický systém tanierových pružín. Rozmery „hornej“ postele sú 197 × 97 centimetrov. Po úprave sedadiel vznikne ďalší spací priestor (aj s prídavným matracom) dole.

Štandardne je dole obytný modul s kuchynkou a sedením. Oproti súčasnému Marcu Polu sa jeho rozvrhnutie kompletne zmenilo, vrátane rozmiestnenia jednotlivých častí, najviac sa to dotklo spôsobu sedenia.

Mercedes-Benz EQT Marco Polo koncept (2022)
Mercedes-Benz EQT Marco Polo koncept (2022)
+7Mercedes-Benz EQT Marco Polo koncept (2022)

Priamo v druhom rade sedadiel za sedadlom vodiča je v jednej často modulu umiestnené integrované umývadlo a zabudovaná kompresorová 16-litrová chladnička. K tejto časti je pozdĺžne pripojená jedna z dvoch lavíc. Ďalšie sedadlo s integrovanými zásuvkami na kempingové príslušenstvo je umiestnené naprieč, takže vznikne sedenie v tvare písmena L aj s výklopným a výškovo nastaviteľným stolom. K výbave auta patrí aj vstavaná indukčná varná doska a odnímateľný výsuvný plynový kartušový varič. Nechýba ani drevené obložené, náladové podsvietenie a LED osvetlenie hornej spacej časti.

Bonusom je solárny panel na výsuvnej streche, integrovaná výsuvná slnečná markíza a predovšetkým inovatívny systém zatemňovania zadných skiel. Možno ich totiž zatemniť stlačením tlačidla na diaľkovom ovládači, takže v aute nepotrebujete rolety a ani závesy. Dôležité je, že zástavba nie je zabudovaná „napevno“, možno ju z auta v prípade potreby kompletne demontovať.

Modul do kufra

Alternatívou k plnohodnotne vybavenému Marcu Polu je prídavný modul Marco Polo, určený pre EQT. Ten nijako nenarušuje štandardné usporiadanie vnútorné priestoru, samozrejme aj so „spacou“ konfiguráciou sedadiel, pretože je celý umiestnený v kufri. Jeho jednotlivé časti s umývadlom alebo varičom sa z neho vysúvajú rovnako, ako bežné zásuvky. V kabíne možno rám postele vysunúť dopredu a rozložiť naň 10 centimetrov hrubý matrac. Počas jazdy sa rám postele so zloženým matracom nachádza v ložnom priestore.

Zabudovateľný "zásuvkový"... Foto: Mercedes-Benz
Zabudovateľný modul Marco Polo pre Mercedes-Benz EQT (2022) Zabudovateľný "zásuvkový" modul Marco Polo pre Mercedes-Benz EQT.

Súčasťou výsuvného „kufrového“ modulu je drez s 12-litrovou nádržou na vodu, 15-litrový kompresorový chladiaci box a flexibilný odnímateľný varič na plynové kartuše. Ďalšie zásuvky poskytujú priestor pre príbory, riad a potraviny. Okrem toho sú v kombinácii s voliteľnou kuchynskou jednotkou k dispozícii aj dve kempingové stoličky a stôl. Stôl sa dodáva s dvoma rôznymi nohami. To znamená, že ho možno využívať nielen vonku, ale dá sa pripevniť aj na stredovú konzolu vo vnútri auta, čo je v tomto segmente úplne nové konštrukčné riešenie.

Zabudovateľný modul Marco Polo pre...
Zabudovateľný modul Marco Polo pre...
+6Zabudovateľný modul Marco Polo pre...

Tento modul nie je konceptom, už v najbližšom čase zamieri priamo do predaja. A pokiaľ ide o vyššie spomínané elektrické EQT Marco Polo s dlhým rázvorom, ide o predprodukčný koncept. Finálna verzia bude predstavená v druhej polovici budúceho roku.

Pri uvedení na trh bude k dispozícii elektromotor s maximálnym výkonom 90 kW (122 k) a maximálnym krútiacim momentom 245 newtonmetrov. Lítium-iónový akumulátor je umiestnený na mieste chránenom pred nárazom v podlahe vozidla pred zadnou nápravou a jeho využiteľná kapacita je len 45 kWh.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Marco polo #kempovacie auto #EQT #Marco Polo EQT
Články podľa značiek