Lamborghini Sterrato: Týchto 610 koní mieri aj do terénu

Šialené Sterrato je posledným modelom Lamborghini s čisto spaľovacím motorom, ale zároveň jeho prvým superšportom, ktorý sa nezľakne prašných ciest.

06.12.2022 10:00
debata
Terénny Huracán bude so svojím 10-valcovým... Foto: Lamborghini
Lamborghini Huracan Sterrato - 2022 Terénny Huracán bude so svojím 10-valcovým atmosférickým motorom a karosériou superšportu skutočným extrémom. „Šnorchel“ na streche mu umožní nasávať čistý vzduch aj v prašnom prostredí.

Už v roku 2019 predstavilo Lamborghini koncept Sterrato – tak trochu „bláznivého“ kríženca superšportového Huracánu a SUV. Bolo to prekvapujúce, pretože lambo v tom čase žalo úspech z excelentných predajov Urusu, takže ďalší model do prašných ciest sa zdal zbytočný. Lenže o koncept musel byť evidentne záujem, pretože automobilka na vývoji Sterrata pracovala vytrvalo ďalej. Výsledok jej snaženia sme videli už v polovici novembra, keď automobilka zo Sant Agaty zverejnila prvé snímky terénneho Huracánu. Chýbali však bližšie špecifikácie. Tie sa dozvedáme až dnes, tesne po slávnostnej premiére Sterrata v americkom Miami.

Porsche 911 Dakar - 2022 Čítajte viac Porsche 911 Dakar: Táto Carrera jazdí ako off-road. Stovku dá však za 3,4 s!

Šéf značky Stephan Winkelmann tvrdí, že Sterrato ponúka dokonalý jazdný zážitok na diaľniciach aj na prašných cestách. Má byť fúziou skutočného superšportu a rely auta. Základom je síce Huracán, ale na prvý pohľad je zrejmá jeho dobrodružná povaha. Len sa pozrite na jeho rozšírené blatníky, masívne prahy či prídavné svetlá. Výška podvozka podrástla o 44 mm, čo zabezpečuje väčší zdvih pruženia. Kvôli stabilite narástol aj rozchod kolies – vpredu o 30 a vzadu o 34 mm. Premiestnené nasávanie vzduchu na strechu, akýsi „šnorchel“, zabezpečuje pre motor čistý vzduch aj v prašnom prostredí. A bude ho potrebovať dosť, pretože na výkone v Sant Agate naozaj nešetrili.

Špeciálne pneumatiky, o 44 mm zvýšený podvozok... Foto: Lamborghini
Lamborghini Huracan Sterrato - 2022 Špeciálne pneumatiky, o 44 mm zvýšený podvozok a plastové brnenie ochráni Sterrato pred nástrahami prašných ciest.

Pred zadnou nápravou je „plnotučný“ 5,2-litrový atmosférický 10-valec, ktorý produkuje 610 koní, teda 448 kW a krútiaci moment 560 Nm pri 6 500 otáčkach za minútu. Táto obria sila putuje cez 7-stupňovú dvojspojkovú prevodovku ku všetkým štyrom kolesám so zadným samosvorným diferenciálom. V takejto avantgardnej podobe zrýchľuje Sterrato na stovku za 3,4 sekundy. To je zhoršenie o zanedbateľné dve desatinky. Len maximálna rýchlosť je obmedzená na relatívne skromných 260 km/h, bežné Huracány jazdia vyše 320 km/h. Na trati či na šotoline držia Sterrato pneumatiky Bridgestone Dueler AT002 s profilom 235/40 R19 na predných a 285/40 R19 na zadných kolesách.

Sterrato by malo excelovať najmä na piesku.... Foto: Lamborghini
Lamborghini Huracan Sterrato - 2022 Sterrato by malo excelovať najmä na piesku. Stará sa o to pohon oboch náprav a špeciálne pneumatiky Bridgestone.

Technológia run-flat umožňuje núdzový dojazd aj po defekte. O spomalenie sa stará karbónová brzdová sústava s priemerom kotúčov 380, respektíve 356 mm. Prekvapením je, že Lamborghini nám stále nedoprialo pohľad do interiéru, ale sľubuje, že pocit z kokpitu v superšporte je zachovaný. Sedadlá sú čalúnené Alcantarou Verde Sterrato. Najväčším rozdielom v porovnaní s bežným Huracánom je infotainment s upravenou grafikou a terénnymi funkciami. Napríklad indikátorom náklonu, kompasom, indikátorom natočenia volantu či geografickými súradnicami. Na trati zas vodič využije telemetrické dáta, vďaka ktorým môže porovnávať a zlepšovať svoje jazdné výkony.

Zážitky za volantom uchováva palubná kamera The Lamborghini Drive Recorder. Tento mix nevšedných schopností nebude lacný. Najmä preto, že vznikne len 1 499 kusov. Majitelia dostanú prakticky neobmedzené možnosti personalizácie cez program Lamborghini Ad Personam. Len na ilustráciu, na výber bude 350 odtieňov laku a 60 farebných odtieňov čalúnenia. Prvé vozidlá by sa mali dostať k majiteľom vo februári 2023. Nezáujmu sa Lamborghini neobáva, pretože práve Sterrato bude posledným modelom zo Sant Agaty bez akejkoľvek elektrifikácie. Na trhu sa stretne s rovnako nevšedným súperom. Aj Porsche totiž prichádza s „off-roadovým“ superšportom 911 Dakar.

Lamborghini Huracan Sterrato - 2022
Lamborghini Huracan Sterrato - 2022
+8Lamborghini Huracan Sterrato - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lamborghini #Lamborghini Huracán #Lamborghini Sterrato
Články podľa značiek